Hlavní obsah

Čeští studenti staví sluneční dům pro kalifornskou architektonickou soutěž

Novinky, tnk
Aktualizováno

Studenti z Českého vysokého učení technického se spolu s velkým týmem pedagogů účastní architektonické soutěže Solar Decathlon. V Kalifornii tak vystaví svůj „sluneční dům”, který má být šetrný k přírodě už od začátku svého vzniku.

Foto: Solar Decathlon 2013, Team Czech Republic

Stavba vzniká v Dejvicích, v Kalifornii má být smontována za pouhých devět dní.

Článek

Cílem soutěže je podpora šetrné a udržitelné architektury. Ty nejzajímavější stavby jsou pak prostřednictvím soutěže představeny široké veřejnosti. Tým Českého vysokého učení technického v Praze soutěží s konceptem Air House. Koordinátorem projektu je architekt Dalibor Hlaváček.

Je mezi dvacítkou vybraných univerzitních týmů z celého světa. A je jedním ze dvou evropských týmů, které se soutěže účastní. Chtějí tak také propagovat kvalitu české architektury v zahraničí. Jejich úkolem je navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům.

Foto: Solar Decathlon 2013, Team Czech Republic

Stavba má i bezbariérový vstup.

Stavby vznikají na půdě univerzit. Český solární dům tak vyrůstá na Praze 9 v Dejvicích, kde sídlí ČVUT. Dokončen by měl být na konci července.

Foto: Solar Decathlon 2013, Team Czech Republic

Koncept domu v domě využívá chráněný prostor mezi vytápěnou částí a dřevěnou pergolou jako nárazníkovou zónu pro zmírnění tepelné zátěže.

„Jsou to dva měsíce, kdy jsme začali montovat v halách Dřevostavby Biskup v Mníšku pod Brdy. Od půlky června to máme na stavbu o dost blíž, stavíme přímo před okny Fakulty architektury v Dejvicích. Stavba finišuje v rychlém tempu, abychom mohli Air House představit v co nejlepší formě,” sdělila za tým ČVUT architektka Kateřina Rottová.

Stavba je určena pro starší osoby

Dům má nabídnout příjemný interiér, tepelnou pohodu a generovat také dostatek tepelné a elektrické energie pro potřeby dané domácnosti. Tou je pro české studenty pár rodičů, kterým už odrostly děti a mohou zažívat syndrom prázdného hnízda. Pár tak nepotřebuje velký vnitřní prostor, ale ocení velkorysý venkovní prostor pro své outdoorové aktivity.

Foto: Solar Decathlon 2013, Team Czech Republic

Stavba je založena na tradici minimálního bydlení, kde architektonický návrh šetří prostor a v důsledku i pořizovací a provozní náklady.

Fotovoltaické panely generují veškerou potřebnou energii pro provoz domu. Studenti sází i na šetrné nakládání s vodou. Odpadní “šedá voda” se tak filtruje v kořenové čističce a používá k zalévání zahrady.

Foto: Solar Decathlon 2013, Team Czech Republic

Dům má prostornou terasu, která propojuje interiér s exteriérem.

Stavby týmů jsou hodnoceny v deseti disciplínách, každá je oceněna maximálně 100 body. Zvítězí tým, který dosáhne nejvyššího bodového součtu. Hotové stavby budou v rámci čtrnáctidenní přehlídky představeny v říjnu 2013 v Kalifornii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám