Hlavní obsah

Mladí architekti řešili problematické lokality Prahy a Brna

Novinky, tnk

Letošní mezinárodní soutěžní přehlídka návrhů mladých architektů do 33 let Young Architect Award přinesla další zajímavé nápady, jak změnit naše životní prostředí a stavby. Mezi přihlášenými do architektonické soutěže převažovali čeští zástupci, zúčastnili se ale i architekti ze Slovenska a Belgie.

Foto: Young Architect Award

Revitalizace nábřeží Svratky v Brně od T. Hynkové

Článek

Tématem jsou „Bolavá místa měst a obcí“. Porotci budou oceňovat nejen architektonické řešení, ale i kvalitu životního prostředí. Celkem bylo přihlášeno 70 prací.

„Potěšilo nás, že zájem mladých o soutěž roste a mladí chtějí aktivně vstupovat do diskuze o budoucnosti českého stavitelství,“ komentuje počet přihlášených předseda odborné poroty Tomáš Pilař z ateliéru Kubař architekti.

Foto: Young architect award

Revitalizace v neutěšeném prostředí u niaduktu v pražských Bubnech od J. Jílka.

Mladí chtějí řešit architektonické „bolesti“ hlavně velkých měst Brna a Prahy. Mohli si zvolit jednu z kategorií. První nesla podtitul ”Místa – školní práce“ a studenti mohli vybírat z konkrétních zadání připravených zastupiteli měst a obcí.

Druhá soutěžní kategorie „Iniciační studie“ nabídla účastníkům volnou ruku ve výběru lokality, kterou mladí autoři považovali za natolik zásadní, že k ní cítili potřebu se vyjádřit. Tu podle Dany Sklenaříkové, vedoucí projektu Young Architect Award, z pořadatelské společnosti ABF volila drtivá většina přihlášených.

Foto: Young architect award

Návrh nové budovy Senátu ČR. Autorem je J. Kolek.

„Cílem této akce je ukázat veřejnosti potenciál mladé generace architektů. Současně tím, že ukážeme na konkrétní bolavá místa měst a obcí, chceme otevřít širokou diskuzi nad jejich nápravou. A právě neotřelá a mnohdy netradiční řešení mladých mohou společnosti pomoci najít tu správnou cestu, jak z nefunkčního veřejného prostoru vytvořit užitečné a pro obyvatele oblíbené místo,“ sdělil Pilař.

Foto: Young architect award

Nápad na oživení centra Ostravy je od R. Csana a M. Doubkové.

Nejlepší projekty vyberou přední čeští architekti. Výsledky soutěže budou zveřejněny 18. září v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze za účasti patronky soutěže Evy Jiřičné. Soutěž probíhá jako doprovodná akce mezinárodního stavebního veletrhu For Arch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám