Hlavní obsah

Středomořská stavebnice z betonových kostek balancuje v opravdu příkrém svahu

Novinky, nes

Jako kostky obří dětské stavebnice volně naskládané na sebe působí dům vystavěný na okraji pětitisícového katalánského městečka Sant Pol de Mar. Ve velmi strmém svahu tam španělský architekt Daniel Isern vystavěl dům, jenž v sobě spojuje spoustu protikladů.

Foto: Adrià Goula

Pro dům jsou typické velké verandy a terasy.

Článek

Čtyřpatrový objekt se nachází ve venkovském prostředí, v příkrém svahu nad pobřežím moře. Proto jsou jeho hlavními znaky četné verandy, jejichž střechy slouží zároveň jako terasy pro hořejší patra. Ze všech těchto prostor je nádherný výhled na modré nebe, slunce a moře.

„Projekt vyrostl na velmi jednoduché premise. Stavělo se na velmi strmém svahu, místy téměř se stoupáním 100 %, s možností nádherných vyhlídek a s dost napjatým rozpočtem,“ poznamenává k projektu Daniel Isern.

Foto: Adrià Goula

Dům působí dojmem několika na sebe naskládaných betonových kostek.

Jak to tak bývá, právě velmi komplikovaný terén společně s místními borovicemi se nakonec projevily jako největší inspirace pro realizovaný návrh. Architekt se musel vyrovnat nejen se značně stísněnými podmínkami a svahem, ale zároveň se snažil, aby jeho stavba co nejlépe zapadla do daného prostředí. Tak vznikl dům, který jako by kopíroval okolní stromy: do země je pevně zasazen „kmenem“, přičemž tak, jak vyrůstá do výšky, rozvírají se do stran větve v podobě verand.

Foto: Adrià Goula

Nejspodnější místností domu je hlavní ložnice.

Foto: Adrià Goula

Neobvyklé úložiště palivového dřeva - mezera v betonové zdi.

Vstup do domu je v nejvrchnější části, odkud návštěvník sestupuje dolů po schodišti, kde nejprve narazí na obývací pokoj a ložnici pod ním, ještě níže je jídelna a v nejspodnějším patře je hlavní ložnice.

Foto: Adrià Goula

Zatímco směrem ke svahu je vystavena většina betonové masy, do krajiny směřuje veškeré otevřené prostory.

Foto: Adrià Goula

Jídelna s malým dvorkem.

Díky verandám a terasám jako by se interiér domu prolínal s exteriérem plným stromů. Je až s podivem, jak tato velmi hranatá konstrukce z betonu, železa, kamene a dřeva hladce zapadá do okolního prostředí.

Foto: Adrià Goula

Výhledy a spousta světla, to jsou přednosti domu.

Dům má velmi formální tvar, reprezentující dialog mezi plností a prázdnotou (masivní betonové pasáže střídající se s volným prostorem), mezi použitými materiály i mezi interiérem a exteriérem. Jinými slovy, stavba je vyjádřením snahy nalézt rovnováhu mezi těmito všemi kontrastními aspekty jediného domu.

Foto: Adrià Goula

Dům je vystaven z kombinace betonu, dřeva, železa a kamene, což architekt přiznává i v interiéru.

Reklama

Související články

Soví architektura láká turisty do Francie

Ve spolupráci s výrobci lodí stvořila Candice Petrillová z architektonického studia Zébra3 nevšední příbytky ve tvaru dřevěných sov. Ty slouží jako totem,...

Výběr článků

Načítám