Hlavní obsah

Pirát z Cambridgeshire při stavbě vesničky zapomněl na stavební povolení

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebná pirátská vesnička, kterou britský milionář James Challis postavil na rodinném pozemku pro soukromé rekreační účely, čelí riziku zničení. Může za to „drobný“ detail - před její stavbou totiž nikdo nepožádal o stavební povolení. V následujících týdnech budou tedy úřady hrabství Cambridgeshire rozhodovat, zda majiteli vystaví povolení dodatečné, anebo zda nařídí, aby své dílo zboural.

Foto: Profimedia.cz

Všechny budovy mají dřevěné trámy a šindelové střechy.

Článek

Není to přitom nějaká filmová atrapa. Všechny stavby jsou z poctivého dřeva, se šindelovými i doškovými střechami, některé jsou kompletní a funkční, jiné „rozbořené”.

Foto: Profimedia.cz

Vesnička je vytvořena v koloniálním stylu.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco některé budovy jsou zachovalé, jiné josu vystavěné ve zbořeném stavu.

Mladý Brit do stavby investoval několik miliónů liber. Dle vlastních plánů vytvořil chátrající vísku v koloniálním stylu 18. století, částečně zplundrovanou a částečně stále ještě obývanou piráty. I proto je jednou z mála fungujících budov hospoda s názvem Černý dublon.

Dalšími použitelnými objekty na ostrově jsou dům pro hosty a také chýška na pláži s palmami.

Foto: Profimedia.cz

Na ostrově je pláž s palmami a na ní stylová obyvatelná chýška.

Foto: Profimedia.cz

Pověstná pirátská útulnost je ve vesničce patrná na každém kroku.

Rozlohou nevelký ostrůvek Challis (na délku měří něco kolem 110 metrů) ležící uprostřed jezera je velice malebný. Protéká jím potůček, nechybí tu maličké jezírko, a dokonce ani malý vodopád.

Foto: Profimedia.cz

Pirátská vesnička leží na ostrově Challis. Hospoda nazvaná Černý dublon je ozdobena vývěsním štítem ve tvaru dublonu s nápisem Challis Impero. Smysl pro detial majiteli Jamesi Challisovi, který vesničku sám navrhoval, rozhodně nechybí.

Šedesátiakrový pozemek, kde se jezero nachází, koupil v roce 1970 dědeček stavitele vesničky John Dickerson za účelem těžby písku a štěrku. Později začal proměňovat jezero v místo, jež by rodina využívala k rekreaci. Když zemřel, rodina prodala některé své společnosti a bylo rozhodnuto, že takto získaných 50 miliónů liber padne na vytvoření ostrova uprostřed jezera a jeho zařízení k rekreačním účelům.

Plán měl realizovat právě James Challis, vnuk Johna Dickersona. Ten se snažil pirátskou vesničkou uctít dědovu památku. Pro jeho opomenutí se stavebním povolením mu v některých britských novinách začali říkat „Pirát z Cambridgeshire”.

Reklama

Výběr článků

Načítám