Hlavní obsah

Prosluněné byty v netradičních loftových prostorách

Novinky, tnk

V soutěži s názvem „New Vision of the Loft 2” se architekti pokoušeli navrhnout netradiční podkrovní prostory, které by i na nevyužitých místech mohly sloužit jako moderní bydlení. Nejvíc porotu zaujala možnost bydlení v úzké proluce mezi domy ve městě.

Foto: Fakro

Vítězným návrhem loftu je návrh využití prostoru mezi budovami od Oleho Robina a Mateusze Mastalského.

Článek

Časopis o architektuře A10  společně s výrobcem střešních oken Fakro vyzval architekty, aby navrhli inovativní, kreativní a umělecké vize řešení nevšedních podkrovních prostor. Hlavní roli mělo hrát světlo a dobré využití prostor.

Vítězným projektem se stalo využití proluk mezi domy. Návrh je inovativním nápadem pro použití prázdných míst v městské struktuře, kde je často každý metr hodně drahý. Tvary využitého prostoru je možné variabilně měnit. Druhé místo patří doplňku starých nevyužívaných mostů.

Foto: Fakro

Nevyužitý prostor na mostu využili Katarzyne Penar a Wojciek Okrzesik.

Porota ocenila romantický charakter přístavby navržené na most u polského Krakova. Interiér může sloužit jako prosluněný ateliér a podporovat tak kreativitu umělců.

Foto: Fakro

Díky zkosenému tvaru může loft sloužit jako typický ateliér.

Navržená konstrukce by částečně využila i prostorů z pěší zóny mostů. Obyvatelům by tak nabídla plnohodnotné bydlení přímo nad řekou.

Foto: Fakro

Z bytu by byly krásné výhledy na řeku.

Třetí místo obsadila adaptace kostela na obydlí. Navržená proměna se architektům podle poroty povedla a místo neztratilo na své jedinečnosti. Porota ocenila hlavně citlivost architektů ke světlu a prostoru.

Foto: Fakro

Jedním z nejlepších návrh využití stropních prostorů v kapli od Piotra Skrzyckého a Dawida Szczepanského.

V interiéru nevyužívané kaple by bylo podle architektů možné vést plnohodnotný život a díky využití podkrovních prostor ve věži by mohli obyvatelé využívat i prosluněný ateliér v horním patře.

Foto: Fakro

Architekti se snažili zachovat spirituální charakter prostoru.

Podmínku v soutěži „New Vision of the Loft 2” bylo zakomponovat v řešení projektu okna výrobce Fakro. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než stovky předložených projektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám