Hlavní obsah

V Panorama Housu slouží originální schodiště jako knihovna i skluzavka

Novinky, tnk

Rodinný dům s názvem Panorama House v severní provincii Chungbuk v Koreji slouží i jako velký prostor na hraní. V jeho centru totiž najdeme atypické schodiště s mnoha funkcemi. Schodiště je zároveň i knihovnou, poličkou, lavicí a hlavně skluzavkou.

Foto: Park young chae, Huh Juneul

Stavba má ostré tvary a nevšední řešení interiérových schodů.

Článek

Architekt Moon Hoon chtěl vyhovět požadavkům učitelské rodiny se čtyřmi dětmi, která si přála, aby jejich prostor působil moderně, ale byl i královstvím her. Rodiče chtěli, aby si děti v domě mohly zároveň hrát, číst i studovat.

Hoon proto zvolil netradiční řešení schodiště, které slouží hned několika funkcím. Rodiče chtěli mít horní patra domu pro sebe a spodní vyčlenili dětem. Díky schodišti se ale mohou setkávat "na půli cesty".

Foto: Moon Hoon

Architekti předpokládali, že obyvatelé domu budou schodiště používat i k trávení svého volného času.

S prvním architektem, kterého rodina oslovila, rodiče nebyli spokojeni. Vyhovoval jim až návrh dlouhého a tenkého domu s různě velkými okny - Panorama Housu od pětačtyřicetiletého architekta Moon Hoona. Jak název domu napovídá, stavba nabízí široký, celkový výhled na okolní krajinu.

Foto: Park young chae

Schodiště mají ocenit hlavně děti.

Moon Hoon se snažil maximálně využít prostor. Plocha pozemku je 570 m². Celková užitná podlahová plocha domu pak 209 m². Aby mohly děti sedět na podlaze, volil architekt podlahové vytápění i v kuchyni. Základem stavby je vyztužený beton s řadou dřevěných prvků a čedičovým obkladem, které domu dodávají přírodní vzhled.

Foto: Park young chae

Horní část schodiště slouží i jako lavička pro sledování promítacího plátna.

Knihy je možné vyndávat i z druhé strany. Studenti tak mohou využívat schodiště z obou stran a knihy mají hned k dispozici přímo od svého pracovního stolu.

Foto: Huh Juneul

Prostor za schodištěm slouží i jako ložnice i pracovna, ze které jsou knihy na dosah.

Architekt Moon Hoon se narodil v Jižní Koreji, až do dospělosti ale žil v Tasmánii v Austrálii. Architekturu vystudoval v Koreji a v USA na prestižní Massachusetts Institute of Technology. V roce 2001 si Moon Hoon založil architektonické studio s názvem Moon Bal Sso. Panorama House zrealizoval spolu s designérským týmem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám