Hlavní obsah

Centrální vysavač se vyplatí v malém bytě i velkém domě

Právo, Karolina Černá

Centrální vysavač se vyplatí zejména ve velkých domech, v okolí bazénů a na terasách. Šetří ale síly i majitelům malých bytů. Uklízí bez nadměrného hluku, víření prachu a vláčení přístroje za sebou.

Foto: Newag

Nástavce centrálního vysavače lehce odstraní prach i na těžko dostupných místech.

Článek

Jako všechno pohodlí i tohle má svoji cenu. Centrální vysavač vyjde na 15 až 20 000 Kč, což je cena za sací jednotku. Příslušenství stojí kolem 3–5 tisícovek, podobně jsou na tom rozvody potřebného potrubí. Na druhou stranu výrobci minimalizují cenu za montáž a někteří na vysavačovou jednotku nabízejí záruku až 25 let, na příslušenství a hadice pak 5 let.

Výhody provozu

Po bytě nepřenášíme vysavač, ale pouze hadici (až 10 m dlouhou), kterou vytahujeme podle potřeby ze zdi. Zejména luxování schodů a chodeb je tak výrazně pohodlnější.

Foto: Newag

Někteří na vysavačovou jednotku nabízejí záruku až 25 let, na příslušenství a hadice pak 5 let.

Centrální vysavače převyšují sací výkon běžných přenosných vysavačů (díky konstrukci turbíny bez vyšší spotřeby energie), takže nevíří prach a alergeny. Nasátý prach končí mimo obytný interiér v těle sací jednotky, kde je filtrován.

Přefiltrovaný vzduch je trubkou (52 mm) vyfukován mimo dům, obsahuje přitom neviditelné částice, které přírodě nevadí a ani nezašpiní fasádu domu. Zpravidla to jsou alergeny, jež většina běžných vysavačů vyfukuje zpět do obytných prostor.

Míru výkonu udává agregát (tělo centrálního vysavače), pevně umístěný na zdi ve sklepě, technické místnosti nebo v garáži. Od něho vede potrubí k jednotlivým zásuvkám v místnostech. Provoz v interiéru je tak bezhlučný, slyšíme pouze sání vzduchu od hubice přes hadici.

Foto: Husky

Řez agregátem

Jak funguje tělo vysavače
Základem centrálního vysavače je výkonný průmyslový motor. Je umístěn v horní části jednotky a spínán řídicí deskou, která přijímá signál ke spuštění z nízkonapěťového ovládacího okruhu 24 V. Ve spodní části vysavače je velkoplošný účinný filtr, který odděluje motor od nádoby s vysávaným prachem. Nádoba na prach bývá různých velikostí (od cca 15 l do 45 l). V každé vysavačové zásuvce v domě jsou dva kontakty. Při propojení spustí přes relé na řídicí desce silový okruh vysavačové jednotky. Napětí 24 V garantuje bezpečnou manipulaci i pro děti. Kontakty mohou být spínány přes vypínač z rukojeti vysavačové hadice.

Některé agregáty mají funkci SoftStart, která umožňuje pozvolné zapnutí motoru, takže nedojde k velkému proudovému zatížení při spuštění.

Foto: Drainvac

Tento systém skrápí veškeré nečistoty při vstupu do odlučovače vodou a spláchne je do kanalizace. Cena od 38000 Kč.

Vysavač mívá také ovládací displej s LED zobrazením, kterým se dá dálkově ovládat nebo sledovat parametry agregátu, např. zaplnění odpadní prachové nádoby v %, průchodnost filtru v %, indikaci stavu vysavače podle sacího podtlaku atd.

Displej může být na hadici, ovladačem komunikujeme přímo s centrální jednotkou.

Foto: Husky

Centrální jednotka pro domácí využití, která odvádí veškeré nečistoty přímo do kanalizace. Cena kolem 55000 Kč.

Čím se řídit při nákupu

Hlavním kritériem pro výběr vysavače je velikost uklízené plochy. Čím větší je podlahová plocha, tím delší potřebujeme trubní rozvod a zároveň odpovídající výkon vysavačové jednotky.

Pořizujeme vysavač pouze na suché sání, nebo i s možností vysávání vody? K tomu jsou uzpůsobené vysavače pro tzv. kombinované sání nebo splachovací jednotky, které průběžně skrápějí nasávaný prach vodou a po zaplnění nádoby ho automaticky spláchnou do kanalizace.

Takové vysavače umožní vysávání vody v okolí bazénů a saun, ale i úklid podlah mokrou cestou s nástřikem čisticí směsi z centrálního rozvodu.

Foto: Husky

Hadice centrálního vysavače může mít až 10 metrů, což usnadňuje vysávání velkých ploch.

Protože jde o systém, tedy nejen o vysavačovou jednotku, ale i o potrubní systém v domě, měli bychom se zajímat o odbornost dodavatele, jeho reference, popřípadě zda má firma pojištění na případné škody způsobené na stavbě při přeseknutí kabelu či jiné instalace.

Zajímá nás délka záruky na vysavačovou jednotku, hadici a příslušenství. Délka záruky a doba působení dovozní firmy na trhu je vodítkem k pořízení kvalitního a spolehlivého výrobku.

Foto: Newag

Rozmístění zásuvek s hadicí je důležité pro naše pohodlí. Systém Hadice ve zdi umožňuje nastavení její délky podle našich potřeb.

Porovnáváme výkonové parametry (sací výkon, průtok vzduchu a sací podtlak) ve vztahu k ceně. Rozdíl může být 1000 Kč, ale pořídíme za něj výkonnější stroj s delší zárukou.

Necháme si vysvětlit ovládání centrálního vysavače a zacházení s ním, ptáme se po nutnosti odborného servisu agregátu.

Zabudování vysavače
Ideální je, rozhodneme-li se pro centrální vysavač ještě před zahájením stavby. Při rozvodech topení, elektra a vody řemeslníci vytvoří potrubní rozvod (potrubí lze vést v podlahách, na stropní desce, v drážkách ve zdech) a vyzkoušejí těsnost systému. V dokončené stavbě osadí a připojí hadicové zásuvky, osadí sací modul a provedou elektrické zapojení. Do již hotové stavby raději přivedeme technika firmy, aby zjistil možnosti instalace např. v nepoužívaném komínovém průduchu nebo do podhledů. Uklízíme-li jen menší plochy v malém bytě, oceníme malou centrální sací jednotku s tichým chodem umístěnou v technické místnosti.

Jak vysavač udržovat

Centrální vysavač nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Plánujeme-li vynášet naplněnou nádobu do odpadu (maximálně 3x do roka), koupíme vysavač, který umožňuje vkládání jednorázových papírových vaků o objemu až 22 l. Ty dvakrát ročně vyhodíme i s obsahem a nemusíme se vracet od popelnic s vyprázdněnou nádobou. Cena vaku se pohybuje kolem 150 Kč.

Foto: Husky

Celonerezová štěrbinová zásuvka Magic Sweep bez problémů pohltí smetí z kuchyňské linky. Nečistoty přisuneme, sepneme spínač a vysavač je odstraní do potrubí. Cena kolem 1990 Kč.

Vizuálně kontrolujeme filtr. Vysavače mívají cyklonovou filtraci se samočisticím efektem. Filtry mají antibakteriální úpravu a jejich životnost je mnohaletá. Některé se dají vyprat v automatické pračce a tím získají vlastnosti nového filtru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám