Hlavní obsah

Zvolit správné schody do domu není jednoduché

Právo, Sylva Svobodová

Schody nevyměníme každých pět let, třeba jako křeslo, za jiné, nové. Máme je v domě nadlouho, denně je používáme, a tak musí skvěle sloužit. To znamená být bezpečné, stabilní, pevné a pohodlné. Přesto při nákupu chybujeme, nebo si občas přejeme nemožné.

Foto: J. A. P.

Schody kotvené jednou stranou nášlapu do stěny, z druhé jištěné bezpečným zábradlím. Není problém je dopravit do jakéhokoliv mezonetového bytu, lze je totiž rozložit na díly.

Článek

Pro volbu schodiště je naprosto určující vlastní místnost, ve které bude. Když máme malou místnost, je nesmysl požadovat dominantní schody, ve velkých halách je zase chybou stavět točitá schodiště, která jsou primárně určená tam, kde se musíme zvládnout otočit „na pětníku“.

Přitom platí, že minimální průchodná míra (průměr otvoru) je 150–160 cm, ale je vždy lepší volit (pokud to prostor dovoluje) větší rozměry.

Foto: Milan Malíček

Hlavní přístupové schodiště v domě, který je po rekonstrukci. Dříve býval zemědělskou usedlostí. Schody jsou pohodlné a bezpečné, materiál tvrdý dub.

Konkrétní volba schodiště jde také ruku v ruce i s typem kotvení. Například schodiště s nášlapy určené ke kotvení do stěny nikdy nemůže stát volně v prostoru, i kdyby se nám to tak sebevíce líbilo.

Myslet prakticky se vyplácí

Někde je dobré šetřit, v jiném případě zase vydat ze své kapsy více. Jak se kdy zachovat patří do jisté míry k finanční gramotnosti každého z nás. A v případě nákupu schodišť to platí také.

Foto: SWN MORAVIA

Venkovní kovové schodiště prakticky spojuje přízemí s prvním patrem. Schody v zimě udržujeme bezpečné, nikdy je ale nesolíme. Zničil by se jejich povrch.

Podívejme se na dvě základní chyby: první zákazník se zhlédne v designovém schodišti za 300 000 Kč a volí ho na chatu, kam jezdí pouze na Vánoce a týden v létě. Zkrátka zase tolik si ho neužije a cena je tomu neúměrně vysoká.

Samozřejmě platí i jiný extrém: když šetříme na materiálu a provedení hlavního schodiště v domě, které používáme denně. Tyto schody musí být technologicky připravené na frekventovaný provoz a také hezky vypadat, ladit se stylem interiéru.

Foto: MOUNTFIELD

Do chat a chalup, kde trávíme menší část z roku, nemusíme pořizovat drahé designové schody. Zde stačí jednoduché schodiště s bezpečným zábradlím a pohodlnými nášlapy.

Kotvení již v dokumentaci

Typ schodiště a jeho ukotvení už musí být určeno v prováděcí stavební dokumentaci. Vyhneme se později problémům, třeba v případě podlahového topení a sádrokartonových příček.

U smyček podlahového topení se doporučuje v okruhu půl metru od místa plánovaného kotvení schodiště vytvořit volný prostor, aby nedošlo k provrtání topné spirály.

Foto: J. A. P.

Krásné točité schody vyrobené zákazníkovi přímo na míru jsou určené do prostorově omezenějších částí domu.

„Standardně neupravená sádrokartonová stěna zase obsahuje vzduchovou mezeru, a proto řádné kotvení schodiště také není možné,“ říká odborník Petr Paksi. Z tohoto důvodu v těchto místech dochází k dodání kovové výztuže, a tím ke zpevnění stěnového podkladu pro ukotvení schodiště, které je pak dobře nosné a pevně ukotvené.

I když jsou schody ve výkresové dokumentaci, nespoléhejme na přesné rozměry, nemusí to odpovídat realitě. Rozměry reálně postavených zdí se, bohužel, mnohdy liší od výkresů i v desítkách centimetrů.

Foto: J. A. P.

Jednoduché schodiště Fontanot se skládá jako stavebnice. Patří všude tam, kde bojujeme s nedostatkem prostoru.

A tak se stane, že předem vyrobené schody se nám do prostoru nevejdou, nebo za cenu velkých ústupků v podobě výklenků ve zdi, atypických úprav. Proto doporučujeme před vlastní výrobou vždy prostor na místě opět přeměřit.

Stěhování schodů může být problém

Napadlo vás někdy, že dopravit vyrobené schody do vícepatrového domu s mezonetovým bytem se nemusí napoprvé podařit? Výrobce to má vědět dopředu, aby předpřipravil schody.

Foto: Petr Horník, .

Před každou výrobou schodiště je dobré prostor znovu přeměřit. Výkresová dokumentace se může lišit od reality i o několik desítek centimetrů.

To znamená konstrukčně je rozdělit na jednotlivé díly. Jedině tak je půjde pronést vstupními dveřmi a chodbami ve standardním rozměru.

Údržba schodů

RADÍ PETR PAKSI, VÝKONNÝ ŘEDITEL J. A. P., WWW. JAP.CZ

Celokovové schodiště stačí čistit vodou a běžným mycím prostředkem. Rozhodně se nedoporučuje používat rozpouštědla čí agresivní mycí prostředky.

V případě venkovních kovových schodů zapomeneme na posypání solí, i když by nás to mohlo v zimě napadnout. Sůl je totiž velmi agresivní a mohlo by dojít k narušení vrchní ochrany proti nerezivění. Schody s dřevěnými prvky je vhodné potřít olejem, který se vsákne a chrání tak povrch proti ochození, v exteriéru proti dešti i slunci.

Na rozdíl od interiéru se na venkovní schodiště nehodí klasické dřevo jako buk, dub či smrk, protože ve spárovce (slepené hranoly masivního dřeva) může dojít k rozjetí spojů a schodiště začne praskat. Nejlepším materiálem jsou exotické dřeviny, neboť jsou tvrdé a mají přirozenou mastnotu. Ta je chrání před všemi rozmary počasí.

Zábradlí pro malé prostory

V malé místnosti lze jít do extrému a použít schodiště dokonce bez zábradlí nebo pouze s jednostranným jednoduchým madlem. Tato varianta je častá v bytech singl osob nebo v exteriéru u vstupu do zahrady, kde schodiště obklopuje terén. Je ale méně bezpečné a není vhodné v rodinách s dětmi.

Naopak ve velkých místnostech je šikovné použít zábradlí s vertikálním členěním — konkrétně svislé tyče, protože prostor opticky prodlouží. Horizontální šikmé výplně zase působí v místnosti plně a prostor opticky sníží.

Přesto se můžeme někdy pořádně zapotit. Třeba v případě středových nosných sloupů pro točitá schodiště, nebo když si přejeme nerezové bočnice o délce pěti metrů. Mysleme i na tyto „detaily“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám