Hlavní obsah

Kouzlo nadčasového interiéru s dotekem 50. let

V poslední době žil Martin střídavě v Moskvě a Petrohradu, kam ho zavedla práce. Vždy však počítal s tím, že se vrátí a vybuduje si v Praze zázemí. O něm měl od začátku docela jasnou představu a podle ní se rozhodoval. Nyní je na studijním pobytu na ostrově Malta, ale příjemný byt v Dolních Měcholupech je již dva roky jeho opravdovým domovem.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj a jídelní kout s průhledem na jižní terasu. Se střídmou barevností ořechové podlahy, povrchů stěn a bílého nábytku kontrastuje žlutozelená barva židlí, křesla a dekorací. Nad sedací soupravou se vznášejí tři lesklé koule od Toma Dixona.

Článek

Váš byt je v novostavbě a navíc v krásném prostředí. Proč jste si vybral právě tuto lokalitu?

Martin: Byt jsem vybíral v době, kdy se celá stavba teprve rozbíhala. Místo se mi prostě líbilo. A projekt energeticky nenáročného domu s prostornými balkóny mě svým vzhledem okamžitě upoutal. Byt jste dotvářel ve spolupráci s architektem Podlipným.

Foto: www.modernibyt.cz

Obloukové dveře skříně pomohly vyřešit nepříjemný ostrý roh v předsíni.

Proč jste si zvolil právě jeho?

Martin: Na základě tří kritérií. První je velice logické, chtěl jsem, aby byt vzhledově zapadl do celkové koncepce domu, a kdo jiný je v tomto ohledu povolanější než projektant stavby.

Druhým kritériem byla rozumná cena a třetím profesionální a ochotný přístup. Spolupráce s architektem Podlipným byla skvělá. Takřka po celou dobu realizace jsem se zdržoval mimo Českou republiku, vše jsme tedy konzultovali telefonicky nebo pomocí e-mailu. Díky přístupu architekta Podlipného jsem měl pocit, že jsem stále při tom a vše probíhá podle mých požadavků.

Foto: www.modernibyt.cz

Odkládací stolek s dominantním kruhovým zrcadlem dominuje vstupu do bytu. Celek doplňuje vinylová tapeta s jemným vzorem.

Architekt L. Podlipný: Naše architektonická kancelář vytvořila návrh bytového domu, ve kterém se byt nachází. S majitelem jsme se setkali v rámci procesu tzv. „klientských změn“ a na základě této spolupráce nás požádal i o návrh interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň byla postavena na míru. Všechny kuchyňské spotřebiče jsou (s výjimkou výsuvné digestoře) značky Miele. Majitel využil služeb kuchyňského studia Harmonie.

Měl jste jasnou představu, jak by měl byt vypadat, nebo jste nechal architektovi volnou ruku?

Martin: Na počátku realizace jsem řekl, co chci, tedy čisté linie a vzdušné světlé prostory. Funkcionalistické, avšak ne překombinované, moderní, ale ne poplatné módnosti. Po pár letech židle vyměníte, pokud se přestanou líbit, ale trhat podlahu či obklady rozhodně nebudete. Od začátku jsem si přál dřevěnou podlahu ve všech místnostech a částečně obloženou stěnu v obývací části. Mám rád kombinaci dřeva a kamene.

Foto: www.modernibyt.cz

Krb na bioetanol architekti ukryli do niky s knihovnou tak, aby nekonkuroval velké TV, která visí na stěně obložené plastickým keramickým obkladem. U jídelního stolu jsou židle od Arne Jacobsena jejichž nadčasový design je z roku 1958.

Architekt L. Podlipný: Dohodli jsme se, že první výtvarné návrhy uděláme bez „kompromisů“ a bez konkrétního finančního limitu. Požadavky klienta pak vyšly buď z dialogu při výběru materiálů a nábytku, nebo z reakce na naše návrhy.

Foto: www.modernibyt.cz

Stůl v pracovně od firmy Modernista je replikou původního trubkového nábytku z 30. let. Lampa na pracovním stole a lustr jsou originální repasované kusy.

Jako první jsme řešili požadavek na přemístění kuchyňského koutu na jiné místo obytného prostoru. To znamenalo poměrně velký zásah a museli jsme pro kuchyň vytvořit úplně novou stoupačku, kterou jsme protáhli přes všechna podlaží bytového domu až do suterénu.

Využil jste při zařizování služeb designéra?

Martin: I v této oblasti jsem si nechal poradit od architekta Podlipného.

Architekt L. Podlipný: Designérem bytu je naše architektonická kancelář (architekti Luděk Podlipný a Martin Sladký) a bytová designérka Petra Weissová, která s námi externě spolupracuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice majitele bytu je přístupná z obývacího pokoje. Skříňová stěna skrývá také dveře do šatny a do koupelny.

Architekti se starají spíše o technické věci v interiéru, o veškeré výkresy a podklady pro atypický nábytek. Designérka ladí s klientem spíše pocitové věci, barevnost, materiály, výběr dekorací a nábytku. Celková koncepce se pak řeší v týmu společně.

Je zde něco, čím se rád chlubíte, co rád ukážete každé návštěvě?

Martin: Miluji obývací pokoj, kde každý večer mohu volit různou kombinaci osvětlení. Cítím se tak trochu jako spolutvůrce místa, kde je dobře mně a doufám, že i mým přátelům. A pak rád ukazuji výsuvnou digestoř, tu považuji za skvělou technickou vychytávku.

Architekt L. Podlipný: Jako zajímavé prvky interiéru nám připadají např. skříňová stěna v ložnici se skrytými dveřmi do koupelny a šatny, krb na bioetanol vestavěný do policové stěny nebo osvětlení hlavní koupelny.

Foto: www.modernibyt.cz

Do hlavní koupelny přechází dřevěná podlaha z předsíně. Nepřímým osvětlením lze podle potřeby měnit atmosféru a množství světla v koupelně.

Čím jste se nechali inspirovat?

Architekt L. Podlipný: Snažili jsme se vytvořit jednoduchý, svěží a do jisté míry nadčasový interiér pro mladého muže. V detailech a v jednotlivých kusech nábytku jsou v interiéru vidět odkazy na funkcionalistické interiéry a klasický design 50. let.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní terasa, přístupná z obývacího pokoje, je orientovaná na jih. Před deštěm ji chrání prosklená stříška. Podlaha je z exotického dřeva massaranduba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám