Hlavní obsah

Zahradní nábytek má být odolný

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka zahradního nábytku je pestrá a při jeho nákupu hraje hlavní roli cena. Nezapomínáme ale ani na jeho kvalitu a odolnost. U levných židlí a stolků se totiž může stát, že příští sezónu už neposlouží.

Foto: Mountfield

Typ venkovního nábytku vybíráme nejen s ohledem na cenu, ale i na prostor, kam ho umístíme.

Článek

Chceme-li, aby venkovní nábytek vydržel roky, investujeme raději do kvality. Ta nemusí být vždy drahá, zvláště když využijeme předsezónních prodejů a různých slevových akcí.

Jaký a kam s ním

Prostor bez zastřešení vyžaduje od nábytku odolnost proti slunečnímu žáru a dešti. Na otevřeném místě vydrží bez problémů umělý ratan, plastový, nerezový a hliníkový nábytek. Naproti tomu zakrytá terasa skýtá úkryt pro nábytek doplněný textiliemi nebo vyrobený z choulostivého neošetřeného dřeva.

Foto: Mountfield

Pro chvíle odpočinku a pro děti je určena houpačka Buenos Aires za 5590 Kč.

Promyslíme, kam uložíme nábytek po sezóně. Majitelé prostorných zimních zahrad, garáží nebo zahradních domků mají vyhráno. V případě, že náš nábytek bude muset zůstat přes zimu venku, zvolíme odolný materiál, který zvládne střídání teplot, kruté mrazy a postačí mu překrytí plachtou.

Dále záleží na typu terénu. Např. tenké kovové nohy židle se budou bořit do měkké hlíny trávníku. Drobné nohy také zapadají do širokých spár dlažby nebo mezer mezi prkny.

Sledujeme využití nábytku. Máme-li v úmyslu zařídit na terase sezónní obývací pokoj k relaxaci, zvolíme jiný typ nábytku, než když se rozhodneme pro hromadnější stolování a případné grilování. V prvním případě volíme pohovky, pohodlná měkká křesla, třeba i polohovatelná. Ve druhém případě pak bytelný větší stůl, více pevných židlí s pohodlným sedacím materiálem. Vybírat můžeme i z nabídky zahradních houpaček, lehkých přenositelných altánků, z doplňků, jako jsou slunečníky a servírovací stolky s kolečky.

Foto: Flux

Plast odolá slunci i dětským hrám. Skládací, snadno omyvatelná, recyklovatelná plastová židle stojí od 3300 Kč.

Lehký, bezúdržbový

Nabídka hliníkového zahradního nábytku, o který se nemusíme téměř starat, je široká zejména v posledních letech.

Nábytek je velmi lehký, nepodléhá korozi, dlouho vydrží a hned tak se na slunečním žáru nezahřeje. Hliníkovou konstrukci doprovází výplet z umělé textilie v různých barvách. Původní šedý vzhled může být oživen područkami ze dřeva nebo opatřenými textilem.

Foto: OBI

Kovový nábytek Sacramento z ocelové síťoviny s práškovou úpravou, která zabraňuje rozpálení materiálu na slunci. Stohovatelná židle od 899 Kč, stůl za 2599 Kč.

Při výběru plastového nábytku dbáme na jeho odolnost proti slunečnímu žáru. Počítáme s tím, že levnější produkty brzy ztratí tvar. Zejména nekvalitním židlím se často deformuje sedák a odírají nohy zespodu. Vybíráme proto kvalitní tvrzený plast, tzv. masivní.

Výhodou plastového zahradního nábytku je lehkost. Nabízí širokou škálu tvarů a barev. Umělý ratan nahrazuje přírodní ratanový zahradní nábytek. Na rozdíl od něho nepraská a nezatrhává oblečení. Má lehkou, pevnou hliníkovou konstrukci a plášť, dá se snadno přenášet. Vyžaduje minimální údržbu, hodí se do exteriéru i interiéru. Venku vydrží celoročně, před mrazem ho ale chráníme plachtou.

Foto: Mountfield

Hliníkový nábytek lehce přeneseme, nevyžaduje údržbu. Lehátko Angela za 4180 Kč

Kvalitní umělý ratan má vysokou hustotu polyetylenu, výplety jsou pevné, bez mezer. Nábytek má bytelnou dřevěnou nebo kovovou konstrukci. Při výběru také rozhoduje garantovaná životnost, nejlépe osm až devět let.

Foto: OBI

Sestava Burnley ze syntetického ratanu obsahuje stůl s tvrzeným sklem, 2 židle s polstrováním. Sestavu lze složit do tvaru vázy. Součástí balení je zakrývací plachta. Cena 8999 Kč.

Těžší a stabilní

Kovový nábytek je těžší, ale také stabilnější. Hůře se s ním manipuluje. Kov doplňujeme měkkými hřejivými sedáky a plédy, jde o tvrdý studený materiál.

Kvůli minimální údržbě se ptáme po pozinkovaném nábytku nebo z výroby ošetřeném práškově nanášeným lakem. Zajímáme se také o jeho následnou údržbu, jak často bude potřebovat natírat, případně jakými přípravky.

Foto: Ikea

Na zahradě si vytvoříme koutek na odpolední kávu a klábosení s přáteli – pomohou nám nové židle a kulatý stůl z masivní borovice. Křeslo se sedákem (1490 Kč) a kulatý černohnědý stůl (3990 Kč).

Při výběru dřevěného nábytku se zajímáme nejen o vlastnosti konkrétního typu dřeva, ale také o jeho ošetření z výroby. Rozmary počasí lépe zvládá dřevo lakované, barvené, mořené, napuštěné olejem, voskované.

Dřevěný nábytek minimálně jednou do roka vyčistíme (přetřeme vlhkým hadříkem) a napustíme speciálním olejem pro daný druh dřeva (olej na tvrdé dřevo, impregnace). Jen tak zachováme jeho původní vzhled. V opačném případě se na povrchu dřeva vytvoří stříbrošedá patina.

Foto: Ikea

Série kovového nábytku z lakované oceli se hodí i na balkon. Design: Jon Karlsson. Stůl za 799 Kč.

Dřevěný nábytek umístíme na zimu do suché místnosti.

Na trhu je nábytek z tzv. pečeného dřeva, který se vlastnostmi podobá plastu. Je odolný, nemění barvu ani tvar. Nevýhodou je jeho křehkost při designovém tvarování.

Nábytek ze severské (švédské) borovice je podstatně odolnější než středoevropský druh a skvěle odolává povětrnostním vlivům.

Foto: OBI

Dřevěný nábytek s pohodlnými poduškami. Sestava Oliver z masivní borovice, lakováno v medové barvě. Obsahuje stůl, 3místnou lavici a 2 křesla s polohovatelnou opěrkou. Polstrování v zelené nebo červené barvě. Cena 9999 Kč.

Nábytku z teaku neublíží ani vlhkost, může zůstat na zahradě i v zimě. Teak má vysoký obsah kaučuku a teakového oleje, takže čelí střídání teplot, slunečnímu záření, dešti, sněhu, plísním i škůdcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám