Hlavní obsah

Pohádkové zámky vyřezané ze dřeva vám vyrazí dech

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná také patříte k lidem, kteří svůj domov či chalupu pořád něčím zkrášlují a hledají něco nového. Jedním z doplňků, který si určitě zaslouží vaši pozornost, je v tom případě kus nádherného vyřezávaného dřeva. Než se poohlédnete po někom zručném ve svém okolí, objevili jsme pro vás, jako možnou inspiraci, Roba Hearda a jeho pohádkové dřevěné zámky.

Foto: Rob Heard

Rob Heard vyřezává domečky, které spíše připomínají nejrůznější zámky, vílí příbytky a vzdáleně i elfí obydlí.

Článek

Všechny výtvory vznikají v hudbou prosycené dílně na konci Robovy zahrady. Nad každou skulpturou tráví 400 až 500 hodin, než je hotová. Inspirace obvykle přichází rovnou s konkrétním kusem dřeva, vysekaného z místních poražených stromů nebo nalezeného někde nedaleko v polích.

Podoba pak pramení z tvaru dřeva a uspořádání větví, z toho, jak jsou zkroucené a propletené. Sem tam si Rob vytvoří náčrtek, jak by asi některý domeček mohl vypadat, ale není to nic závazného. Rozhodující je především jeho vlastní zkušenost a cit pro propojení jednotlivých částí a cestiček mezi nimi.

Foto: Rob Heard

Kryté můstky, malinké domečky a tisíce drobounkých schůdků, takové jsou vyřezávané domečky Roba Hearda.

Foto: Rob Heard

Příbytek pro malé víly nebo skřítky?

Foto: Rob Heard

Detail zastřešeného mostu

Foto: Rob Heard

Dřevěné domečky jsou vyvedeny do obdivuhodných detailů.

Autor každý dílek pečlivě vyřezává a poté buď přilepí, nebo přichytí na místo malým hřebíčkem. Na rozdíl od jiných podobných uměleckých děl mají Robovy domečky jednu neocenitelnou vlastnost – jsou tak bytelné jako krásné. Ony nejenže vybízejí k tomu, aby si s nimi děti hrály, ale přímo se s tím počítá. Ne nadarmo jsou prvními testéry odolnosti tatínkových výrobků Robovy tři malé dcery.

Foto: Rob Heard

Střechy a stříšky malého dřevěného královstvíčka

Foto: Rob Heard

Detail schodiště

Foto: Rob Heard

Detail jednoho z domečků.

A tak zatímco přes den si se vzdušnými zámky ze dřeva hrají vesele děti, dospělí mohou po večerech trávit příjemné chvíle tím, že sami v duchu bloumají všemi těmi cestičkami a krytými můstky a představují si, jaké by to bylo, kdyby se jimi mohl člověk procházet doopravdy.

Foto: Rob Heard

S Robovými dřevěnými zámky by si vyhrál i nejeden dospělý.

Foto: Rob Heard

Každý z domečků má svůj vlatsní charakter a tvar, který se odvíjí od tvaru původního kusu dřeva, z něhož je vyroben.

Kdo je Rob Heard
Řezbář z britského Somersetu se ve své zemi původně proslavil výrobou dětských hřišť, jimž dominovaly pirátské lodě. Aby investoři měli dokonalou představu, co všechno na hřišti bude, vytvářel pro ně nejprve malý, plně funkční model. Robovi neuniklo, že právě tyto modely měly během realizací hřišť tendenci se záhadně ztratit. (Končily v dětských pokojíčcích oněch zadavatelů a jejich malí obyvatelé se s nimi odmítali loučit.)Když si pak Rob jednou při práci poranil zápěstí, musel na nějaký čas začít uvažovat trochu jinak. O práci v malém měřítku, leč ve velkém stylu. A tak přišly na svět první vyřezávané dřevěné domečky z kusů dřev, které byl schopen i s poraněnou rukou dovléci do své dílny. O tom, že to byla trefa do černého, ho ujistily už první nadšené reakce jeho tří malých dcer. Od té doby Rob vyřezává další a další domečky, které spíše připomínají nejrůznější zámky, vílí příbytky a vzdáleně i elfí obydlí z filmové trilogie Pán prstenů.
Foto: Rob Heard

Rob Heard v obklopení se svými výtvory

Foto: Rob Heard

Domeček z třešňového dřeva v rukou odborných kontrolorek.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní tužka po dopsání rozkvete

Když obyčejná tužka dopíše a nelze ji už více ořezat, putuje do koše. Ovšem tužka nazvaná Sprout, anglicky klíček, má po dopsání ještě dlouhý život před sebou....

Výběr článků

Načítám