Hlavní obsah

Z rušného centra města do vysněného rodinného domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům s mytologickým jménem Fortuna přináší svým majitelům štěstí a také naději v dobré pořízení, stejně jako bohyně stejného jména. Z ulice působí spíše nenápadně, ale jakmile předvede celý exteriér, je jasné, že je pro své majitele novodobým hradem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Velká vikýřová okna hledí do všech čtyř stran a přivádějí do podkrovních místností denní světlo i slunce. Přesahující střecha má i další praktické využití jako úložiště dřeva do krbu.

Článek

Není divu, že rodině čítající rodiče, tři dospívající děti a psa přestalo bydlení v bytě v rušném centru Chrudimi po letech vyhovovat. Rozhodli se vyměnit ho za klid a soukromí rodinného domu. Již od počátku měli jasnou představu o místě i o domě.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dispozice domu vytváří ve vnitřním rohu chráněný intimní prostor ideální pro terasu.

Jednoznačně odmítali satelit, a tak se zaměřili na hledání proluky ve stávající zástavbě. Odpovídající pozemek našli v nedaleké obci, takže nemuseli řešit žádné zásadní změny v zaměstnání a školách.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z uliční fronty působí dům spíše nenápadně, ale jakmile předvede celý exteriér, je jasné, že je pro své majitele novodobým hradem. Široká základna, masivní vzhled a po celém obvodu přesahující střecha, která nad přízemím roztahuje ochranná křídla.

Při výběru domu preferovali dispoziční řešení, které větší rodině poskytne dostatek společného i soukromého prostoru. Hlavním požadavkem bylo, aby každé dítě mělo samostatný pokoj, ale aby bylo zároveň v domě více prostorů ke společnému setkávání.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) obývací pokoj 4) jídelna 5) kuchyň 6) pracovna 7) pokoj 8) WC 9) koupelna 10) dvougaráž 11) komora 12) terasa

Přestože jejich požadavkům velmi dobře vyhovoval již základní projekt, rozhodli se pro stavební úpravy, po kterých bude dům rodině sloužit ještě komfortněji.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Klidnou atmosféru v sedacího koutu obývacího pokoje zajišťuje příčka, která ho odděluje od kuchyňského prostoru.

Zásadním zákrokem, kterým se změnily i proporce domu, bylo nahrazení jednoduché garáže dvougaráží. Druhá změna se týkala otevření prostoru v patře zrušením jedné místnosti, čímž vznikla prostorná a světlá obytná hala.

Dispoziční řešení domu přesně odpovídá požadavkům, které si investoři vytyčili už na samém počátku. Kromě centrálního obytného prostoru v přízemí jim možnost společného posezení skýtá vikýřovými okny prosvětlená hala v patře a nedotknutelné soukromí zajišťují všem členům domácnosti samostatné pokoje.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2, 3, 6) dětský pokoj 4) ložnice rodičů 5) šatna 7) koupelna + WC 8) WC 9) technická místnost

Vstup do domu chrání před nepřízní počasí přesahující střecha. Ze zádveří se vstupuje do prostorné haly se schodištěm do patra. Vlevo se nachází centrální obytný prostor spojující obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout, přičemž příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem zamezuje případným nevítaným pohledům na kuchyňské pracoviště, ale zároveň od sebe tyto části společensky neizoluje.

Dále se v přízemí nachází ještě pracovna a jeden z pokojů, s nímž sousedí samostatné WC. Ta jsou v domě dvě, což oproti dnes módní integraci WC do koupelen velká rodina provozně oceňuje.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Do středu patra ústí schodiště, na něž navazuje obytná hala. Z ní se vstupuje do všech pokojů, koupelny a WC, pouze šatna je přístupná z ložnice.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rodinná koupelna je vybavena dvojicí umyvadel, díky tom rychleji zvládají ranní hygienu všichni členové domácnosti. Šedobílé obložení stěn otepluje nábytek z MDF desek s dezénem třešňového dřeva.

Velká rodina potřebuje i hodně úložného prostoru. Ten se najde jak na půdičce nad obytným podkrovím, tak ve dvougaráži či v zahradním altánu s technickou místností.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 8 + 1

Obytná plocha: 176,48 m²

Zastavěná plocha: 201,02 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce, konstrukční systém ztraceného bednění VELOX, tepelná izolace obvodových stěn tl. 150 mm, vnitřní příčky Ytong, stropní pohledy sádrokarton, schodiště dubový masiv

Střecha: dřevěný krov, střešní krytina betonová taška KM Beta

Výplně otvorů: okna a francouzská okna plastová s izolačními dvojskly, interiérové dveře CPL s obložkovou zárubní

Vytápění: kombinovaný plynový kotel, v přízemí teplovodní podlahové vytápění, v patře teplovodní podlahové vytápění, v pokojích radiátory, krb s krbovou vložkou

Odhadovaná cena stavby: 6 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám