Hlavní obsah

O výběru plotu rozhodne i jeho údržba

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plot je hranicí mezi teritoriem domu a vnějším světem. Dodává majiteli nemovitosti pocit bezpečí a soukromí. Může mít rozmanité podoby podle toho, jak moc se chceme či nechceme před ostatními izolovat.

Foto: AB PLOTOVÉ CENTRUM

Plastové plotovky umějí napodobit dřevo, nevyžadují však zdaleka takovou péči.

Článek

Bezúdržbové plasty

Výhodou plastového plotu je jeho snadná údržba. Stačí ho občas opláchnout vodou. Po dešti nevsákne vlhkost, nehnije ani nekoroduje, nemusíme ho v průběhu let natírat.

S plastovými plotovými dílci se snadno manipuluje, jsou lehké, při správném ukotvení odolají i silnému větru. Bez problémů je sladíme s profily oken a vstupních dveří i s garážovými vraty. Hodí se mezi betonové, kovové a kamenné sloupky.

Foto: AB PLOTOVÉ CENTRUM

Plastové plotovky v různých odstínech dřeva a v bílé, můžou být doplněné plochou i obloukovou krytkou.

Plastové ploty se vyrábějí z PVC, z recyklovaného plastu (recyklát) nebo z dřevoplastu (WPC). WPC obsahují 60 % přírodních dřevěných vláken a 40 % polypropylenu. Záruka na takový plot je minimálně 10 let.

Plastové profily bývají duté a zakončené plochou nebo obloukovou krytkou. Můžeme je snadno řezat, vrtat a dále opracovávat. Při montáži se používají nekorodující spojovací prvky.

Plast nabízí obrovskou škálu barevného zpracování. Povrch plastových plotovek může být v případě dřevoplastů hladký nebo rýhovaný. Dražší varianty jsou chráněné fólií s UV filtrem, která zajistí barevnou stálost a ještě větší odolnost. Ceny se liší podle materiálu a rozměrů: např. recyklátová plotovka o rozměrech 21x78x600 mm půlkulatá stojí od 33 Kč, WPC plotovka rýhovaná 88,5x18x600mm od 69 Kč.

Přírodní dřevo

Dřevo je krásný, přírodní materiál. Ovšem vlivem slunečního žáru, deště, střídání teplot ztrácí neošetřené dřevo na kvalitě a barevnosti. Může i plesnivět nebo se do něj pustí dřevokazný hmyz. To ho znevýhodňuje. Dřevo se musí pravidelně ošetřovat fungicidními a impregnačními nátěry. Nátěr můžeme provádět také akrylátovými barvami ředitelnými vodou.

Foto: AB PLOTOVÉ CENTRUM

Dokonalý design: vršek plotovky chrání oblouková krytka, osazení do sloupku pak speciální kryt.

Cena dřevěných plotovek se liší podle měkkosti a výskytu dřeva: např. smrková plotovka 18x82x1000 mm stojí od 22 Kč, modřínová plotovka 18x90x1000 mm od 31 Kč.

Drátěné pletivo

Patří mezi levnější řešení. Ve své klasické podobě ale pletivo moc estetické není. Výhodou je, že propouští nejvíce světla. Speciální kategorií je odolné poloplastové pletivo, jehož povrch je chráněn pozinkováním a poplastováním. Vyniká dlouhou životností.

Foto: MORAVSKOSLEZSKÉ DRÁTOVNY

Svařované pletivo s oky různých tvarů a barev.

Oka mohou být ve tvaru čtverce, kosočtverce, šestihranné, úprava PVC v různých barvách. Cena poplastovaného drátěného pletiva se pohybuje zhruba od 48 Kč/m, okrasná a dekorativní pletiva bývají dražší.

Foto: GAVES PLOT

Poplastované drátěné pletivo má dlouhou životnost a propouští hodně světla.

Odolný kov

Je-li kovový plot dílem uměleckého kováře, může vkusně dokreslit či zdůraznit architektonické prvky stavby, se kterou souvisí. Proto výrobci kovových plotů a bran vyrábějí vedle moderních jednoduchých plotů i kovové ploty s ornamentálními koncovkami v historickém stylu.

Foto: PALUM PLOTY

Kovové ploty často odrazují svými ostrými zakončeními.

Kovový plot je výrazně odolný proti nepřízni počasí (hliníkové dílce jsou upraveny práškovou vypalovanou barvou komaxit) a není třeba ho udržovat. Cena kovového plotového pole o rozměrech 250x150 cm je od 3700 Kč, nestandardní rozměry od 1300 Kč/m2.

Gabionové opevnění

Kovové koše naplněné kameny, tzv. gabiony, nabízejí bezpečnost a velkou protihlukovou ochranu. Podobají se spíše velké opěrné zdi. Cena se pohybuje kolem 1500 Kč/m3 včetně montáže.

Foto: HORKA STAVEBNÍ

Gabiony naplněné kamením slouží jako plot i dokonalé protihlukové zábrany.

Podobně se uplatňují do sebe zapadající vápenopískové kvádry, probarvené betonové tvarovky, které se na sebe skládají bez použití malt či lepidel za použití štěrkového základu. Proti posunu jsou tvarovky vzájemně propojeny tzv. zámkem. Tvarovky mají vysokou pevnost, nízkou nasákavost, dodávají se ve třech barvách (písková, světle šedá, colorado - zbarvení dočervena).

Foto: LIAPOR

Plot z betonových tvarovek působí spíše jako opevnění.

Cena betonové desky 25x200x5 cm začíná na 180 Kč. Pro zjemnění kamene a betonu můžeme využít popínavé rostliny, které dokážou po čase zcela zakrýt jak gabionové koše, tak i tvarovky.

Živé ploty

Nevýhodou je, že o živé ploty musíme pečovat. Pravidelně je zastřiháváme, aby zhoustly. Kdo nemá trpělivost nebo čas čekat, až rostliny vyrostou, uvítá tzv. umělé živé ploty - pletivo potažené či propletené umělými lístky, květinami a podobně.

Foto: MOUNTFIELD

O živý plot se musíme pravidelně starat, aby jeho větve sílily a hmota plotu houstla.

Umělý živý plot vyjde od 108 Kč/m. Je z PVC, odolává UV záření, takže zaručuje stálobarevnost. Umělý živý plot je vázán z 10-25 mm dlouhých PVC travních snítek do metráže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám