Hlavní obsah

Praktický a funkční dům pod vlivem syndromu úniku z paneláku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parcelu v malé vesnici na okraji Prahy naši hostitelé koupili před několika lety od developerské společnosti. Pro stavbu zděného rodinného domu měla všech pět P: dostatečně velkou plochu, polohu na dosah městské hromadné dopravy, přístup ze severní strany, klidné okolní prostředí a přírodu na dosah.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Předsazený komplex zázemí a garáže je odlišen tvarově i materiálově.

Článek

Z nabízených typových projektů si manželé se dvěma dospívajícími dětmi nedokázali vybrat, a tak jejich kroky vedly do architektonické kanceláře.

„Výhodou typového domu je, že předem znáte výsledek, přesto jsme se ale rozhodli pro individuální řešení. Na první fázi stavby, vymýšlení projektu a konzultace s architektem vzpomínáme jako na příjemné tvůrčí období plné očekávání," komentuje paní domu.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Z jižní strany má dům jednoduchou a čistou tvář, jediným plastickým prvkem je zastřešená terasa, která částečně stíní prosklenou plochu.

„Na tomto místě jsme byli jedni z prvních stavebníků. Záleželo nám na harmonii a souladu s okolím, ale neměli jsme tušení, co na sousedních pozemcích vyroste. Chtěli jsme jednoduchý moderní styl, ve výsledku jsme spíše ostrůvkem střídmosti mezi klasickými domy."

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) předsíň 3) pracovna 4) koupelna + WC 5) obývací pokoj 6) kuchyň 7) domácí práce 8) technická místnost 9) garáž 10) pokoj pro hosta 11) terasa.

Podobu domu tedy podmínily především požadavky na jednoduchý, nadčasový vzhled a účelné řešení. Architektonická kompozice se skládá z dvoupodlažní obytné části a předsazeného přízemního komplexu garáže a zázemí. Stavební úřad zpočátku nechtěl připustit ani rovnou, ani pultovou střechu, výsledná kombinace rovné střechy garáže a mírně šikmého zastřešení obytné části vznikla jako schůdný kompromis.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

V obývacím pokoji majitelé domu citlivě sladili dubovou plovoucí podlahu se zelenkavým nátěrem stěn. Nábytek s mořenou dubovou dýhou si vybrali ve studiu BRIK. Pýchou rodiny je krb obložený velkoformátovými deskami z brazilského pískovce.

"Obávali jsme se, že velké prosklené plochy na jižní fasádě v zimě způsobí velké tepelné ztráty, a tak jsme se rozhodli pro izolační trojskla, přestože v projektu byla navržena dvojskla. Tato volba nebyla vhodná - v létě se trojsklo rozžhaví na vysokou teplotu a vnitřní prostor domu se přehřívá. Budeme to řešit venkovními žaluziemi."

"Podle odborníků patří do standardně tepelně izolovaného domu okna s dvojskly, jižní stranu doporučují stínit předokenními žaluziemi nebo roletami. Trojskla jsou určena do pasivního domu," vyprávějí majitelé domu.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Koupelna v přízemí nemá okno, proto je obložena obkladem ve světlých matných odstínech a sprchový kout oddělen silnostěnným sklem. Horizontální linie obkladu opticky zvětšuje nevelkou místnost.

Pozemek s přístupem ze severní strany měl vhodné podmínky pro čisté a přehledné dispoziční řešení s ideální orientací místností ke světovým stranám. Zázemí a garáž jsou umístěny při severní fasádě, hlavní obytný prostor spojený s kuchyní hledí velkými prosklenými plochami na zahradu v jižní části pozemku.

Obývací pokoj pokračuje v exteriéru krytou terasou, podlaha v pokoji, dřevěná paluba terasy a trávník jsou téměř v jedné rovině, což dává příjemný pocit sounáležitosti s přírodou. Ložnice v patře mají rovněž okna na osluněnou stranu.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Krytou terasu chtějí majitelé domu oživit popínavou zelení. Po zkušenostech s jižním sluncem by její střechu dnes ještě rozšířili, aby více stínila velká francouzská okna.

„Náš dům je poznamenán syndromem úniku z paneláku," vysvětluje paní domu. „Dispoziční uspořádání bylo od počátku praktické a funkční, ale přání rozšířit vstupní chodbu i některé obytné místnosti vedlo například k tomu, že jsme vypustili spíž přístupnou přímo z kuchyně, čehož dnes trochu litujeme."

Realizaci stavby a zařízení interiéru převzali majitelé převážně do vlastních rukou, architekt vykonával autorský dohled. Hlavním kritériem při výběru materiálů byly úspory energie, trvanlivost a nenáročná údržba. Proto si vybrali zdivo s nejlepšími tepelně-izolačními parametry, dubové podlahy, keramické dlažby a vytápění hlavní obytné místnosti podlahovými konvektory.

Foto: Věroslav Sixt, www.dumabyt.cz

Půdorys patra: 1) hala 2,3) koupelna + WC 4) dětský pokoj 5) dětskýpokoj 6) ložnice 7) šatna.

„Se stavební firmou jsme byli spokojeni, problémy nastaly pouze u odvodnění ploché střechy, do níž zatékalo, takže jeden vnitřní vtok bylo nutno vyměnit. Potvrdila se všeobecně známá zkušenost, že první dům je jako úkol nanečisto.“

Technické údaje

Zastavěná plocha 195 m²

Užitná plocha 225 m² + garáž

Konstrukce zdicí systém POROTHERM, obvodový plášť ze superizolačních broušených tvárnic, vnější omítka probarvená, obklad cihelnými pásky, stropy keramické s vložkami Miako, schodiště betonové, střešní krytina titanzinek

Výplně otvorů dřevěná okna s izolačními trojskly, vchodové dveře dřevěné prosklené, vnitřní dveře lakované do dýhovaných obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, kombinace radiátorů a podlahových konvektorů, krb

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám