Hlavní obsah

Villa Hammerschmidt v Bonnu slouží jako druhá rezidence hlavy německého státu

Novinky, nes

Na konci června se na jeden den otevřela pro návštěvníky druhá soukromá rezidence hlavy německého státu, Villa Hammerschmidt, jíž se díky podobnému účelu i vzhledu někdy přezdívá Bílý dům v Bonnu. Veřejnost tak mohla nahlédnout do míst, kam se jinak běžný smrtelník dostane jen stěží.

Foto: Profimedia.cz

Vile Hammerschmidt se přezdívá Bílý dům v Bonnu.

Článek

Vilu v neoklasicistním stylu navrhl v roce 1861 pro obchodníka Albrechta Troosta německý architekt August Dieckhoff. Po Troostově smrti přešla do vlastnictví státního rady Leopolda Koeniga, otce Alexandra Koeniga, zakladatele zoologického muzea, které nese jeho jméno a nalézá se naproti vile.

Jedním z nejvýznamnějších majitelů vily byl ovšem tajný komerční rada, producent a sběratel umění Rudolf Hammerschmidt, po němž se vila dodnes jmenuje.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco přízemí slouží k oficiálním setkáním a reprezentaci, do prvního patra vily jsou situovány soukromé pokoje prezidenta.

V poválečných letech se v objektu usídlily belgické jednotky v čele s generálem Jeanem-Baptistem Pironem. V roce 1950 přešla vila do vlastnictví Spolkové republiky Německo a stala se oficiální rezidencí tehdejšího prezidenta Theodora Heusse a po něm i dalších. Po sjednocení Německa se první prezidentskou rezidencí stal zámek Bellevue v Berlíně, zatímco Villa Hammerschmidt je druhá v pořadí. Samozřejmě ovšem stále platí, že v případě přítomnosti hlavy státu je na střeše vztyčena prezidentská standarta.

Foto: Profimedia.cz

Posezení v pokoji s krbem. Krb se nalézá vpravo ode dveří, mimo záběr.

V průběhu let, tak jak se měnili majitelé, vila prodělávala nejrůznější úpravy až do současného stavu, kdy přízemí sloužící pro reprezentační účely zahrnuje vstupní pokoj, pokoj s krbem, jídelnu a pokoj s terasou. První poschodí je vyhrazeno pro soukromé místnosti prezidenta. Interiér je zařízen převážně ve stylu francouzského empíru, z období okolo roku 1830, četné kusy mobiliáře pocházejí ze zámku Wilhelmshöhe.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna

Mladé páry mají od roku 2011 možnost nechat se v prostorách vily Hammerschmidt oddat.

Foto: Profimedia.cz

Příjezdová cesta ke druhé oficiální rezidenci hlavy německého státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám