Hlavní obsah

Vyrazte na prázdniny s rejnokem

Novinky, nes

Jestli rádi kempujete v přírodě, ale nejste moc nadšení, že se při tom musíte dělit o stan se všemi broučky, stonožkami a pavouky, je nejvyšší čas začít stanovat v trochu jiných výškách. Nikoli nadmořských, ale nad zemí. Ideální je k tomu stan jménem Rejnok.

Foto: Profimedia.cz

Trojúhelníkový stromový stan připomíná svým tvarem rejnoka.

Článek

Právě tak se jmenuje model, určený pro zavěšení mezi stromy, který navrhl britský architekt Alex Shirley-Smith. Spojuje v sobě všestrannou použitelnost hamaky s bezpečím stanu.

Foto: Profimedia.cz

Při umístění ve větší výšce nad zemí se vystupuje po lanovém žebříku zavěšeném z otvoru uprostřed podlážky.

Kromě omezení přístupu pro hmyz má stan zavěšený na stromech ještě další přednosti. Především se při jeho umísťování už nemusíte starat o to, jak vypadá zem pod ním. Žádný kamínek, ani hrbolek vás nebude v noci tlačit do zad, dovnitř nepoteče voda, i když pod ním bude dolík, ani vás nemusí trápit, zda do země půjdou zatlouct kolíky. A samozřejmě je jedno, jaký celkový sklon má povrch země v místě vašeho tábořiště.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se to nezdá, působí stan zavěšený mezi stromy v přírodě docela nenápadně. Především proto, že ho ve výšce nikdo nehledá.

Stan nese název Tentsile Stingray. Stingray znamená rejnok, protože právě jemu se stan docela podobá. Trojúhelníkový tvar přitom není vůbec náhodný. Vychází z počtu úchytů, jimiž je přivázán ke stromům. (Tři body jsou minimální počet pro upevnění jakéhokoli předmětu v prostoru.) Architekt, který má v lásce stromové domy a na myšlence vytvoření přenosného obydlí zavěšeného ve vzduchu pracoval několik let, se při tvorbě návrhu stanu inspiroval pavoučími sítěmi.

Foto: Profimedia.cz

Stan má atypický trojúhelníkový tvar podlážky.

Technické parametry
Stan o rozměrech 4,8x4,8x4,8 metrů je vyroben z polyesterové tkaniny ošetřené PU zátěrem. Podlážka je z vysokozátěžové cordury, rovněž s PU zátěrem. Nosnou konstrukci představují popruhy s vysokou UV odolností opatřené ráčnami. Ideální výška umístění je do dvou metrů nad zemí, a to především kvůli bezpečnosti. Je-li stan dostatečně nízko nad zemí, leze se do něj vchodem z boku, při vyšším umístění se používá lanový žebřík zavěšený z uzavíratelného otvoru uprostřed podlážky stanu. Pohodlně se do něj vejde dospělý pár se dvěma dětmi. Prodává se za 1350 dolarů, tedy 27 270 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám