Hlavní obsah

Třígenerační rodinný dům vyniká nevšedním vzhledem i nabídkou prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveme vás k návštěvě výjimečného rodinného domu, který zvítězil v prvním ročníku česko-slovenské soutěže energeticky úsporných objektů Building Efficiency Awards 2012. Třígenerační nízkoenergetický dům s dřevěnou nosnou konstrukcí a difuzně otevřeným obvodovým pláštěm ukrývá konopnou izolaci a šetrně hospodaří s dešťovou i splaškovou vodou.

Foto: Filip Šlapal, www.mujdum.cz

Základní jednopodlažní hmota domu s podkrovím se sedlovou střechou je v zadní části protknuta přízemní hmotou obývacího pokoje s plochou zelenou střechou.

Článek

Rodinný dům nedaleko Prahy nejlépe charakterizuje popis člena poroty soutěže, architekta Bořka Šípka: „Energeticky úsporný a ekologicky šetrný dům dotažený do nejmenších detailů, který navíc opravdu dobře vypadá.“ Kromě zdařilé architektury nás objekt zaujal i svým technickým řešením.

Na první pohled dům vypadá jako klasický zděný objekt s dřevěným „přílepkem“, ve skutečnosti však jde o dřevostavbu se sedlovou střechou z břidlicových šablon se sklonem 45° a s titanzinkovými okapy. Hlavní hmota domu využívá u nás méně obvyklou, jinde však tradiční techniku opláštění přírodním kamenem (štípaným pískovcem).

Nevšední vzhled obvodových stěn umocňují ocelová táhla a tyče na fasádě, které slouží jako podpůrný systém popínavých rostlin. Dům se tak po výtvarné stránce skvěle včleňuje do zeleně zahrady, neméně důležité je ale i vylepšení tepelně technických parametrů obvodových konstrukcí v nízkoenergetickém standardu. Fasádní zeleň zároveň přispívá ke zlepšení celkového mikroklimatu budovy.

Foto: Filip Šlapal, www.mujdum.cz

Budova garážového stání s dílnou tvoří předěl mezi pobytovou zahradou a přístupovou cestou k domu.

Hlavním konstrukčním prvkem obvodových stěn je skelet z dřevěných hranolů 140/40 mm. Konstrukční dílec je z vnější strany opláštěn dřevitými deskami Powerpanel, které tvoří podklad pro kamenný obklad. Jádro je vyplněno konopnou tepelnou izolací Canabest (konopné vlákno 88–90 % + pojivo 10–12 % s objemovou hmotností asi 36 kg/m³), vnitřní povrch stěny tvoří obklad ze sádrovláknitých desek Fermacell a na některých místech je klasický sádrokarton.

V mezeře distančního roštu jsou vedeny vnitřní instalace. Celá skladba obvodové stěny je navržena jako difuzně otevřená. Nosné obvodové stěny a vnitřní nosné příčky jsou místně doplněny ocelovými nosníky.

Přízemní „výběžek“ domu s plochou střechou je obložen dodatečně neupravovanými modřínovými prkny. Přízemní, dřevem obložené části s plochou střechou dominuje obývací prostor s kuchyní a jídelnou, na který navazuje prosklené zázemí s akváriem (podle potřeby slouží jako dětský koutek, zimní zahrada nebo meditační místnost).

Foto: Filip Šlapal, www.mujdum.cz

Pohled do kuchyně s pracovním „ostrůvkem“. Přízemní části dominuje velkorysý obytný prostor, dělený na jídelní a obývací část.

Obytný prostor je volně propojený s krytou venkovní terasou, další krytá terasa se nachází v pomyslném středu domu a slouží jako krytý vchod do domu a do samostatné jednotky, určené pro bydlení prarodičů nebo návštěv. Vstupní část domu tvoří zádveří s prostornou šatnou a skladem, interiér pokračuje vnitřní halou se schodištěm, propojující obytné místnosti domu se severní krytou terasou s krbem.

Součástí přízemí je i samostatné WC s předsíňkou a technická místnost. Samostatná garsonka má vlastní šatnu, koupelnu s WC a pokoj s krytou venkovní terasou. Horní patro domu, přístupné dřevěným schodištěm z haly, je rozděleno na dvě části – rodičovskou a dětskou.

Dětskou část tvoří propojitelné prostory tří samostatných pokojů s šatnou a se společnou koupelnou a s možností využití prostoru pod šikmou střechou – „hambalkou“ – pro spaní. Ložnice rodičů, rovněž přístupná skrz prostornou šatnu, má vlastní, posuvnou stěnou oddělitelnou koupelnu. Interiér ložnice otevřený do střechy doplňuje knihovna v prostoru na hambalku, střední část hambalky pak slouží jako klasická půda.

Foto: Filip Šlapal, www.mujdum.cz

Koupelna samozřejmě zaujme vybavením, za zmínku však stojí hlavně napojení na důmyslné vodní hospodářství domu. Ke splachování WC se používá dešťovka, veškerá splašková voda se pak biologicky filtruje a nachází uplatnění v zavlažování zahrady.

Vytápění objektu zajišťuje kombinace podlahového topení s rekuperací v hlavních prostorách a nástěnné radiátory s rekuperací v ložnicové části domu. Zdrojem energie je tepelné čerpadlo se zemním kolektorem a čtyři ploché solární kolektory, umístěné na ploché zatravněné střeše.

Jako zdroj tepla může sloužit i nezávislý teplovzdušný krb na dřevo. Dešťová voda se zachycuje v podzemních nádržích, s následným využitím na WC (samostatný rozvod), k zalévání zahrady a k doplňování jezírka. Splašková voda se nejdříve biologicky filtruje a následně používá k automatické závlaze trávníku.

Petr Saulich, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám