Hlavní obsah

Střecha má sloužit několika generacím

Právo, Gisela Růžičková

Nová střecha, ale i rekonstrukce staré jsou finančně nákladné záležitosti. Proto se vyplatí pečlivě vybírat střešní krytinu tak, aby se přirozeně začlenila do bezprostředního okolí domu a navíc měla dlouhou životnost.

Foto: KM BETA

Zajímavé efekty na střeše vytváří KMB Hodonka - základní taška 29,60 Kč/ks (10 kusů do m2), velmi oblíbená krytina. Krytinu lze zakoupit v mnoha barvách a provedeních povrchové úpravy. Tašky jsou vhodné pro sklon střechy 12–90°.

Článek

Životnost střešní krytiny ovlivní hlavně použitý materiál a způsob výroby. U nás jsou tradiční pálené střešní krytiny, oblibu si ale získaly i betonové tašky. K přírodním materiálům patří také břidlice, i když moderním stavbám sluší lehké vláknocementové a žárově pozinkované ocelové střešní krytiny.

Pálená taška je klasika

Pálené tašky se vyrábějí z keramické hlíny ve dvou povrchových úpravách. Jde o klasický přírodní i ekologický materiál. Jsou vzhledově i barevně stálé, mají dlouhou životnost.

Engoba je barevná povrchová úprava, vyznačující se matnou až pololesklou povrchovou úpravou. Tvoří ji vodou rozplavené jíly obarvené přírodními oxidy železa, které se nanášejí na vysušenou tašku a následně se vypalují.

Foto: BRAMAC

Posuvná keramická taška Rubín 13 je určena pro velké střechy. Má všechny oblíbené designové prvky, jako je harmonický kryt, bezpečnost proti povětrnostním vlivům a nízká hmotnost. V nabídce je šest barevných odstínů.

Glazura je barevná povrchová úprava s vysokým leskem. Upravuje se stejně jako engoba, ale rozplavené jíly obsahují větší podíl sklovitých příměsí a tašky jsou díky tomu lesklé. Glazura tašky zušlechťuje, zpevňuje a chrání.

Pálené tašky neobsahují žádné škodlivé přísady, dají se snadno recyklovat, mají vysoký tepelný odpor, dobré akumulační vlastnosti a příznivý součinitel prostupu vodních par.

Odolné betonové tašky

Jejich výroba má u nás dlouhou tradici. Betonové tašky odolávají mrazu, tlaku a deformaci, jsou vodotěsné, rozměrově přesné a jednoduché na pokládku. Jejich nevýhodou je vyšší hmotnost, ale třeba velkoformátové tašky vykazují na m2 plochy nižší hmotnosti. Jasnou výhodou je vysoká životnost (80 let).

Foto: KM BETA

Betonová střešní krytina KMB Elegant v zelené barvě (základní taška 30,60 Kč/ks (10 kusů do m2) vyniká nižší hmotností při zachování vysoké pevnosti! Je vysoce odolná proti zatékání a vzlínání vody.

Betonové tašky mají několik typů povrchových úprav. Často jsou opatřeny dvojitým akrylátovým nástřikem s matným povrchem. Lesklý povrch taškám zajistí ochranná vrstva silikátů.

Elegantní přírodní břidlice

Břidlice je metamorfovaná hornina s jemnou zrnitostí, která vzniká z jílovců a prachovců. Obvykle má šedou až černou barvu, může být štípaná (nepravidelné tvary) a řezaná (pravidelné tvary).

Foto: RICHTER-PIZARRAS

Střešní krytina z přírodní břidlice ve tvaru čtverce s obloukem 30x30 cm, 890 Kč/m2 bez DPH.

Používá se k pokrývání různých typů střech a je oblíbená i jako obkladový a dlažební materiál. K dispozici je v různých tvarech.

Materiál je dekorativní a nenáročný na údržbu, nepropouští vodu ani oleje. Břidlice má výborné tepelné a protihlukové vlastnosti, vyznačuje se dlouhou životností a je hlavně elegantní.

Lehká vláknocementová krytina

Nízká hmotnost a vysoká životnost – to jsou velké přednosti vláknocementových střešních krytin, které se využívají jak u rekonstrukcí, tak u novostaveb. K dalším výhodám patří vysoká otěruvzdornost, stálá barevnost a snadná montáž.

Foto: BRAMAC

Střecha pokrytá betonovou taškou Montero spolehlivě odolá nepříznivému klimatu, má atraktivní vzhled díky hrubému povrchu s granulátem. Může mít až 4 barevné odstíny – rubínově červený, granitově černý, bordeaux a provedení canyon.

Vláknocement je směs cementu, speciálně vyvinutých PVA vláken a dalších přísad. Střešní krytina je díky svým menším rozměrům a jednoduché montáži vhodná i k použití na členité a zaoblené střechy.

Žárově pozinkovaná ocel

Výrobci plechových střešních krytin z žárově pozinkované oceli garantují ucelené systémy zahrnující široký sortiment produktů pro stavbu střech včetně okapů. Krytiny jsou vhodné pro rekonstrukce i pro stavbu nových domů. Jejich výhodou je většinou ucelený systém s dlouhou životností a až 30letou zárukou.

Foto: RUUKKI

S novou střešní krytinou Decorrey (214 Kč/m2) získáme originální střechu za výhodnou cenu. Je odolná, snadno se udržuje a také její instalace je jednoduchá. Její nízký profil jí dodává stylový vzhled.

K dostání jsou malo- i velkoformátové krytiny pro složitější i jednoduché tvary střech. Jádro krytiny tvoří kvalitní žárově pozinkovaný ocelový plech opatřený na horní straně vrstvou polyesteru, některé krytiny jsou s minerálním posypem. Díky barevné povrchové úpravě si lze zvolit barvu podle potřeby.

Střecha z falcovaných plechů

Falcování je metoda spojování plechů. Na falcovaném plechovém pásu je otevřená stojatá drážka (falc), kladená od okapové hrany k hřebenu střechy. Plechové pásy se bočně spojují uzavřením zmíněné drážky.

Foto: LINDAB

Krytina Ryssviken Click je založená na unikátním spojení zaklapávací, speciálně tvarovanou drážkou. Cena 329–425 Kč/m2 podle povrchu.

Falcované plechy jsou krytiny vhodné od 3°. Pokládají se na dřevěné bednění nebo OSB desky. Podkladní vrstva pod falcované plechy musí být strukturovaná rohož umožňující odvod případného kondenzátu na vnitřní straně plechu.

K obvyklým druhům patří hliníkový plech, měděný plech, nerezová ocel, pozinkovaný plech s přírodní nebo s povrchovou úpravou či titanzinkový plech. Tloušťky falcovaných plechů jsou závislé na typu materiálu. Obecně se používají tloušťky od 0,55 mm. Falcované plechy se vyrábějí ve svitcích o šířkách 670 mm.

Asfaltová vlnitá krytina

Asfaltové vláknité desky z asfaltu a organických vláken se vyrábějí v několika barvách, jsou lehké. Tato střešní krytina se používá na běžné rodinné domy i na rekreační objekty pro jakýkoli typ střech od sklonu 5°. K přednostem patří hlavně skladnost, nízká hmotnost a elasticita, usnadňující montáž střechy.

Foto: SATJAM

Roof je střešní krytina s univerzálním použitím a vynikající odolností proti všem povětrnostním vlivům, včetně silného krupobití. Má výborné užitné vlastnosti a velmi dobrý poměr kvality a ceny.

Plastové šablony, role a desky

Plastové krytiny se vyrábějí ve formě šablon, desek nebo rolí, a to buď recyklací materiálu, nebo výrobou z nových plastů, jako jsou PVC, polykarbonát, polyester, polyetylen atd.

Foto: SATJAM

Grande je moderní lehká střešní krytina s univerzálním použitím – barva hnědá, povrch polyester 25 (240 Kč s DPH/m2).

Plastové krytiny propouštějící světlo se používají k prosvětlení interiérů (nevytápěných prostor), jako doplněk k jiným krytinám nebo jako krytina na pergoly, altány, automobilová stání atd. Označují se jako tzv. světlopropustné plastové krytiny. Vynikají nízkými pořizovacími náklady a snadnou montáží.

PVC desky jsou efektivní a ekonomické řešení tam, kde potřebujeme krýt před vnějším prostředím za stálého přístupu světla. Velkou výhodou je teplotní a materiálová stálost, pevnost a chemická odolnost.

Slaměné a rákosové došky

Slaměné a rákosové střechy mají u nás dlouhou tradici, zejména kvůli svým izolačním vlastnostem, které brání rychlému střídání teplot v interiéru. Tloušťka skládané krytiny na latích se pohybuje kolem 30 cm a vydrží až 40 let.

Foto: TONDACH

V našich zeměpisných šířkách je nejoblíbenější pálená taška poskytující kvalitu na desítky let.

Došková krytina se svazovala povřísly, později drátem. Způsoby pokrývání i vázání střech se v jednotlivých krajích liší, proto je nutné při opravě střechy brát v úvahu místní zvyklosti.

Dřevěné šindele dobře izolují

Dřevěné šindele nejen dobře vypadají, ale mají výborné tepelně izolační vlastnosti. Šindele se hodí i pro moderní dřevostavby, roubenky i sruby. Vyrábějí se ze smrkového nebo modřínového dřeva štípáním, povrch je pak dále upravován.

Foto: RUUKKI

Adamante (432 Kč/m2) je nový působivý střešní profil pro ty, kteří preferují odlišný styl a výjimečný design. Dvě nové barvy v sortimentu barev. Vínově červená a sametově lilková podtrhnou výrazný designový tvar krytiny.

Při takovém postupu nedochází, na rozdíl od řezaných šindelů, k narušení dřevních vláken. To zaručuje odolnost a vysokou životnost střechy. Předností dřevěných šindelů je nízká hmotnost, využívaná zvláště při pokrývce starých krovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Živý plot je okrasnou hranicí zahrady

Dřeviny nechybějí snad v žádné zahradě. Jsou vděčné jako živé ploty, keře vedené na podpěrách, ale i jako ryze okrasné rostliny, které se tvarují do...

Plot u domu by měl chránit i ladit s okolím

Plot je nedílnou součástí domu, bezpečně ohraničuje pozemek a dává jasně najevo, kde je naše soukromí. Chrání nás před okolím, ale také je významným estetickým...

Výběr článků

Načítám