Hlavní obsah

Dům s nadčasovou dispozicí v sobě mísí kvalitu, tradici a špičkové technologie

Dům, jehož vnější forma vychází z tradičního tvaru, v sobě spojuje nadčasovou dispozici, kvalitní materiály a špičková technická řešení. O útulný dojem se zasloužily hezké výhledy a všudypřítomná záplava příjemného světla.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Pohled severní. Podélné proporce domu opticky ještě zvýrazňují dva souvislé prosklené pásy po celé délce – řada střešních oken v podkroví a prosklená stěna s francouzskými okny v přízemí.

Článek

Parcela na kraji nové vilové čtvrti východočeského města měla pro mladé manžele velkou přitažlivost, ale i určité nevýhody.

„Na jedné straně se nám líbila příjemná klidná poloha na slunném svahu, na konci ulice a zároveň přímo u lesa, na straně druhé sousední zástavba není zrovna podle našeho vkusu a výhled na tyto domy nás příliš nelákal," vysvětluje majitelka. Lepší místo se ale nepodařilo najít, a tak se, podobně jako životní dráhy pohybující se v kruzích, po určité době hledání k této možnosti vrátili.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

K jižní fasádě přiléhá menší terasa přístupná z obývacího pokoje, krytá výsuvnou textilní markýzou. Okna v patře jsou zastíněna řadou venkovních rolet ze speciální technické textilie.

Hledání architektonického stylu dnes často probíhá tak, že architekt nenápadně a nenásilně vede své klienty od představ klasického domu s podkrovím k modernější vizi. V tomto případě se majitelé i architekti shodli na minimalistickém výrazu domu.

„Naše původní představa byl přízemní atriový dům s rovnou střechou, nechali jsme si zpracovat i projekt, ale podle názoru stavebního úřadu se na toto místo, charakteristické sedlovými střechami nehodil," pokračuje majitelka domu. „Hledali jsme tedy řešení se sedlovou střechou, ale v moderním pojetí."

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) hala 2) obývací pokoj 3) kuchyň 4) pracovna 5) WC 6) komora 7) sprcha + WC 8) sauna 9) bazén 10) terasa

Architekt Aleš Holman vyšel z tradice českého venkovského stavení, tradiční je ale jen základní celkový tvar založený na obdélníkovém půdoryse 7 x 22 m.

Uvnitř dům obsahuje otevřenou moderní dispozici - v přízemí na sebe v podélném sledu navazují společná obytná zóna s kuchyní, komunikační prostor, sociální zázemí, pracovna a bazén, v podkroví ložnice s příslušenstvím, přístupné z podélné chodby.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Hlavní „průčelí” obytného prostoru tvoří příčně orientovaná kompaktní kuchyňská sestava s navazujícím jídelním stolem, která odděluje obytnou část od haly. Červená kožená sedací souprava přináší míru dynamiky, interiér nepůsobí ani fádně, ani přesyceně.

Podélná osa domu je orientována rovnoběžně se sklonem svahu, což umožnilo stavbu částečně podsklepit a vytvořit dostatečně prostorné technické zázemí a dvojgaráž s vjezdem přímo z ulice.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Na chodbě v patře rozehrává horní osvětlení dramatickou hru světel a stínů. Pokoje jsou odděleny řadou vestavěných skříní s dubovou dýhou.

„Architekturu tvoří konstrukce a světlo," pravil guru funkcionalistických architektů Le Corbusier a pro moderní bydlení tato myšlenka samozřejmě platí rovněž - čím více má dům slunečního světla, tím příjemněji se v něm lidé cítí.

Do této domácnosti slunce přichází velkými prosklenými plochami, vedenými po celé délce domu - v přízemí na severní straně, v patře pásovým oknem na jižní fasádě a shora dalším pásovým oknem, umístěným ve střeše. Východní a západní průčelí naopak žádná okna nemají, a to nejen z důvodů zachování architektonické čistoty, ale také proto, aby se minimalizoval výhled na sousední zástavbu.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) chodba 3) pokoj 4) šatna 5) koupelna + WC 6) dětský pokoj 7) pokoj 8) šatna 9) koupelna + WC 10) ložnice

Při návrhu se kromě moderní architektury a nadčasového dispozičního řešení dbalo také na vysokou technickou kvalitu stavby, která je předpokladem dlouhé životnosti a nenáročného provozu domácnosti.

Proto majitelé souhlasili s navrženým výběrem špičkových materiálů a vybavení - hliníková okna, ocelové schodiště, podlahy z lité epoxidové stěrky, podlahové vytápění, bazén s vzduchotechnikou. Mysleli na budoucnost i v ekonomickém slova smyslu.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Z bazénu je to přes palubu z tropického dřeva bangkirai jen pár kroků na trávník. V létě se prosklená stěna posune a prostor se zcela otevře přímo do zahrady.

Obvodový plášť má proto nadstandardní tepelný odpor. Zdrojem energie je tepelné čerpadlo, systém země/voda, na pozemku byly vybudovány zemní kolektory.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) vjezdová rampa 2) předsíň 3) garáž 4) hala 5) sklep 6, 7) technické zázemí

„Zatím jsme jediný atypický dům ve městě, takže jsme posloužili jako prubířský kámen pro budoucí stavebníky i pro stavební úřad. Všem, kdo chtějí bydlet podle svých představ, doporučuji hledat tu pravou cestu a nenechat se odradit," radí majitelka energeticky úsporného domu.

Majitelé: Nebojte se velkých oken
Lidé se obecně obávají velkých oken z důvodu tepelných ztrát. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že moderní okna s kvalitními izolačními dvojskly účinně zabraňují únikům tepla, v zimě náš domov naopak intenzivně prohřívá sluníčko.
V místnostech je lépe a déle vidět, lampy po většinu roku rozsvěcujeme později než sousedé. Velká okna považujeme za úspornější než okna standardní velikosti.
Ochranu proti přehřívání zajišťují venkovní stínící rolety, instalované na jižní fasádě před okny ve druhém podlaží (brání prostupu tepla, avšak nezabraňují průniku rozptýleného světla). V přízemí je nad terasou na jižní straně připevněna výsuvná markýza.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické specifikace

Zastavěná plocha: 173 m²

Užitná plocha: 366 m²

Konstrukce: spodní stavba betonové prolévané tvárnice, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo Porotherm 44Si, stropy železobeton, zastřešení sbíjené dřevěné vazníky, krytina WM Zinc černý

Výplně otvorů: hliníková okna, systém Schüco, vnitřní dveře dýhované, lakované (atypická výroba na míru) a hliníkové prosklené systémy Schüco, vstupní dveře hliníkové systém Schüco

Další vybavení: vnitřní bazén 3 x 4,9 m - základní konstrukce z vodostavebního betonu, obklad skleněnou mozaikou, sauna, vzduchotechnika

Vytápění: ústřední, kombinace podlahového vytápění a radiátorů, zdroj energie tepelné čerpadlo + zemní kolektor, v obývacím pokoji krb s vložkou Bodart & Gonay

Odhadovaná cena stavby: 8 - 15 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám