Hlavní obsah

V Miláně roste Vertikální les

Novinky, nes

V italském Miláně rostou dvě unikátní budovy. Jejich fasády budou doslova obrostlé stromy, keři a květinami. Pokud vše půjde podle plánu, všechna tato vegetace brzy přiláká ptactvo a hmyz, takže se v domech rozproudí život nejen uvnitř, ale i venku. Italští návrháři ze studia Boeri tento projekt nazvali Vertikální les.

Foto: Boeri Studio

V Miláně vzniká ojedinělý projekt zvaný Vertikální les.

Článek

A lesem je tyto budovy vysoké 80 a 112 metrů opravdu možné nazvat. Počtem 730 stromů rozličných velikostí, 5000 keřů a 11 tisíc květin odpovídají zhruba jednomu hektaru běžného lesa.

Foto: Boeri Studio

Jestliže bude projekt fungovat tak, jak autoři předpokládají, příroda si najde cestu zpátky do města a bude tam vytvářet příjemné mikroklima.

Cíle projektu jsou jasné. Vrátit přírodu zpět do města a s její pomocí zlepšit životní prostředí v bezprostředním okolí objektů. Očekává se, že takto pěstovaná zeleň přirozenou cestou pročistí vzduch od nadměrného prachu a oxidu uhličitého a obohatí jej naopak o kyslík.

Přirozená zelená clona ochrání v parných dnech stavby i obyvatele v nich před ostrým slunečním zářením a v neposlední řadě odfiltruje i velké množství hluku z ulic.

Foto: Iwan Baan

Každý ze stromů, které budou bydlet ve Vertikálním lese, byl speciálně vybrán a předpěstován.

Pro potřeby projektu skupina botaniků dva roky pracovala na výběru a kultivaci stromů a dalších rostlin, aby náročný úkol žití ve stísněných podmínkách na fasádě domů zvládly. Rostliny jsou nyní již předpěstované a připravené pro nastěhování do svých nových domovů.

Foto: Iwan Baan

Stavba jednoho z domů projektu Vertikální les

Lze očekávat, že okolí vlakového nádraží Garibaldi, kde stavby vznikají, získá novou dominantu, která naprosto změní jeho vzhled. Ten se navíc bude lišit v závislosti na jednotlivých ročních obdobích.

Foto: Marco Garofalo

Začalo osazování staveb stromy.

Reklama

Výběr článků

Načítám