Hlavní obsah

Čeho se vyvarovat při zabezpečování domácnosti

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze co nejlépe zabezpečit svůj domov před návštěvou zlodějů se někdy dopouštíme omylů, které jim mohou cestu do našich příbytků naopak usnadnit nebo přímo otevřít. Přitom stačí znát pár zásad o bezpečnosti dveří, abychom se podobných přehmatů vyvarovali.

Foto: Profimedia.cz

Zloděj vybavený byť jen jednoduchým páčidlem najde slabé místo dveří během několika vteřin.

Článek

Starší dveře, místo toho, abychom nahradili novými, bezpečnostními, často jen vylepšujeme. Závorami, oplechováním nebo zámky navíc. To je ale podle odborníků špatně a zbytečně vyhazujeme peníze. Při montáži zmíněných prvků bývá potřeba provrtat obvodové latě, které u běžných bytových dveří často představují jediný pevnější prvek. Čili že ve výsledku jen snížíme jejich pevnost a odolnost. Zrovna tak pouhé oplechování bez pevného rámu nemá valný význam, protože plech jde velice snadno ohnout.

Další chyby se dopouštíme při koupi bezpečnostních dveří, když si je pořizujeme celé, už hotové. Mají jistě ideální tvar a přesné míry, což jim sluší, ale poněkud to neodpovídá realitě našich domů, kde pravý úhel aby člověk pohledal. Bezpečnostní dveře si proto necháváme vyrobit na míru, protože jen takové budou dokonale těsnit. A čím lépe dveře těsní, čím méně skulinek potenciálnímu zloději nabídnou, tím větší je naše bezpečí.

Obzvláštního hazardu se však dopouštíme ve chvíli, kdy nakupujeme zámkové vložky a kování od podomních obchodníků. Jakékoli slevy a akční ceny by nás neměly zviklat. To, že za podobné částky těžko získáme kvalitní výrobek, si lze domyslet.

„Hlavní nebezpečí ovšem spočívá v tom, že lidé naprosto netuší, kolik klíčů je k zámkové vložce vyrobeno. Je tedy možné, že tito podnikavci lidem neprodají všechny klíče, a ten zbývající může později posloužit zloději jako jednoduchý nástroj ke vniknutí do domu či bytu. Na tyto pojistné události se nevztahuje žádná pojistka, protože zloděj nepřekonal dveře násilím,“ varuje Ivan Pavlíček, ředitel společnosti Next a odborník na zabezpečení bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám