Hlavní obsah

Novostavby se vezou na vlnách trendů

Právo, Karel Kvapil

Pojem móda si asi nejčastěji spojujeme s oblékáním. Avšak i v bydlení můžeme vysledovat určité módní tendence, a to nejčastěji vždy s příchodem nových generací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V posledních letech je bezesporu takovým trendem požadavek na zmenšení obytných ploch a jejich racionální využití, byť ho můžeme přičíst spíše tlaku na ekonomické úspory v souvislosti s hospodářskou krizí. Dalším viditelným trendem je podle názoru Lady Kuncové z developerské společnosti Geosan Development návrat k soukromí.

Byť ve společenských částech bytu i nadále dochází k oblíbenému propojení kuchyně s obývací částí a jídelnou v jednu místnost, což lidé vítají díky častějšímu osobnímu kontaktu, u koupelen se záchodem se projevuje opačný směr.

„Jestliže v minulosti bylo běžným jevem, že sociální zařízení bylo v jedné místnosti, v současnosti lidé preferují více soukromí pro své intimní potřeby. Oddělené místnosti jsou výhodné i z praktického hlediska. Pokud nejsou v nemovitosti minimálně dvě sociální zařízení, dochází k nepříjemnému omezení,“ říká Lada Kuncová.

Dojde-li náhodou k tomu, že vysněná novostavba má v plánech navrženu koupelnu s toaletou dohromady, pořád ještě nemusí zájemce zoufat. V případě včasné rezervace může developer oba prostory oddělit v rámci vyžádaných klientských změn.

Barvy inspirované přírodou

Koupelna již dávno není místem pouhé očisty těla, ale stává se místem relaxace, kde dochází k obnově jak fyzických, tak psychických sil. Není proto divu, že v ní trávíme daleko více času. K dokonalému uvolnění přispívají i barvy. Jak je známo, teplé a syté barvy mají výrazný vliv na psychiku a podněcují činorodost.

„Doba, kdy lidé inklinovali k výrazným barevným kombinacím, je pryč. V současnosti upřednostňují barvy odstínů přírody, tedy zemité tóny a různé odstíny šedé a zelené,“ poznamenává Kuncová.

Ačkoliv dřevo má svůj nesporný půvab, jeho využití je finančně nákladné a navíc do některých prostor nemusí být díky své choulostivosti praktické. V koupelnách proto čím dál častěji spatřujeme jeho imitace.

Moderní technologie glazování pomocí digitálního tisku vytvoří autentickou kopii dřeva nebo kamene na dlažbách a obkladech. Trend imitace dřeva se samozřejmě projevuje i u podlah. Cenová přístupnost a velké množství dekorů laminátových podlah, které věrně kopírují české i exotické dřeviny včetně prasklinek, suků a přirozených vad, nahrávají vysoké oblíbenosti. Novinku na trhu pak představují abstrahované struktury nebo lazurovaný povrch.

Těžko říci, zda se v nás Češích probouzí zakořeněný pud chataře, každopádně lidé pořizující si nové bydlení mají enormní zájem o přiléhající venkovní plochy. Ať už se jedná o předzahrádku s kusem trávníku, balkón, lodžii, nebo o terasu. Není se čemu divit.

Milujeme venkovní plochy

„Venkovní plocha otevírá možnosti pro rozšíření pojmu bydlení. Lze na ní vybudovat okrasnou i užitnou zahradu, umístit dětský bazének nebo kočárek, případně pozvat přátele na oblíbené grilování s venkovním posezením nebo výborně poslouží i pro prozaickou, ale nezbytnou činnost, jakou je sušení prádla,“ vypočítává Lada Kuncová.

Ačkoli se externí plochou přibližujeme výhodě rodinného domu, odpadají nám starosti, které se k vlastnictví rodinného domu vážou.

Mějte však na paměti, že ne vždy můžete na balkón či terasu umístit cokoliv. U zahradního domku musí mít externí plocha odpovídající nosnost a pro bazén musí být navíc i speciálně upravena.

Velmi často bývá využití teras omezeno i domovním řádem bytového domu. „Některá společenství vlastníků si například stanoví zákaz grilování na lodžiích. Než se tedy pustíte do zvaní hostů na párty, pečlivě si domovní řád prostuduje, aby nedošlo k narušení harmonických sousedských vztahů,“ uzavírá Lada Kuncová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám