Hlavní obsah

Jak vybudovat zelenou střechu

Právo, Karolína Černá

Vegetace zelených střech dokáže zvýšit podíl kyslíku v ovzduší. Chrání před polétavým prachem, před UV i elektromagnetickým zářením. Jak zelenou střechu vybudovat?

Foto: ACRE

Na zelené střeše se daří i pažitce.

Článek

Pro pořízení zelené střechy bychom se měli ideálně rozhodnout ještě při projektování domu, a to kvůli jeho konstrukci, statice a typu střechy. Vzdávat se vegetační střechy ale nemusí ani již postavené domy. Počítáme přitom s cenou zhruba od 1100 Kč/m2 za vegetační souvrství bez izolací.

Skladba zelené střechy

Existuje více druhů skladeb zelených střech, záleží na jejich sklonu. Mohou být jednovrstvé a vícevrstvé. Pro všechny je ale nejdůležitější kvalitní hydroizolace.

Optimální je pro zelenou střechu tzv. difúzně otevřená hydroizolační fólie s atestem proti prorůstání. Hydroizolace (např. horkovzdušně spojovaná fólie EPDM, prefabrikovaná na rozměr střechy) by měla mít životnost alespoň 50 let.

Foto: ACRE

Zelená střecha na srubu s netřesky a rozchodníky.

Správné pořadí a tloušťka tepelné izolace pod hlavní izolací podstatně ovlivňují životnost budovy. Skladba zelené střechy na přístřešku na dřevo bude zcela jiná než střecha nad bazénem.

Proto izolační práce svěříme odborníkům. Vše nad hlavní hydroizolací ale můžeme po provedené zátopové zkoušce už dělat sami.

Složení střešního substrátu

Rostliny sázíme do tzv. střešního substrátu. Substrát má mít minerální složení, má být bezplevelný a nasákavý do 40 % objemu. Větším použitím rašeliny riskujeme, že substrát přeschne a po deštích bude trvat, než začne vodu opět přijímat. Taková střecha bude náchylná k větrné erozi.

Foto: STAVCOM

Překrytí střechy osázené řízky rozchodníků samodegradační geotextilií, která je udrží. Samodegradační geotextilie se během dvou let, kdy vegetace bezpečně zakoření, sama zcela rozplyne.

Střechy se sklonem nad 30 % potřebují zádržný systém. V tomto případě nastupují např. předpěstované rozchodníkové koberce.

Druhy střech a vegetace

Extenzivní (pohledové) zelené střechy nejsou náročné na údržbu, vystačí s přirozenými dešťovými srážkami. Vegetace ploché extenzivní střechy se spokojí s 8cm tloušťkou bezplevelného minerálního certifikovaného substrátu.

Vegetační plochu jednou dvakrát do roka zbavíme náletové zeleně a přihnojíme pomalu rozpustným hnojivem v jarním období v dávce 30 g/m2. Na těchto střechách se nejvíce daří netřeskům a rozchodníkům.

Foto: STAVCOM

Vegetaci se nejlépe daří na střechách s lehkým sklonem, na nichž je dešťová voda přirozeně zadržována a její odtok zpomalován. STAVCOM Foto popis| Překrytí střechy osázené řízky rozchodníků samodegradační geotextilií, která je udrží.

Intenzivní (pochozí) zelené střechy mají již souvrství do 1 m i více a vyžadují zálivku i péči jako u klasické zahrady. Na těchto střechách mohou růst vzrostlé stromy a keře, trvalky, trávník.

Foto: ACRE

Díky různobarevnosti květů rozchodníku můžeme na střeše vytvářet obrazce.

Zelená střecha

VÝHODY

  • Chrání střešní izolaci a interiér před denními tepelnými výkyvy.
  • Zvukově izoluje prostor pod střechou.
  • Už při minimální tloušťce substrátu a vegetaci znemožňuje průnik ultrafialového a elektromagnetického záření.
  • Zadržuje až polovinu vodních srážek, u šikmých střech zpomaluje jejich průtok, odpařování srážek zvlhčuje vzduch.
  • Zlepšuje mikroklima okolí domu, obohacuje vzduch kyslíkem, zachycuje polétavý prach.
  • Zvyšuje požární odolnost domu a životnost hydroizolační vrstvy střechy, mírní povětrnostní vlivy.
  • Zejména ve městech nahrazuje přírodní prvky.

NEVÝHODY

  • Vyšší nároky na konstrukci a statiku budovy.
  • V případě intenzivní střechy větší spotřeba vody, složitější údržba zeleně.
  • V některých typech domů riskantní přístup na střechu po žebříku, nebo příliš velký sklon střechy, nutnost se připoutat při pohybu po střeše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám