Hlavní obsah

Amatéři zachytili architektonickou proměnu Prahy během dvaceti let

Právo, Stáňa Seďová

Jak se Praha změnila v průběhu dvaceti let? To se ukázalo na snímcích amatérských fotografů, kteří se zúčastnili interaktivní fotosoutěže Moje Praha 20 let, kterou magistrát uspořádal u příležitosti loňského 20. výročí zápisu historického centra Prahy na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tančící dům na Jiráskově náměstí v Praze

Článek

Soutěž byla spuštěna loni v prosinci a spočívala v nahrání dvojice fotografií stejného místa – před dvaceti lety a v současnosti – na www.mojepraha20let.cz. Na něm jsou nyní díla autorů převážně z řad Pražanů k vidění.

Foto: Pavel Fišer

Srovnávací fotografie Jiráskova náměstí bez Tančícího domu z roku 1992 ...

„Je všeobecně známo, že Praha si dokázala svým architektonickým kouzlem podmanit řadu významných osobností a odborníků. V prostém pohledu na město časosběrným okem kamery jejích obyvatel však působí neméně silnou atmosférou.

Také proto, že si všímá třeba i míst, která v turistických průvodcích nenajdete, a tou nejčistší dokumentární formou vypovídá o Praze jako o živém organismu, kterým toto město také je,“ uvedl náměstek primátora a radní pro kulturu Václav Novotný (TOP09).

Foto: Pavel Fišer

... a o dvacet let později získala téměř 700 hlasů.

O výherci soutěže rozhodlo hlasování na portálu. Vyhrál Pavel Fišer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám