Netradiční příbytek navrhl umělec Stephen Turner, který se specializuje na dlouhodobé umělecké zkoumání životního prostředí. Na vytvoření Egg spolupracoval s dalšími designéry. Projekt je veden lidmi ze Spud Group. Podle projektového manažera Phila Smithe má Exbury Egg zvyšovat povědomí o změně životního prostředí a má přispět k vytvoření vzdělávacího programu pro vysoké školy.

Stavba bude podléhat patině po celý rok. Je uvázána jako loď a stoupá a klesá s přílivem. Projekt si klade za cíl znovu zhodnotit způsob, jakým žijeme. Z místa bude umělec pozorovat místní život a vliv klimatických změn na podobu pobřeží.

Stavbu je možné zaparkovat na jakékoli klidné vodní ploše.

Stavbu je možné zaparkovat na jakékoli klidné vodní ploše.

FOTO: Nigel Rigden

Stephen Turner se inspiroval vejci hnízdících mořských ptáků na břehu. Jeho vejce bylo postaveno na místě lodním stavitelem a týmem místních řemeslníků ze za studena lisované cedrové překližky. Opláštěná konstrukce je inspirována lidovými stavbami a je cca 6 metrů dlouhá a má v průměru 2,8 metru. Pro nosná žebra a vnitřní rámování byly využity místní jedle.

Stavba vzbudila v přístavu velký zájem.

Stavba vzbudila v přístavu velký zájem.

FOTO: Nigel Rigden

Vejce není připojeno k elektrickému proudu. Napájení bude zajištěno z řady fotovoltaických panelů. Díky nim bude mít majitel možnost si spustit počítač a nabít mobilní telefon, takže bude mít možnost udržovat kontakt s okolním světem.

Monitorovací zařízení bude poskytovat denní informace o množství generované a spotřebované energie. Odpady budou ústit do fekálních nádrží. Využit je místní septik. Obyvatel bude využívat i vody z místní studny.

Díky okénku je možné přímo z houpací sítě pozorovat oblohu.

Díky okénku je možné přímo z houpací sítě pozorovat oblohu.

FOTO: Nigel Rigden

Interiér je zařízen jednoduše a prostě. Najdeme v něm jen houpací síť, sedací pytel, stůl, sporák a sprchový kout s toaletou.

Do interiéru se vešel i menší pracovní stůl.

Do interiéru se vešel i menší pracovní stůl.

FOTO: Nigel Rigden

Umělec bude ve stavbě relaxovat i pracovat a pozorovat změny prostředí. „Chtěl jsem zasáhnout do krajiny v klíčovém okamžiku, kdy změna klimatu již vytváří nové břehy a stanoviště,“ říká Turner.