Hlavní obsah

Bezúdržbovost domácího vybavení je mýtus

Novinky, nes

Slovo bezúdržbovost můžeme bez velké nadsázky označit za jedno z mocných zaklínadel dneška. Zapřísahají se jím prakticky všichni, od prodejců nábytku až po stavitele domů. V mnoha případech jde ale pouze o chiméru a zákazník až v praxi pozná, že skutek utekl.

Foto: The Builders

Za relativně bezúdržbové lze považovat nerezové kuchyňské pracovní desky. Pokud ovšem dokážete přehlížet charakteristické mapky po zaschlých kapkách vody.

Článek

„Naprostá bezúdržbovost neexistuje. Pokud se o jakýkoliv materiál nebudete alespoň minimálně starat, začne časem vypadat nevzhledně. Je proto přesnější používat spojení snadná údržba nebo dobrá udržitelnost,“ říká architekt Štěpán Tláskal z ateliéru The Builders.

Na dvou praktických ukázkách si můžeme ilustrovat, jak taková „bezúdržbovost“ vypadá v praxi.

Podlahy

Za bezúdržbový povrch prodejci často vydávají laminátové plovoucí podlahy. Hlavními prodejními argumenty jsou vzhled připomínající dřevo, odolnost a relativně nízká cena. Ovšem v očích odborníka má tento druh podlah jednu podstatnou nevýhodu - neumí přirozeně stárnout. Při běžném provozu v domácnosti se podlaha časem na různých místech poškrábe, a tím se obnaží plast pod okolním potiskem s dokonalou imitací dřeva. Což vypadá, mírně řečeno, komicky.

V porovnání s tím je pravá dřevěná podlaha mnohem trvalejší, protože dokáže stárnout. Když schytá nějaký ten škrábanec, vypadá to přirozeně. A když se jich nakupí mnoho, stačí povrch mírně zbrousit a jede se nanovo.

Jinými slovy, ani jeden druh jmenovaných podlah není bezúdržbový, ale dřevěná podlaha je rozhodně udržitelnější. Určitě z hlediska přirozeného vzhledu a v každém případě pak z ekologického pohledu.

Foto: The Builders

Marmoleum je vysoce odolný povrch na podlahy vyrobený z přírodních materiálů. V bytě ho využijete od zádveří, přes kuchyň až po koupelnu bez strachu, že se v nejvíc zatížených místech prošlape nebo zničí.

Kuchyňská pracovní deska

Vybrat pracovní desku do kuchyně není také vůbec jednoduché. Dřevo je možná vstřícné k potravinám, ale jeho údržba představuje každodenní drobnou péči.

Pečlivou údržbu vyžaduje i kámen. Čas od času potřebuje naimpregnovat, a pokud se rozhodnete pro mramor, musíte se vyhýbat jeho kontaktu s kyselinami, např. s octem nebo s citrusy.

Čím dál větší oblibě se těší kuchyňské pracovní desky z nerezu. Ty lze svým způsobem opravdu považovat za bezúdržbové, ale pouze za předpokladu, že se smíříte se stopami po zaschlých kapkách vody. Jestliže vás „mapky“ dráždí, budete brát hadřík do ruky naopak častěji, než s ostatními deskami.

Shrnuto a podtrženo, ani v jednom případě se žádná divoká bezúdržbovost nekoná.

Za všechno může čas...

Aby to celé nebylo tak jednoduché, vstupuje do hry ještě jeden, a to zcela nesmlouvavý hráč - měnící se módní trend. Například obklady ze 70. let 20. století by mohly bez potíží sloužit ještě dalších padesát let, ovšem jejich morální životnost většinou už dávno skončila.

V praxi tedy můžeme do určité míry odhlédnout od proklamací o tzv. bezúdržbovosti a věnovat se místo toho skutečným užitným vlastnostem vybíraného materiálu nebo zařízení do domácnosti. Každý totiž bude dříve nebo později nějakou péči vyžadovat, rozdíl je ovšem v tom, jak bude co za delší čas vypadat.

Reklama

Výběr článků

Načítám