Hlavní obsah

Architekt navrhl domek Diogene jako alternativu k životu v sudu

Novinky, tnk

Slavný italský architekt Renzo Piano a architektonické studio RPBW navrhli pro Vitru malý jednoduchý domek Diogene. Domek je ztělesněním představy Renza Piana o minimalistickém bydlení, jehož historie sahá až do starověkého Řecka.

Foto: Vitra

Domek je soběstačný a vyrábí si vlastní energii.

Článek

Starořecký filozof Díogenés ze Sinópé, po kterém je tento nevšední domek pojmenován, vlastnil jen minimum věcí a říká se o něm, že žil velmi skromně v obyčejném sudu.

Jeho životní přístup se stal inspirací pro domek Diogene, do kterého se vejde jen to nejnutnější – stolek, židle a postel a ekozáchod. Základy stavby jsou minimalizované, takže pro postavení domku stačí jen velmi malý pozemek.

Foto: Vitra

Domek Diogene byl umístěn na kopec mezi VitraHaus a kupoli od amerického architekta Buckmistera Fullera.

Diogene by měl být funkční v různých oblastech. Stavba je soběstačná, na střeše nechybí fotovoltaické články a solární panely. Architekt zakomponoval i nádrže na dešťovou vodu (voda je čištěna a opětovně využita), zvolil přirozené větrání a trojité zasklení.

V interiéru jen to nejnutnější

V interiéru nalezneme obývací pokoj, kterému dominuje světlé dřevo. Vnitřní prostor je rozdělen na dvě funkční části. Na jedné straně je umístěna jednoduchá rozkládací pohovka a na druhé je sklápěcí stolek s židlí. Za dělicí stěnou umístil architekt sprchu, záchod a velmi malou kuchyňku s elektrickým sporákem a minilednicí.

Na stěně v obývacím pokoji i v koupelně nalezneme i úložné boxy na nezbytně nutné osobní potřeby. Úložný prostor je umístěn i na malém půdním prostoru v zadní části stavby.

Foto: Vitra

Domek má půdorys 2,5 x 3 metry.

Domek je ze dřeva, exteriér je kvůli ochraně před povětrnostními vlivy a změnám počasí pokrytý hliníkovým pláštěm. Domek tak díky zaobleným rohům a materiálu pláště působí moderním dojmem, i když má klasický tvar se sedlovou střechou.

Foto: Vitra

Ke vzniku domku vznikla i menší výstavka.

Domek Diogene je určen studentům jako přechodné obydlí, ale může fungovat i jako víkendová chatka, altán na zahradě nebo lehce přemístitelná kancelář pro ty, kdo hodně cestují.

Foto: Vitra

Slavný architekt Renzo Piano spolupracuje s Matthiasem Schulerem z firmy Transsolar na optimalizaci využití energie.

„Renzo Piano začal pracovat na návrhu minimalistického domu zhruba před deseti lety, a to z vlastní vůle – návrh nevznikal pro konkrétního klienta. Piano v Janově vytvořil několik prototypů – z překližky, betonu a nakonec ze dřeva,“ uvedl historik architektury Hubertus Adam.

Malý domek Diogene vznikal několik let a jde o experimentální návrh. Pokud by o něj byl velký zájem, mohl by se v budoucnu dostat i do sériové výroby. Podle Daily Mailu je cena prototypu 17 200 liber, tedy zhruba půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám