Hlavní obsah

Z anglikánského kostela vznikl moderní a luxusní domov

Novinky, nes

Když se manželé Bagnatovi, dvojice australských architektů, dozvěděli o tom, že anglikánská církev zavírá a prodává kostel v Mooned Ponds, měli hned jasno. Jestliže dřevěná budova z roku 1892 nemůže už dále sloužit jako příbytek Páně, může být stále ještě příbytkem člověka. Tak vznikl jeden z nejzajímavějších rodinných domů v australském státě Victoria.

Foto: Bagnato architects

Anglikánský kostel se změnil v luxusní domov.

Článek

Cílem architektů bylo z chátrajícího kostela vytvořit nádherný a velmi luxusní domov, jenž si na jedné straně ponechá jasné rysy původního účelu stavby, ale na druhé nebude postrádat nic z moderního vybavení, které se od klasického obytného domu očekává.

Foto: Bagnato architects

Zadní zahrada

„Bylo důležité, aby nově vytvořený prostor dobře fungoval. A docílit toho na půdorysu více než stoleté stavby, jež sloužila náboženské kongregaci, to byla opravdová výzva,“ říká Dominic Bagnato. "Nicméně jsme se pustili do práce s tím, co kostel nabízel. Navíc jsme přidali jen mezzanin," dodává architekt.

Foto: Bagnato architects

Venkovní posezení

Samozřejmě, že se během prací objevila spousta nečekaných překvapení. Předně bylo nutné celou konstrukci kostela narovnat, protože se nakláněla. Také bylo nezbytné vyměnit všechny podlahy. Paralelně s tím bylo třeba podepřít zadek budovy a otevřít zdi, které čekaly na prosklení. Při zpětném pohledu se jeví skoro jako zázrak, že kostel nespadl.

Foto: Bagnato architects

Obývák při pohledu z mezzaninu

Nejvyšší důležitost architekt kladl na uchování původního ducha budovy. Snažil se vyhnout tomu, aby spolu s proměnou v obytný dům nevymizel onen spirituální vjem, který byl kostelu vlastní. Dosáhl toho tak, že pomocí moderních prostředků nasměroval přirozený pohyb osob do všech koutů stavení.

Foto: Bagnato architects

Vestibul

Architekti se při své práci rozhodli spoléhat výhradně na přírodní materiály, jako je vápenec, mramor, granit a samozřejmě různé varianty dřeva. Za tento poctivý přístup se jim dům odměnil vřelou a pohostinnou atmosférou, která v něm panuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám