Hlavní obsah

Muzeum umělce Edvarda Muncha se bude klanět jeho památce

Novinky, tnk

V Oslu vznikne atypická stavba, která se bude naklánět na jednu stranu. Jde o budovu, která má sloužit jako muzeum norského moderního malíře a grafika Edvarda Muncha. Stavba s názvem Lambda mu tak bude pomyslně vzdávat hold.

Foto: MIR

Stavba bude umístěna na konci poloostrova Pauselkia.

Článek

Sám expresionista Edvard Munch v Oslu studoval. Nyní má v tomto rychle se rozrůstajícím městě vzniknout muzeum, které bude představovat jeho vzácná díla. Budovu navrhlo španělské architektonické studio Herreros Arquitectos, které vybrala porota.

Delší dobu se vedly diskuze o místo, kde by mělo muzeum stát. Ty už jsou ale nyní definitivně uzavřeny a je jasné, že Lambda vyroste na břehu osloského fjordu nedaleko centra města.

Foto: MIR, Herreros Arquitectos

Stavba má mít plášť s výraznou strukturou.

Budova bude stát v přístavu Bjørvika a sousedit s další zajímavou moderní stavbou Oslo Opera House od norské architektonické kanceláře Snøhetta. Ta získala prestižní Cenu Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2009.

Foto: ArteFactoryLab

Vrchol stavby je trochu nakoloněný, což ale nemá mít žádný vliv na funkčnost místností.

Edvard Munch odkázal městu velkolepou sbírku a muzeum tak bude sloužit i jako její archiv a bude využito jako výstavní prostor pro expozice děl moderních malířů. Stavba by měla svou podobou důstojně docenit hodnotu darovaných děl, což se o aktuálním Munchově muzeu v nepříliš udržované čtvrti říct nedá.

Podlahová plocha vznikající stavby bude 16 000 m². Z horních pater má být působivý výhled na historické centrum a fjordy.

Foto: Herreros Arquitectos

V budově nebudou jen výstavní plochy, ale i knohovny a prostory k setkávání.

Budova má mít uměřené futuristické rysy a dominovat jí budou skleněné plochy. Interiéry mají být prostorné a vzdušné, aby umožnily důstojné vystavení výtvarných děl.

Foto: Herreros Arquitectos

Z kavárny má být krásný výhled na vodní hladinu a okolí stavby.

Muzeum za stovky miliónů korun chce spolufinancovat i norská vláda. Předpokládá se, že by stavba měla být dokončena v roce 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám