Hlavní obsah

Jak udělat ze zahrady oázu pro relaxaci i potěšení

Právo, Gisela Růžičková

Plánování zahrady není tak složité, máme-li jasno o jejím účelu a budoucím vzhledu. Stačí řídit se osvědčenými pravidly a pustit se do práce. Pokud váháme, přizveme ke spolupráci odborníka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rostliny vysazujeme obvykle do tří pater, kde tvoří kostru stromy, střední patro keře a trvalky a základ letničky a cibuloviny.

Článek

Zahradu, která pro nás bude zdrojem relaxace a potěšení, uspořádáme podle vlastních představ a zaběhnutého životního stylu tak, aby obohatila celou rodinu.

V úvahu bereme její velikost i místní klimatické podmínky. S ohledem na účel zahrady využijeme různé architektonické prvky a okrasné i užitkové rostliny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schody pro překonání výškových rozdílů, jezírko a spousta rostlin charakterizují venkovskou zahradu.

V případě, že bude zahrada dobře a funkčně navržena, podtrhne celkový vzhled domu a stane se příjemným místem pro odpočinek. Měla by splynout s okolím domu a odrážet nejen jeho styl, ale i náš vkus.

Čitelný zahradní styl

Styl zahrady vypovídá o tom, co je pro nás důležité. Jestli máme rádi jednoduché linie a pravidelné tvary nebo oblé linky prostupující celou zahradou.

Současným trendem jsou okrasné zahrady s odpočinkovými partiemi, které vnímáme jako pokračování obytného prostoru. Jsou to hlavně terasy nebo pergoly, jež využíváme od jara do podzimu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terén zahrady lze rozčlenit různými vlnami a spojit dva výškové rozdíly schůdky.

Nepravidelně tvarované záhony s hustým zeleným trávníkem uplatníme v romantických venkovních zahradách. Patří sem také klikaté cestičky mezi záplavou barevných květin, stejně tak jako altány či nábytek z přírodních materiálů.

V orientálně komponovaných zahradách dáme přednost stromům, jezírkům a potůčkům.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Užitková zahrada může být přirozenou součástí okrasné zahrady.

Zato rodinná zahrada má pobavit a poučit hlavně děti. Proto tu najdeme místo třeba pro prolézačky a houpačky. Neopomeneme ani pěstování zeleniny a ovocných stromů.

Cesty rovné i klikaté

Vzhled zahrady určují linie cest, zatímco plošné tvary vyplňují prostor mezi nimi. V malých zahradách uplatníme oblé a pozvolné cestičky, které se podílejí na neformálním vyznění prostoru, rovné cesty použijeme v rozlehlejších zahradách. Více dynamiky docílíme cestami uspořádanými do kříže nebo úhlopříčně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Altán jako dominantu zahrady si můžeme dovolit na větším pozemku, kde vynikne ve společnosti vzrostlých stromů.

Formální vzhled určují geometrické tvary, neformální pojetí naopak vyžaduje tvary plynulé. Ideální uspořádání pro velkou i malou zahradu představují čtverce a obdélníky. Na velkém pozemku se dají kombinovat s kruhy nebo elipsami. Taková zahradní partie pak vypadá přirozeně.

Pozemek a světové strany

Ohled bereme i na umístění pozemku vůči světovým stranám. Buď na zahradu svítí slunce, nebo je zahrada spíš ve stínu. Tyto údaje zohledníme zejména při výběru vhodných rostlin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Klikaté cestičky a záplava rostlin a bylin různých barev poukazují na romantický vstup do zahrady.

Svou roli hraje také terén a nadmořská výška pozemku. Zatímco zahrady směřující k jihu jsou světlé a projasněné, v zahradách obrácených k severu je o sluneční paprsky nouze.

Krásu vycházejícího slunce si vychutnáme v zahradě otočené k východu, zato teplé a slunečné večery si užijeme na zahradě orientované západním směrem.

Důležité je místní klima

Kromě světových stran bereme v úvahu i místní podnebí. Na kopcích bývá obvykle větrno, kdežto zahrady nacházející se v údolích více trpí mrazem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Královna květin růže nesmí chybět v žádné zahradě romantického střihu.

Před zahájením stavebních prací si vyznačíme, kudy vedou drenáže a inženýrské sítě. Posuzujeme i typ půdy, který souvisí s její vlhkostí, živinami i obděláváním.

Končíme osázením zahrady

S osázením pozemku nepospícháme. Vsadit můžeme na vůni či vzhled rostlin, i když zahrada se bude měnit v čase tak, jak rostliny porostou.

Smíšené osázení zajišťuje celoroční podívanou a představuje spojení středně velkých solitérních stromů a keřů tvořících pozadí s nižšími keři a trvalkami. Využívá opadavé i neopadavé keře a stromy, trvalky, cibuloviny, letničky i skalničky, jež výsadbu prosvětlí.

Romantické osázení vynikne v létě, kdy jsou květiny nejkrásnější. Je synonymem pravé vesnické zahrady, záplavy barev a vůní, vychází z kombinace trvalek, keřů růží, ovoce i zeleniny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kámen v zahradě, jezírko a potůček, to vše jsou atributy přírodní zahrady navazující na bezprostřední okolí domu.

Moderní osázení využívá rostliny v blocích, např. kombinaci solitérních rostlin a živých plotů. Efektní jsou ostře ohraničené bloky osázené jedním druhem rostlin.

Přírodní osázení umožňuje domácí rostliny vysadit ve zdánlivě náhodných trsech tak, jak se vyskytují ve volné přírodě. Vyniknou tu trvalky a trávy.

Vybíráme vhodné rostliny

Vybíráme ze strukturálních rostlin, hlavně stromů a keřů, které v zahradě vytvářejí přirozené stěny.

Zaměříme se také na vizuálně atraktivní rostliny, kam patří všechny stromy a keře zajímavé kůrou, listem, plodem i tvarem. Své zastoupení na zahradě by zároveň měly mít také výplňové rostliny, ať už trvalky, letničky či cibuloviny, které dokážou efektně zaplnit volná místa mezi vzrostlejšími rostlinami.

Foto: Novabrik, .

Stavoblock je systém opěrných zdí a plotů bez použití malt, lepidel a tmelů. Čtyři velikostně odlišné bloky z vibrolisovaného betonu je možné libovolně skládat. Pohledová štípaná, hladká a broušená plocha betonových prvků připomíná přírodní kámen.

Nenahraditelné efekty na zahradě vytvářejí bambusy a trávy, které oživí záhony zvukem i pohybem.

V zahradách s vodními plochami se budou vyjímat mokřadní rostliny. V zahradě s nevhodnými půdními podmínkami dáme přednost rostlinám v nádobách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám