Hlavní obsah

Zámek, který inspiroval palác z Disneyho Popelky, je na prodej

Novinky, nes

Château d'Aubiry, zámek který byl údajně předlohou pro palác, v němž Popelka ve filmu Walta Disneyho našla své štěstí, je na prodej za pohádkových 21 miliónů eur (více než půl miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Château d'Aubiry byl údajně předlohou pro zámek známý z loga studia Walt Disney.

Článek

Nachází se v severovýchodním předhůří Pyrenejí, kousek od francouzského města Céret. Místo spadá do oblasti Languedoc, jež je proslulá svou katarskou a templářskou minulostí. Budoucí majitel, pokud je nadšeným historikem, tedy bude mít spoustu příležitostí prozkoumávat dějiny svého nového bydliště.

Foto: Profimedia.cz

Nástěnné malby nad schodištěm a v prvním patře jsou dílem pařížských umělců Gervaise a Henryho Perraultových.

Foto: Profimedia.cz

Bohatě zdobený interiér zámku

Zámek postavil na samém konci 19. století dánský architekt Vigo Dorph Petersen pro rodinu Bardouových a jeho interiér je bohatě vyzdoben ve stylu art nouveau. Budova stojí na podloží z pyrenejského mramoru, který je všudypřítomným prvkem. Je z něj vystavěna vstupní hala, schodiště, balustrády, sloupy i stropní rozety.

Foto: Profimedia.cz

Stropní výzdoba stojí za to. Oči vás nešálí, opravdu spodní ze tří dívek kouří cigaretu, zatímco dvě vrchní drží krabici s cigaretovým papírem značky Job. Není divu, jeden ze zakladatelů rodu Bardou je totiž jeho autorem.

Nemovitost je vedena v nabídce realitní společnosti jako rodinný dům. Disponuje patnácti ložnicemi, kulečníkovým pokojem, hudebním pokojem, knihovnou, jídelnou atd. Některé ložnice jsou tematicky zdobeny jako například čínský pokoj. Zámek je obklopen anglickými zahradami, má rozlehlou oranžerii, kapli a další budovy nalézající se porůznu v pětihektarovém parku.

Foto: Profimedia.cz

K zámku kromě kaple a dalších budov náleží i rozlehlý skleník.

Château d'Aubiry nabízí realitní kancelář Sotheby's International Realty. Château d'Aubiry není jediným, o němž se tvrdí, že byl předlohou pro Popelčin zámek. Mezi nejznámější kandidáty patří německý Neuschwanstein.

Foto: Profimedia.cz

Château d'Aubiry

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám