Hlavní obsah

Typový dům pro milovníky klasiky pro trvalé i víkendové bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Typový dům Šárka je určen lidem preferujícím klasický styl i tradiční materiály. Je dostatečně prostorný i pro větší rodinu, a proto není divu, že si získává široký okruh zájemců o trvalé, ale i víkendové bydlení.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům tradičního tvaru využívá i tradiční materiály.

Článek

Zděný domek má sedlovou střechu, jejímž protažením lze vytvořit krytý vstup do domu. Ten se dá zároveň využívat jako menší krytá terasa. Stavbu je možné doplnit o garáž, ale nabízí se i další stavební úpravy jako osazení vikýřů, celodřevěný balkón, různé provedení fasádních úprav apod.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dům tradičního tvaru využívá i tradiční materiály. Ve standardní verzi je fasáda dokončena vápenocementovou štukovou omítkou v bílé barvě, do horských nebo rekreačních oblastí se hodí varianta s dřevěným obkladem štítové zdi.

Naši hostitelé už bydlí se Šárkou k plné spokojenosti třetím rokem. Malebná šumavská obec je díky dochovaným původním roubenkám vesnickou památkovou rezervací, a Šárka zde tudíž nemůže uniknout pozornosti kolemjdoucích, z nichž se mnohdy stávají potenciální zájemci. Mnozí neváhají vstřícnou paní majitelku zahrnout dotazy o všem, co s výstavbou i bydlením v Šárce souvisí.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyni vládne jednoduchá linka z lakovaných MDF desek.

Výstavbě předcházelo několikaleté rozhodování mezi náročnou rekonstrukcí starší rodinné usedlosti, nebo jejím prodejem a pořízením nového rodinného domu.

Okolnosti nakonec dovedly rodinu k závěru rodný dům prodat, protože finanční náročnost rekonstrukce i provozu by byla neúnosná. Začal obvyklý kolotoč s realitními kancelářemi a najednou tu byl verdikt - prodáme, ale musíte se do tří měsíců vystěhovat.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) předsíň 3) koupelna + WC 4) kuchyň 5) obývací pokoj.

Rodina tak stála před gigantickým úkolem sehnat pozemek a projekt, najít stavební firmu, vyřídit všechna povolení a složit zálohu na stavbu, i když původní dům ještě prodán nebyl. Náhoda přivedla do cesty nabídku stavební firmy Jostra.cz, kde rodina našla nejen pro své potřeby ideální domek, ale i vstřícnost po obchodní i lidské stránce.

Mít na stavbu zděného domu včetně zemních prací a základové desky pouhého čtvrt roku je lhůta vpravdě šibeniční, ale pracovníci firmy se svého úkolu zhostili se ctí. „Nebylo to poprvé a ani naposledy, ale jde skutečně o náročnou záležitost a nejvíc záleží na dobré koordinaci práce jednotlivých profesí," dodává majitel firmy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Co se však urychlit nedá, je zrání betonu a následné vysychání stavby. Proto se museli majitelé smířit po nastěhování s určitým nepohodlím - surovým betonem namísto podlahy a nutností neustále větrat (neomítnutá fasáda už tolik nevadila).

Naštěstí zabydlování probíhalo v letním období, všechno se nakonec stihlo a chvíli spartánského bydlení mohou dnes dávat k lepšímu. Tříleté zkušenosti dokazují, že i klasickou zděnou metodou se dá stavět rychle a kvalitně. Musí však být dodrženy všechny stavební postupy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Do koupelny si majitelé vybrali sanitární keramiku a obklady tuzemské výroby.

Před nepřízní počasí chrání vstup do zděného domu prodloužené zástřeší. Zádveří je od obytného prostoru prakticky odděleno dveřmi. Na něj navazuje chodba, představující komunikační křižovatku domu. Z té se vstupuje do hlavního obytného prostoru a do kuchyně, což každý jistě uvítá při přinášení velkého nákupu.

Výstup do podkroví, kde je situována soukromá zóna s ložnicí rodičů, pokoji dcery a syna a rodinnou koupelnou, umožňuje schodiště ze smrkového masivu, které je proti standardu opatřeno podstupnicemi. Tím se prostor pod schodištěm uzavřel a bylo možné jej využít k rozšíření spíže.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) pokoj 3) ložnice 4) pokoj 5) koupelna + WC.

Další skladovací prostory, v domácnosti vždy tolik potřebné, nabízí půdička nad obytným podkrovím. Proti standardní nabídce elektrických přímotopů zvolili majitelé systém teplovodního vytápění s elektrokotlem a radiátory.

Technické údaje

Obytná plocha 78,56 m²

Zastavěná plocha 90 m²

Konstrukční řešení stavba na základových betonových pasech, zděná klasickou metodou, vnější stěny z cihlových bloků POROTHERM 44 P+D, vnitřní příčky POROTHERM 30 P+D, 11,5 P+D, 6,5 P+D, stropní konstrukce keramické stropní trámky a vložky MIAKO, stropní podhledy sádrokartonové, schodiště s podstupnicemi dřevěný smrkový masiv, střecha klasický krov ze smrkových hranolů, střešní krytina taška BRAMAC - Moravská taška

Výplně otvorů plastová okna s izolačním dvojsklem, vchodové dveře plast, interiérové dveře KRONODOOR s ocelovou zárubní

Vytápění elektrokotel a radiátory, krbová kamna

Cena na klíč 1 999 000 Kč s DPH (platná pro standardní provedení stavby)

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dřevostavba, která jde s dobou

Být pánem vlastního kousku země je přáním snad každého zájemce o individuální výstavbu. Typový dům Terra takovou možnost nabízí. A nejen díky svému názvu,...

Výběr článků

Načítám