Hlavní obsah

Příběh vily Jana Kokošky je stejně smutný jako osud jejího architekta

Novinky, text: Jana Synková, Petr Domanický, editace: tnk

Vile Jana Kokošky v Plzni od židovského architekta Leo Meisla pozdější přestavba pro banku a přístavba přízemní prodejny rozhodně na kráse nepřidaly. Úpravy vily působivost původní prostorné a masivní stavby hodně znehodnotily.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Nepomucká 10, čp. 122, Plzeň

Článek

Majitel kamenických závodů a žulových kamenolomů Jan Kokoška zadal projekt své vily architektovi Leo Meislovi. Meisl, rodák z Plzně, studoval architekturu na německé technice v Praze, pak působil v Plzni jako samostatný architekt.

Stavbu vily na pozemku u Nepomucké třídy v Hradišti u Plzně (které pak bylo připojeno k Plzni) začal stavitel Ondřej Baxa z Plzně v listopadu 1937, podle Meislova projektu ze stejného roku. Stavba byla dokončena o dva roky později.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Interiéru vily dominovalo masivní dřevěné obložení dveří.

Samostatně stojící vila o dvou podzemních a dvou nadzemních podlažích je umístěna v zahradě. Ve spodním sklepě byl vystavěn protiletecký kryt, ve zvýšeném suterénu malý byt a kotelna.

K hlavnímu vstupu směřuje od Nepomucké ulice široké schodiště, na které navazuje schodišťová hala. Z té se vstupuje ve zvýšeném přízemí do firemní kanceláře a do obytných místností. Oproti původnímu návrhu bylo místo přímého schodiště do zahrady realizováno schodiště točité.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Samostatně stojící vila původně hraničila s přízemním objektem garáží.

Na počátku padesátých let byla Kokoškovým do přízemí domu nastěhována mateřská škola. V patře pak bylo bydlení pro dvě rodiny.

Přestavba vily pro banku stavbě neprospěla

V objektu tak došlo k přetížení odpadního systému. Vila totiž nebyla připojena na kanalizaci, stávající žumpy kapacitě nestačily a přetékaly do zahrady a dětského hřiště. Odstranění kritické hygienické situace, kterou zavinila přítomnost mateřské školy, byl nucen řešit na své útraty majitel. Po roce 1989 byla vila vrácena v restituci a následně opět prodána novému vlastníkovi.

Proběhla přestavba vily pro banku, při které ale došlo k porušení původního řešení nástavbou sklonité střechy a k dalším úpravám, které působivost původní stavby hodně znehodnotily. Následně došlo i k přístavbě přízemní prodejny v místě původních garáží, které byly předtím zbořeny.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Chloubou interiéru byl i kazetový strop.

Osud architekta vily byl tragický. Za války Leo Meisl přeměřoval byty plzeňských židovských rodin pro bytový úřad, nebyl ale zařazen ani do jednoho ze tří transportů plzeňských židovských obyvatel do Terezína v lednu 1942. Na počátku roku 1943 zřejmě odešel z Plzně, změnil podobu a skrýval se. Byl však zatčen a deportován do koncentračního tábora. Zemřel roku 1944 v Terezíně.

Leo Meisl navrhl i koncepci plzeňského výstaviště, kde realizoval pavilon Měšťanského pivovaru. Z dalších dosud zjištěných provedených staveb stojí za pozornost i činžovní domy Na Belánce 1 a 6, budova Okresního soudu a finančních úřadů v Kralovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám