Hlavní obsah

Kdo chce splynout s přírodou, bydlí v hnízdě zavěšeném na stromě

Novinky, nes

Bydlet v korunách stromů není výsadou jen ptáků či hmyzu. Ve světě se objevují první „stromové stany“, které tento způsob života napodobují. Jejich hlavním smyslem je umožnit pobyt v lese s co nejmenším ekologickým dopadem.

Foto: Profimedia.cz

Stromový stan má za cíl poskytnout ubytování v lese s co nejmenším ekologickým dopadem na jeho prostředí.

Článek

Kulaté stromové stany mají průměr okolo tří metrů. Ve vzduchu jsou zavěšené pomocí lan přivázaných k okolním stromům. Systém vzdáleně připomíná pavoučí síť. Kostra je vyrobena z napařovaného ohýbaného jasanového dřeva a recyklovaného hliníku. Kouli pokrývá bavlněná plachtovina odolná vůči plísním a promoknutí.

Foto: Profimedia.cz

Romanticky založené páry si dovolenou v zavěšeném stanu uprostřed hlubokých lesů nepochybně užijí.

Foto: Profimedia.cz

Kostra zavěšeného stanu je vyrobena z odlehčeného recyklovaného hliníku a napařovaného jasanu.

Do stanu se vstupuje oválným vchodem, na dvou protilehlých stranách jsou v horní polokouli umístěna i dvě kulatá okénka. Stromový stan je propočítán na pobyt dvou dospělých lidí. Dovnitř koule se vejdou dvě lůžka, lze v ní mít i menší kamínka, židle a další základní nezbytné vybavení. Ke stanu vedou dřevěné schody, je možné mít ovšem i provazový žebřík.

Foto: Profimedia.cz

Pravda, život ve stromové stanu je trochu spartánský, ale základní vybavení pro dva dospělé lidi se do něj pohodlně vejde.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z předností zavěšeného stanu je, že se člověk nemusí starat o kvalitu povrchu pod ním. Lůžka jsou zavěšená, a tak člověka v noci tlačí do zad maximálně shrnuté přikrývky.

Kde se v nich uhnízdit
Ve Velké Británii lze nalézt několik těchto stanů instalovaných a provozovaných společnostmi jako dovolenkový objekt k pronájmu. Týdenní pobyt vyjde na 670 liber (cca 20 400 Kč). Nacházejí se například v hrabství Sussex a ve welšském Powysu. Stany, na jejichž výrobu se specializuje britská společnost Luminair, si lze samozřejmě i koupit. V nabídce je jak zavěšená varianta (od 8000 liber, tedy 244 tisíc korun), tak na zemi stojící verze (od 6500 liber čili 198 400 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám