Hlavní obsah

Půdní prostory v centru Prahy jako moderní a luxusní domov pro náročné

Půdní prostory v centru Prahy mají díky svému umístění a jedinečné atmosféře potenciál naplnit představu o luxusním bydlení těch nejnáročnějších. Aby se tak opravdu stalo, celou realizaci musí vést zkušení odborníci, kteří si s takovou výzvou poradí a naplno využijí atypičnosti podkroví, které přemění na dokonalé bydlení po stránce funkční i estetické.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní obytný prostor zdobí výrazná tapeta, kterou zvolila sama architektka. Ostatní zařízení bytu vybíral Martin a dopřál si opravdové ikony designu, např. křeslo Egg od Arne Jacobsena, CD přehrávač od Bang & Olufsen nebo dózy Fornasetti.

Článek

Široká nabídka realitních kanceláří a developerů vytváří zdání, že krásných půdních bytů je v Praze stále ještě dostatek. Jak je tedy možné, že Martin hledal ten svůj tak dlouho?

„Jsem perfekcionista, za své peníze chci jen to nejlepší. Všude jsem našel nějakou zdánlivou drobnost, která mě od koupě bytu nakonec odradila, protože jsem věděl, že časem by se z ní stal neřešitelný problém. Bylo mi jasné, že uspořádání prostoru, konstrukce i materiálové řešení musí být perfektní. Když si vyberu špatnou pohovku, není problém to napravit, ale po stavební stránce jsem chtěl jen to nejlepší. Kompromisy nemám rád.“

Foto: www.modernibyt.cz

Většina doplňků včetně krbu na biolíh je z prodejny Blomus z nedaleké Pánské pasáže, kterou si Martin oblíbil. Sežene zde totiž vše – od gastronomických lahůdek přes kvalitní obleky až po luxusní doplňky, vše na jednom místě a vše jen pro pány.

Důležitá byla také lokalita, Martin má rád ruch velkoměsta, miluje lidi a od doby, kdy žil v arabských emirátech, také velkorysé výhledy na nebe. Najít skutečný ideál tedy nebylo jednoduché.

Dobrá spolupráce základem úspěchu

Půda činžovního domu jen několik kroků od Václavského náměstí byla donedávna využívána jako sušárna a další společné prostory domu. Martin tento byt objevil v době, kdy ho začala rekonstruovat společnost Griva Art, specializující se na luxusní stavby a rekonstrukce. Brzy bylo jasné, že konečně našel, co hledal.

Foto: www.modernibyt.cz

Pro dostatečné prosvětlení bytu byla zvolena hliníková ateliérová okna firmy Weiker Alu, která zajišťují také výbornou zvukovou izolaci. Kuchyňskou linku na základě návrhu společnosti Griva Art realizovala firma Antico interiéry.

„Nejenže mi vyhovovala lokalita, ale především přístup celého týmu společnosti. Od začátku mi architektka kladla otázky, které bych si sám nikdy nepoložil. Ptala se mě na ty nejzákladnější potřeby, na mé zvyky, ale i záliby. Například jestli rád vařím, mívám hodně návštěv, dávám přednost koupeli před sprchou atd. Právě oni jako odborníci mě svými otázkami dovedli k tomu, co skutečně potřebuji, a dokonale to sladili s tím, co chci. Ve všem mi vycházeli vstříc a šlo o tak příjemnou spolupráci, že jsem často ochotně ustoupil ze svých původních nápadů. Dnes jsem za to vděčný, protože odborné řešení se osvědčilo jako to nejlepší možné.“

Specifika rekonstrukce

Realizace půdních prostor, zvláště v památkové oblasti, vždy vyžaduje zkušený a profesionální přístup. Je třeba zachovat maximum původních prvků a ráz budovy. To se zde podařilo i při vytvoření bydlení, které zároveň splňuje současné nároky. Důležitá byla dobrá izolace celého bytu – ani hluk výtahu nebo od sousedů zde není slyšet.

Firma myslela také na tepelnou pohodu, v zimě ji zajišťuje dokonalá tepelná izolace a topení a v létě klimatizace. Úložné prostory mají (stejně jako posuvné dveře skryté do zdi) povrchovou úpravu ve vysokém lesku a jsou po celé délce stěny v ložnici. Praktická je také komora, sloužící jako lavanterie (místnost na pračku, sušičku a úklidové prostředky).

Foto: www.modernibyt.cz

Majitel bytu má rád umění, koláž od Jiřího Koláře, který je zastoupen v pražské Národní galerii, v Centre Pompidou v Paříži a mnoha dalších muzeích a galeriích, bere také jako dobrou investici.

„Lavanterii považuji za nutnost. Inspirací mi byl italský venkov, kam často jezdím. Ta moje je navíc tak velká, že do ní ukládám i další věci, které by jinak rušily obytný prostor.“

Kuchyňské zařízení navazuje na ostatní vestavěný nábytek, bílá barva ve vysokém lesku opticky zvětšuje prostor a corian v ledově modré barvě použitý na pracovní ploše se snadno udržuje, protože je zcela beze spár. Zařízení koupelny je značky Villeroy & Boch.

„Ze svých služebních cest vím, že ty nejlepší hotely se vyznačují právě použitím této sanitární keramiky. To, že Griva Art zvolila právě Villeroy & Boch, pro mě bylo potvrzením toho, že svému oboru rozumí a že jsou v něm nejlepší,“ dodává Martin.

Byt je plný designových ikon a minimalistických nerezových doplňků. „Rychle se mi osvědčila výhodná poloha bytu, všechny doplňky jsem vybral v nedávno otevřené Pánské pasáži v ulici Na Příkopě, která je v pěší dostupnosti. Vlastně jako všechno ostatní, co ke svému životu potřebuji. Konečně se mi tedy splnil sen a dnes můžu klidně zavřít oči a projít Václavák. Jsem tady totiž doma.“

Reklama

Související témata:

Související články

Kouzlo nadčasového interiéru s dotekem 50. let

V poslední době žil Martin střídavě v Moskvě a Petrohradu, kam ho zavedla práce. Vždy však počítal s tím, že se vrátí a vybuduje si v Praze zázemí. O něm měl...

Výběr článků

Načítám