Hlavní obsah

V Pelhřimově se představuje rekordní gigantická židle

Novinky, tnk

Druhý víkend v červnu probíhá v Pelhřimově setkání rekordmanů, které baví vytvářet netradiční předměty a objekty. Jedním z těchto objektů se letos stala obří židle ze dřeva. Židle by obstála jako netradiční doplněk na zahradu, kterou by proměnila v prostor inspirovaný příběhem "Alenka v říši divů".

Foto: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Židle bude do budoucna symbolem města rekordů Pelhřimova a šikovnosti jeho lidí.

Článek

Český festival Pelhřimov - Město rekordů startuje už v pátek. "Na poslední chvíli se klukům a jejich mistrům ze Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově podařilo dokončit obří židli, která bude premiérově představena v sobotu 8. června na pelhřimovském náměstí v kutilské aréně zmiňované školy," sdělil Miroslav Marek, prezident pořádající Agentury Dobrý den Pelhřimov.

Židle má na výšku čtyři metry a deset centimetrů a je vyrobena ze smrkového dřeva. Nevšední nábytkový kus bude zapsán do České knihy rekordů jako největší replika skutečné židle.

Foto: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Posezení na obří židli rozhodně není jen pro jednoho.

Po skončení festivalu má být židle umístěna na kruhovém objezdu na pelhřimovské Pražské ulici. Má sloužit jako symbol města i vizuálně upozorňovat řidiče na kruhový objezd a zvyšovat tak bezpečnost v této oblasti.

Obří židle se zapsala i do dějin umění

Velká židle ze dřeva si získala už obdiv v podobě uměleckého díla Magdalény Jetelové. Židle ale byla zničena během minulých povodní a později nahrazena plechovou židlí. Ta má nyní krášlit Dolní Vítkovice.

Foto: ČTK

Nejznámější českou obří židlí bylo uměleké dílo od Magdaleny Jetelové.

Zajímavým objektem je i stavba s názvem The Shed připomínající obří stoličku obrácenou vzhůru nohama. Jde o dočasnou stavbu sloužící jako součást londýnského Národního divadla, kterou navrhla architektonická firma Haworth Tompkins.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám