Hlavní obsah

Nový mrakodrap v Číně vyvolal pobouření, připomíná pánské přirození

Novinky, tnk

Nevšední stavba se stala terčem posměchu uživatelů čínské internetové sítě, protože budova je hlavním sídlem "orgánu" čínské moci. Budova během výstavby vzbudila velký rozruch, po dokončení má jít ale o celkem běžný mrakodrap.

Foto: Profimedia.cz

Z budovy mají být působivé výhledy do okolí.

Článek

Stavba má být centrálou novin People's Daily. Kancelářská budova se nachází v obchodní čtvrti Pekingu. Stavba má mít na výšku cca 250 metrů a má se stát dominantou svého okolí. To se jí podařilo ještě předtím, než byla dostavěna.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo vydavatelství má zaujmout na první pohled.

Autorem stavby je profesor architektury Zhou Qi ze Southeast University v Jiangsu. Ten vyhrál soutěž o realizaci budovy v roce 2009. Tvar stavby má být podle něj inspirován tradiční čínskou filosofií. Vrchní část stavby by měla symbolizovat nebe.

Foto: Profimedia.cz

Stavbě zatím chybí fasáda, která by mohla její tvary změnit.

Rozestavěná centrála připomíná mužské přirození jen z některých úhlů. Její silueta je spíš klínovitá. Dokončená budova už bude mít jasné futuristické tvary, které nemají nikoho pohoršovat. Předpokládá se, že stavba centrály People's Daily bude dokončena zhruba v květnu v roce 2014.

Kritiku pro své tvary před časem vzbudila i stavba centrály China Central Television, která lidem zase připomíná obří spodky.

Stavba bude jednou z dominant čtvrti.

V Londýně mají podobnou "falickou" stavbu od architekta Normana Fostera, která má připomínat "Sexy okurku". Čtyřicetipodlažní budova se stala jednou z dominant města a má elegantní futuristické tvary.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám