Hlavní obsah

Americká lednička snadno pojme velký víkendový nákup

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každá hospodyně zná ten boj, když se rodina vrátí z velkého víkendového nákupu domů a na ní je, aby celý „úlovek“ vměstnala do lednice. Když k tomu pak ještě něco navaří, lednička praská ve švech. Ideálním řešením je v takové situaci tzv. americká lednice.

Foto: Bauknecht

Coby vlajkové lodě mezi lednicemi se modely Side by side vyznačují elegantním designem, takže odpovídají nejnovějším trendům. Jedním z těch posledních je ladit kuchyně do jedné barvy.

Článek

Někdy se těmto lednicím také říká typ Side by side (bok po boku) nebo prostě dvoukřídlé. Nabízí je většina firem dodávajících na trh klasické modely, a obvykle to jsou právě dvoukřídlé varianty, které společnosti považují za své vlajkové lodi pro tento sortiment zboží.

Kdo se pro ně rozhodne, může očekávat, že získá veškerý komfort, jenž se v dané chvíli u ledniček nabízí. Samozřejmostí jsou funkce jako automatické odmrazování, regulace vlhkosti a teploty, antibakteriální ochrana, rychlé zmrazení, rychlé zchlazení atd.

Foto: Electrolux

Velký objem znamená možnost přehledného uložení většího množství potravin.

Foto: Beko

Většina amerických lednic je dvoudvéřová a má výrazně vertikální uspořádání obsahu. Na trhu jsou ovšem i čtyřdvéřové modely s více horizontálním uspořádáním vnitřního prostoru.

Na velikosti záleží

Velký vnitřní objem jak chladicí, tak mrazicí části je hlavním argumentem pro nákup americké lednice. Přináší možnost mnohem přehlednějšího uspořádání potravin, a proto v ní nechybějí specializované přihrádky na zeleninu a na ovoce, boxy na maso, přihrádky na drobné potraviny atd. Poličky ve dvířkách bývají tak vysoké, že se do nich vejdou pohodlně i PET lahve.

Foto: AEG

Zásuvka s variabilní teplotou umožňuje přesně nastavit vnitřní teplotu, aby vyhovovala uloženým potravinám. Nastavení na -3 °C je pro maso, -1 °C pro ryby a +3 °C jsou ideální pro čerstvou zeleninu.

Foto: Gorenje

V porovnání s klasickými lednicemi mají dvoukřídlé mnohem více prostoru i ve dvířkách. Jejich poličky tak mohou mít dostatečné rozestupy na to, aby se do nich vešly i vyšší lahve.

Čím mohou okouzlit

Určitou samozřejmostí jsou dnes u lednic Side by side dávkovače vody, výrobník na led a ledovou tříšť. Převážná většina modelů má tento prvek implementován do přední, tedy vnější strany dvířek, občas jej ale nalezneme na straně vnitřní. Některé modely mají trysku dávkovače vody otočnou, takže je s ní možné pohodlně naplnit i dvoulitrovou PET lahev.

Foto: Siemens

Obzvláště v horkých letních dnech rodina ocení snadný a rychlý přístup k ledu, nebo ledové tříšti.

Foto: Electrolux

Nápojový bar se samostatnými výklopnými dvířky.

U některých modelů je možné nalézt i malý bar, který má vlastní samostatná výklopná dvířka. To má hned dvě výhody. Jednak jsou chlazené nápoje hned po ruce, a jednak se kvůli jedné lahvi nemusejí otevírat celé dveře, takže se ušetří za energii, jež by jinak byla nutná k ochlazení vnitřku ledničky na původní hodnotu.

Foto: Whirlpoool

Samozřejmostí jsou u amerických lednic specializované přihrádky na různé druhy potravin a spousta moderních funkcí, jako jsou senzory kontrolující teplotu a vlhkost, schopnost rychle vyrovnat teplotu po otevření, antibakteriální filtry atd.

Ceny začínají pod hranicí 20 000 korun

Příprava na koupi dvoukřídlé lednice je poněkud složitější než pro běžné modely. Jednak jsou tyto lednice výrazně rozměrnější a je pro ně tudíž nutné najít větší prostor, ale především potřebují pro připojení kromě elektrické sítě také přívod vody.

Nezanedbatelné jsou rovněž vyšší pořizovací náklady, na trhu se tyto ledničky prodávají od necelých dvaceti tisíc korun, častěji jde však o částky v rozmezí 20 až 55 tisíc korun.

Dvoukřídlé lednice se vyrábějí v mnoha barevných variantách, od tradiční bílé (povrch může být z lesklého skla) přes různé verze nerezu až po designovou černou.

Foto: AEG

Nutností pro americkou lednici je větší příprava v kuchyni. Potřebuje více místa a přívod vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Biorobotická lednička je jednoduše cool

Futuristické vize návrhářů domácích spotřebičů mohou být někdy udivující. Příkladem je biorobotická lednice Jurije Dmitrijeva, která určitě překonává vše, co...

Výběr článků

Načítám