Místo nese název Elm Court (Jilmový dvůr) a zatímco do ulice si stavba ponechává původní skromný vzhled, díky přístavbě se na straně do zahrady zcela proměnila. Někdejší pochmurná atmosféra je tatam a ze „staré části” domu se přechází do veselé, světlé a vzdušné, která dále zcela přirozeně pokračuje do zahrady. Díky prosklené stěně s posuvnými dveřmi si člověk hranici mezi novým prostorem a zahradou mnohdy ani neuvědomí.

Kuchyňská část disponuje veškerým potřebným vybavením, včetně baru.

Kuchyňská část disponuje veškerým potřebným vybavením, včetně baru.

FOTO: Martin Gardner

Díky prosklení celé čelní stěny je nově vystavěný prostor plný svtěla.

Díky prosklení celé čelní stěny je nově vystavěný prostor plný světla.

FOTO: Martin Gardner

Požadavkem zadavatelů bylo vytvořit nový prostor tak, aby se co nejméně fyzicky zasahovalo do stávající stavby a zároveň, aby s ní nově vytvořená část citlivě korespondovala. Prvkem, jehož se architekti chytili, byla boční zeď domu, kterou prodloužili, takže teď funguje jako hlavní spojovací článek mezi starou budovou, přístavbou a zahradou.

Malý pracovní stůl vznikne vyklopením bílé stěny.

Malý pracovní stůl vznikne vyklopením bílé stěny.

FOTO: Martin Gardner

V přístavbě se na relativně malé ploše podařilo umístit kuchyňskou část, jídelní a obývací sektory, kout pro sledování filmů a televize, pracovničku, užitkové prostory a WC. Přístavba je důkladně izolovaná, pod dlaždicemi je ukryto podlahové vytápění a zhruba uprostřed místnosti stojí i funkční krb.

Krb se nalézá v centrální části přístavby, spojovací zeď s původní budovou obsadila rozměrná obrazovka.

Krb se nalézá v centrální části přístavby, spojovací zeď s původní budovou obsadila rozměrná obrazovka.

FOTO: Martin Gardner

Do zahrady se prochází skrz posuvné dveře v celoskleněné stěně. Dlažba slouží jako jeden z mnoha prvků sjednocujících interiér s exteriérem přístavby.

Do zahrady se prochází skrz posuvné dveře v celoskleněné stěně. Dlažba slouží jako jeden z mnoha prvků sjednocujících interiér s exteriérem přístavby.

FOTO: Martin Gardner

Jilmový dvůr se po rozšíření proměnil ve vyvážený, moderní a fungující domov spojující v sobě tradiční hodnoty, moderní styl a inovativní design, a to vše v rozměrově velmi skromných podmínkách.