Hlavní obsah

Novostavba je zklamala, nápaditá rekonstrukce ale vše vyřešila

David a Markéta pracovně cestují po celém světě. Toužili však po místě, které by se stalo jejich domovem. Mají rádi zimu, lyžování a přáli si mít přírodu na dosah ruky. Proto se nakonec rozhodli pro koupi bytu v Liberci. Z cest se vracejí na víkendy a jejich nový byt se stal základnou, kde si vždy odpočinou a naberou nové síly.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantou pokoje je lihový krb Prometheus (Safretti) o průměru 80 cm z lakované oceli. Závěsy a záclony dodalo studio Paulis. Televizní skříňky jsou vyrobeny z dřevěné alpi dýhy.

Článek

Cestujete po celém světě, proč jste se nakonec usadili v Liberci?

Díky práci jsme poznali celý svět, ale doma je doma. Proto jsme začali uvažovat o koupi bytu. A chtěli jsme mít základnu v Čechách, odkud oba pocházíme. Liberec vyhrál pro svou polohu. Všude to máte kousek. Na letiště do Drážďan, do Prahy, na lyže a stejně daleko to máme i k rodinám nás obou.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská část vznikla na základě autorského návrhu studia Artiga. Je doplněna recirkulačním ostrůvkovým odsavačem Star (Elica) a spotřebiči Miele. Jídelní a barové židle (Ton) s potahem alcantara, světlo Bola nad jídelním stolem je značky Modoluce.

Podle čeho jste pak vybírali byt?

Od začátku jsme věděli, že chceme byt v novostavbě. Bylo štěstí, že hned třetí byt, který jsme viděli, nám padl do oka. Když jsme ho koupili, projekt už byl hotový. Zpočátku nám vyhovoval i dispozičně a žádné změny jsme neplánovali. Nakonec vše dopadlo jinak.

Takže nakonec na rekonstrukci došlo?

Hledali jsme někoho, kdo nám byt zařídí, neměli jsme na to čas a chtěli jsme si nechat poradit. Viděli jsme jednu realizaci studia Artiga a jejich práce se nám líbila, navíc nám je doporučili i přátelé, a tak jsme je oslovili. Na základě prostorové studie nás nakonec při schůzce přesvědčili, abychom změnili dispoziční řešení hlavního obytného prostoru a koupelny. Jsem ráda, že jsem dala na jejich radu. Myslím, že teď celý obytný prostor funguje daleko lépe.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji si majitelé přáli luxusní pohodlné sezení. Sofa jsou značky Duresta s potahovou látkou Sahco, dekor Primavera. Sedáky i opěráky jsou pro dokonalé pohodlí naplněné husím peřím. Odkládací stolek je z masivního cedrového dřeva.

Co se změnilo?

V obývacím pokoji vyřešili umístění jídelního stolu a uspořádání kuchyně způsobem, který by nás vůbec nenapadl. Zbytek bytu byl ponechán tak, jak jsme ho koupili. Lence a Kamile jsme popsali, jakou máme představu, co od bytu očekáváme a jak by měl celý prostor působit. Pak jsme to nechali na nich.

Ony vše vybraly a my pouze schvalovali jednotlivé prvky, barvy apod. Většinou jsme souhlasili se vším, co navrhly. Rychle a správně pochopily naši představu a tu pak přesně realizovaly. Zařídily vše, od výběru textilií až po zapojení televize.

Foto: www.modernibyt.cz

Zrcadlo v chodbě vybraly architektky z nabídky značky Design Mirrors. Odpočivné křeslo Portobello je značky John Stankey.

Kde jste hledali inspiraci?

Chtěli jsme moderní bydlení, které však nemělo být stroze minimalistické, ale takové, aby bylo útulné a abychom se v něm cítili dobře. Oba hodně cestujeme a v Liberci trávíme jen volný čas a setkáváme se tam s rodinou. Byt nám neslouží k trvalému bydlení.

Foto: www.modernibyt.cz

Přehozy na postel a povlečení zajistilo studio Paulis. Nábytek v ložnici je proveden v dubové dýze a vyroben podle autorského návrhu studia Artiga. Stěny zdobí dekorativní nátěr Ottocento od firmy Oikos.

Hlavní důraz jsme kladli na to, aby prostor působil zabydleně i přesto, že zde nemáme mnoho osobních věcí, a aby si každý našel svůj koutek, když se nás tu sejde hodně. Máme rádi velkou společnost, proto i kuchyň je dobře vybavená.

V hale je dřevěná podlaha, dřevo je i na stěnách. Proč jste zvolili toto řešení?

Architektky tak chtěly byt zateplit a zútulnit. A nám se ten nápad líbil. Stěny dostaly určitou strukturu a nepotřebují už více dekorovat. Nápad se nám líbil i proto, že máme byt v Liberci a dřevo evokuje horskou atmosféru.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlaha a obklady stěn z kolekce Perspective umocňují horskou atmosféru. Majitelé toto řešení zvolili i proto, že nechtěli interiér dekorovat obrazy či fotografiemi.

Co vás v jejich návrhu zaujalo nejvíc?

Televize umístěná v koupelně. Je to skvělý relax. A taky umyvadlo v koupelně, je fascinující. Architektky ho vytvořily podle vlastního návrhu. Ale celý byt se jim povedl. Cítíme se tu dobře, jako bychom si jej zařizovali my sami.

Foto: www.modernibyt.cz

Nepřehlédnutelné atypické umyvadlo je vyrobeno z kamene Jura gold podle návrhu architektonického studia. Vana je značky Riho, obklady a dlažba Todagress a koupelnové doplňky Zack.

Je přece jen něco, co jste měli udělat jinak?

Zařizování proběhlo v pohodě, nelitujeme ničeho. Ale při koupi jsme měli být obezřetnější. Až při rekonstrukci jsme totiž zjistili, jak špatně byly provedeny např. rozvody, které následně způsobily potíže. Ale nakonec se vše vyřešilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zařídit designový domov na horách

Než se Ivanka začala naplno věnovat interiérovému designu, stihla vystudovat matematicko-fyzikální fakultu, procestovat celý svět či pracovat jako investiční...

Výběr článků

Načítám