Hlavní obsah

Dům se sluncem v nitru nabídne dostatek prostoru i nadčasovou architekturu

Rodinný dům Riviera nabízí velkorysou obytnou plochu, nadčasovou architekturu v příjemném jižním stylu a nadstandardní úspory nákladů na bydlení.

Foto: archív Canaba

Vstupní průčelí domu je symetricky uspořádáno. Tvar střechy, široký vikýř, tabulková okna s šambránami a okenicemi mu dodávají nádech středomořské vily.

Článek

Majitelé domu původně bydleli v prostorném a pohodlném bytě v Praze, lákala je ale představa vlastní zahrady. Kolem Prahy nenašli žádný vhodný pozemek a zaujala je až lokalita Michalovice s novou příjemnou obytnou čtvrtí.

Klidné ulice, nové domy s již upravenými zahradami, hotové chodníky, to byly důvody, proč si pro stavbu domu po delším hledání vybrali právě toto místo.

Obývací pokoj má otevřený průhled na schodiště do podkroví. S jižním stylem ladí i ratanový sedací nábytkem a patinované schodišťové zábradlí.

„Chtěli jsme velké otevřené prostory a dostatek světla,“ vypráví paní domu. „Riviera se nám líbila na první pohled. Mě jako ženu zaujala hlavně praktičnost dispozice, hodně úložných prostorů, samostatná spíž.“

Základem domu o užitné ploše přes 240 metrů čtverečných je půdorys ve tvaru L. Vstupní průčelí je uspořádáno symetricky, uprostřed se nachází zapuštěné závětří. Přízemí je vyhrazeno společnému rodinnému životu, který se odehrává ve velkém otevřeném obytném prostoru s kuchyní, jídelnou a sezením o ploše téměř 50 metrů čtverečných.

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) technická místnost 3) garáž 4) WC 5) šatna 6) spíž 7) hala 8) kuchyň + jídelna 9) obývací pokoj 10) terasa.

Pocit volného prostoru je dán množstvím slunečního jasu prostupujícího velkorysými francouzskými okny, jimiž se vychází na velkou krytou terasu v příjemné chráněné poloze ve vnitřním nároží domu. Nechybí komfortní zázemí, samostatný pokoj a garáž integrovaná přímo v domě.

V interiéru převládají teplé přírodní materiály, především keramika a dřevo. Kuchyňskou linku majitelé koupili v IKEA.

Z hlavního obytného prostoru vede schodiště do podkroví, které nabízí dostatek místa pro komfortní ložnice, prostorné dětské pokoje, šatny a v budoucnu tu majitelé domu plánují ještě domácí hernu.

Že rodina miluje slunce, je patrné jak z výběru domu, tak i materiálů. Symetrické průčelí, tvar střechy, okna s šambránami a dřevěnými okenicemi, použití přírodního dřeva a keramických obkladů a dlažeb rustikálního typu dává domu nádech toskánské vily.

Půdorys podkroví: 1) hala 2) ložnice rodičů 3) koupelna + WC 4, 6) dětský pokoj 5, 7) šatna.

Tradiční plášť se ale spojuje s moderní stavební konstrukcí, montovanou z masivních tzv. eko-betonových dílců. Kromě rychlé a ekonomické výstavby nabízí vynikající tepelněizolační vlastnosti, které výrazně snižují náklady na provoz domácnosti.

„Máme zesílenou tepelnou izolaci všech obvodových stěn na tloušťku 180 mm," vysvětluje hostitelka. „Topíme elektřinou, což není nejlevnější, a tak jsme chtěli v zimě co nejmenší úniky tepla a v létě naopak příjemný chládek. V létě tu není nejmenší problém, během letošní zimy izolaci opravdu dokonale vyzkoušíme. V loňském roce jsme na vytápění celého domu nespotřebovali o nic více energie než v původním menším pražském bytě."

Pocit volného prostoru je dán množstvím slunečního jasu.

Montáž z velkoplošných tzv. eko-betonových dílců umožňuje zkrátit dobu výstavby na tři až šest měsíců. Obvodové stěny z masivních zateplených sendvičových dílců s vynikajícími tepelněizolačními parametry zaručují nízké náklady na vytápění a zároveň schopnost tepelné akumulace.

Laicky řečeno, dům se rychle vytopí a dlouho „drží" teplo. Tyto stavby mají tedy oproti klasickým zděným domům nižší provozní náklady a vzhledem k slabší tloušťce obvodových stěn také větší užitnou plochu (na stejně velké zastavěné ploše).

fota: archiv CANABA, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 146 m²

Užitná plocha 244 m²

Dispozice 5 + 1 + garáž

Konstrukce betonové základové pasy, obvodové stěny montované z masivních eko-betonových zateplených stěnových dílců o tloušťce 300 mm, (z toho tepelná izolace 150 mm, tepelný odpor stěny R = 3,9 m²K/W), vnitřní stěny a stropy z masivních eko-betonových dílců, schodiště prefabrikované, dřevěný krov, střešní krytina BRAMAC Classic Protector

Výplně otvorů okna a vchodové dveře plastová s izolačními dvojskly, střešní okna VELUX, vnitřní dveře Sapeli

Vytápění plynový turbokotel kombinovaný s přímým ohřevem teplé užitkové vody (nebo elektrokotel), radiátory. Stavba má parametry nízkoenergetického domu.

Odhadovaná cena stavby 3 500 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám