Hlavní obsah

Dům pokrytý mořskými řasami překvapí svou moderností

Novinky, tnk

Na malém ostrově Læsø v Dánsku vznikla netradiční stavba, která na první pohled vypadá jako klasická chalupa se sedlovou střechou. Jde ale o moderní dům z mořských řas a ze dřeva.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen /Realdania Byg

Obkladové balíky z řas jsou k sobě pevně svázány.

Článek

Rekreační dům s izolací z mořských řas je navržen architektonickou firmou Vandkunsten a vyvinutý firmou Realdania BYG. Původně byla těchto domů po celém ostrově Læsø celá řada, zatímco dnes je jich asi jen dvacet.

Tradiční domy byly postaveny za použití dřevěné rámové konstrukce s robustním zastřešením z mořských řas.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen /Realdania Byg

Architekti navrhli i úzká střešní okna a prosvětlili tak interiér.

Mořské řasy byly využity i na zateplení podlah, stěn a stropů. Podle architektů jsou řasy velmi účinné jako izolace a přirozeně chrání stavbu proti škůdcům a hnilobě. Chaluh navíc bylo kdysi všude dostatek, takže šlo i o levný materiál, který snižuje stavební náklady.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen /Realdania Byg

Dům má prostornou terasu s rampou pro kola nebo kočárek.

„Moderní dům z mořských řas není replikou stavebního stylu minulosti, ale domem inspirovaným architektonickou historií ostrova Læsø,” uvedl Peter Cederfeld, generální ředitel společnosti Realdania BYG.

Dům má 100 m² a vznikl jako rekreační objekt pro dvě rodiny. Velký rodinný pokoj s kuchyní je umístěn v centru stavby, nad ním se nachází podkroví, které slouží jako prostor pro spaní. V domě nechybí plnohodnotná koupelna a wc.

Dům je vytápěn pomocí tepelného čerpadla umístěného v přilehlé kůlně. Tu je možné využít i pro ukládání kol nebo pro umístění pračky a sušičky.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen /Realdania Byg

Interiéru dominuje světlé dřevo, jehož struktuře nechali architekti plně vyniknout.

Stavba je díky použitým materiálům maximálně ekologická a dům má mít velmi nízkou spotřebu energie. Řasy mají také dobré akustické vlastnosti, takže je v prostorách příjemný klid.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen /Realdania Byg

Stavba působí na první pohled nenápadně a splývá s prostředím.

Stavba vznikla za účelem zkoumání kulturní a architektonické historie, která podle návrhářů může sloužit jako cenný zdroj inspirace pro současnou architekturu. Dům je nyní na prodej.

Reklama

Související články

Futuristická vana nahradí i houpací síť

Britská designérská společnost Splinter Works vymyslela originální vanu připomínající klasickou houpací síť. Podle designérů je právě odpočinek v houpací síti...

Výběr článků

Načítám