Hlavní obsah

Zahradní pavilon ve tvaru letounu Stealth má jedinečnou atmosféru

Novinky, nes

Začíná sezóna letních grilovaček a posezení u táboráků. Kromě stavby tradičních ohnišť a altánků je ovšem možné být kreativní a tuto oblíbenou letní zábavu přesunout do poněkud méně běžných prostor. Podívejte se, jak vypadá takový táboráček v pavilonu s příznačným názvem Stealth.

Foto: Peter Cox

Pavilon připomínající tvarem letoun F - 117.

Článek

Autorem návrhu je nizozemský architekt Paul Segers. Pavilon vznikl u příležitosti výroční výstavy moderního umění KAAP v holandskému Utrechtu.

Foto: www.paulsegers.com

Večerní a noční táboráky v pavilonu mají neopakovatelnou atmosféru.

Prostor o rozměrech 9 x 3 x 4 m je založen na konceptu heterotopie, který popisuje stav jinakosti, kdy nejsme ani tam, ani tady. Je to, jako když například telefonujeme nebo se vidíme v zrcadle. Právě o vyjádření tohoto složitého stavu se architekt snažil, když si jako inspiraci pro svůj pavilon vybral technologii stealth, která byla poprvé využita při konstrukci letounu Lockheed Martin F-117 Nighthawk. Díky této technologii letoun na radaru sice vidět není, ale ve vzduchu přitom je.

Foto: Peter Cox

Ocelovo hliníková konstrukce s prostým dřevěným interiérem je v mírném kontrastu a zároveň přirozeně ladí.

Jednoduchý, teplý interiér s ohništěm kontrastuje s exteriérem z oceli a hliníku. Člověk má tak uvnitř pocit určité izolace, ačkoliv je pavilon ve skutečnosti zcela otevřený.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám