Hlavní obsah

Dům se střechou z hliníkových tašek respektuje přírodu i potřeby majitele

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherná krajina, v níž se choulí malebná italská vesnička Castelrotto, si člověka snadno podmaní. Stalo se tak i staviteli, který jejímu kouzlu propadl úplně a rozhodl se postavit si v kraji nedaleko jihotyrolského Bolzana dům.

Foto: Prefa

Objekt v katastru obce Castelrotto poblíž jihotyrolského Bolzana v severní Itálii se pyšní vzhledem, který zapadá do místní krajiny a zároveň působí příjemným a útulným dojmem.

Článek

Jeho záměrem bylo vytvořit útulný rezidenční a rekreační objekt doplněný několika samostatnými jednotkami pro celou rodinu. Přizvaný architekt Michael Mumelter z firmy Comfort Architecten plánoval stavbu, která by souzněla se všemi zvláštnostmi místního prostředí. Severní strana budovy hraničí s lesem, proto je zde fasáda spíše uzavřená. Na jih se otevírá rozlehlá krajina, proto je přední strana světlá a transparentní.

Volbu materiálů pro jednotlivé části stavby nebylo možné omezit jen hlediskem kvality, ta byla samozřejmá, bylo nutno ji přizpůsobit specifickým podmínkám místa a v neposlední řadě i přísným požadavkům obce Castelrotto. Takto rozhodovat musel stavebník samozřejmě i při volbě střešní krytiny.

Foto: Prefa

Hliníkové falcované tašky se z mnoha důvodů ukázaly jako dobře zvolený druh střešní krytiny pro daný typ stavby, v daném prostředí a podmínkách.

Architekt Mumelter vysvětluje: „U staveb situovaných na okraji lesa se během roku, a zvláště pak na podzim, na střešní ploše hromadí spousta organických nečistot. Vznikající humus a vegetace bující na něm mohou dlouhodobě poškodit střechu. Bylo tedy třeba najít materiál s nízkou přilnavostí a hladkým povrchem. Takové vlastnosti má hliník.“

Obec si ovšem nepřeje ve svém regionu budovy se střechami ze svitkového plechu. Řešením, jak pokrýt 250 m2 střešní plochy, se proto staly hliníkové falcované tašky. „Velká škála barev, hladký povrch a čistý design tohoto produktu, který je navíc i lehký, byly dalšími plusy,“ vysvětluje Michael Mumelter.

Rozhodující byly také zkušenosti místního klempíře Othmara Messnera s použitým materiálem, stejně jako jeho znalost místních podmínek. „Sídlím přímo v Castelrotto, a proto jsem situaci umístění domu v blízkosti lesa znal předem. Hliníkové falcované tašky byly jedinou správnou možností. Jsou odolné vůči korozi a jejich instalace je snadná.“

Foto: Prefa

Bezprostřední blízkost lesa byla důvodem, proč stavebník volil střešní materiál s nízkou adhezí a tedy hladkým povrchem.

Dalším, nikoli však neméně významným důvodem, proč se hliníkové falcované tašky ukazují jako dobrá volba, je stavitelův záměr osadit do budoucna velkou část střechy fotovoltaickými jednotkami. V tomto případě nebude jejich dodatečná montáž na střechu problémem.

Vlastnosti hliníkových falcovaných tašek

Na trhu jsou tyto tašky nejen v hladkém provedení, ale například i s povrchovou úpravou stucco, v osmi standardních barvách. Hliník je i přes malou tloušťku (0,7 mm) mimořádně silný a odolný. Přední strana tašek je ošetřena dvouvrstvým vypalovaným lakem, zadní strana ochranným lakem. Se svými 2,3 kg/m2 jsou falcované tašky velmi lehké a vydrží vysoké zatížení (až 800 kg/m2). Na 1 m2 střešní plochy připadnou 4 tašky o rozměru 60 x 42 cm v položené ploše.

Zdola nahoru se tašky pokládají nepřímo, tj. jedna přes druhou (na vazbu), na plné bednění uchycené dvěma patentovanými příchytkami. Díky tomu je střecha odolná proti větru a dešti, není vidět žádný rušivý element (hřebík či příchytku) a její celkový vzhled působí klidným dojmem.

Reklama

Související články

Velký dům za malou cenu

Není náhodou, že se rodinný dům Uno stal letos vítězem soutěže TOP Dům 2013 v kategorii Mimořádně dostupný dům. Měl k tomu všechny předpoklady: cena na klíč ve...

Výběr článků

Načítám