Hlavní obsah

Biorobotická lednička je jednoduše cool

Novinky, nes

Futuristické vize návrhářů domácích spotřebičů mohou být někdy udivující. Příkladem je biorobotická lednice Jurije Dmitrijeva, která určitě překonává vše, co si člověk pod pojmem lednice běžně představuje.

Foto: Electrolux

Potraviny se nevkládají do přihrádek, ale volně se vlepují do gelu, kde má každý kus svou vlastní bublinu.

Článek

Podstatou návrhu je nový způsob chlazení a uchovávání potravin, který umožňuje unikátní médium - nelepkavý zelenavý gel hostící kolonii biomechanických nanorobotů.

Do takové lednice se potraviny nevkládají tradičním způsobem, tj. do přihrádek a regálků, ale vlepí se do masy gelu. Ten předmět obteče a vytvoří pro něj samostatnou bublinu, takže se pachy jednotlivých surovin nemísí.

Ač má biorobotická lednička minimální hloubku, gel pojme potravin hodně a mohou být vedle sebe hustě naskládané. S přibývajícím obsahem se gel pak vyboulí do prostoru. Lednička přesto zůstává v porovnání se současnými modely velmi nenáročná na prostor, protože nepotřebuje místo pro otevírání dvířek.

Foto: Electrolux

Lednici rozhodně nelze upřít elegantní vzhled.

Tím, že nemá žádný vnitřní prostor, odpadá nutnost ji čas od času vymývat a díky jinému systému chlazení není problémem orientovat ji jak vertikálně, tak horizontálně.

Jak funguje

Potraviny se po vložení ve svých bublinách udrží díky vysokému povrchovému napětí gelu.

Vlastní princip chlazení je stejný, jako systém ochlazování povrchu raketoplánu Shuttle. Velice stručně řečeno, gel teplo potravin přeměňuje na světlo. Je třeba si představit, že teplo je záření v pro nás neviditelné, infračervené části spektra. Zatímco světlo je záření v té části spektra, kterou jsme schopni vidět. Gel by tedy absorboval záření o určitých vlnových délkách a transformoval je na záření o jiných vlnových délkách.

Vedlejším efektem chlazení v robotické chladničce by proto byla luminiscence gelu. Lze si domyslet, že svítící či pableskující lednička by rozhodně byla pěkná už jen na pohled.

Bioroboti navíc každou potravinu identifikují a zvolí pro ni ideální rychlost zchlazení i teplotu pro další uchovávání. Samozřejmou vlastností gelu je ochrana uskladněného obsahu proti UV záření.

Foto: Electrolux

Pohled zpředu a ze strany.

Protože přeměna tepla na světlo nevyžaduje elektrickou energii, je další obrovskou předností biorobotické ledničky minimální energetická náročnost.

Jako u všech podobných futuristických vizí záleží ale nakonec na mnoha aspektech, zda zůstanou jen ve stadiu návrhu, nebo zda se stanou realitou. Ve prospěch biorobotické ledničky mluví fakt, že se v minulých letech dostala až do finále soutěže Electrolux Design Laboratory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám