Hlavní obsah

Jak se žije v atypických prostorách Holešovického pivovaru

Bývalý pivovar v širším centru Prahy se teprve nedávno změnil na rezidenční projekt, který je odborníky oceňován jako výjimečný. Atypické prostory, zajímavá lokalita a estetická kvalita jsou hlavní přednosti stavby. Majitelka jednoho z bytů Martina Houšková nám vyprávěla o tom, jak se s neobvyklým prostorem vyrovnala.

Foto: www.modernibyt.cz

Většina nábytku v bytě byla vyrobena na míru, knihovna dokonce podle návrhu majitelky. Svítidla Caboche doporučil architekt, a i když se majitelům líbí, rozhodli se je časem doplnit o další z důvodu nedostatečného osvětlení především v kuchyni.

Článek

Byt je v novostavbě. Zasahovali jste do úprav interiéru ještě předtím, než vám ho developer předal, nebo jste vše řešili až po převzetí?

Klientské změny ještě před dokončením byly možné. U našeho bytu jsme vybírali ze vzorníků smluvních dodavatelů z několika možných variant pouze podlahy a dveře. Jinak jsme nic zásadního neřešili. V bytě jsou dvě koupelny, jedna byla již hotová a její součástí je také zvláštní prostor na pračku a sušičku. Větší koupelnu s vanou jsme řešili s architektem až po nastěhování.

Foto: www.modernibyt.cz

V kuchyni bylo nutné vyřešit především vzduchotechniku. Původně nouzové řešení ve formě sádrokartonového překrytí nakonec působí jako zajímavý prvek i díky zvolenému tónu šedé.

K realizaci interiéru jste oslovili specializované studio. Jaké bylo vaše zadání a do jaké míry jste se podíleli na výsledku sami?

Zadání bylo vzhledem k uspořádání prostoru dopředu jasné. Hlavní obytný prostor nešlo vyřešit jinak, než aby nalevo od dveří byla kuchyně, hned naproti jídelní stůl a ve zbytku místnosti obývací pokoj. Po celou dobu šlo o vzájemnou spolupráci, při které jsme se doplňovali.

Přicházeli jsme s různými nápady, například knihovnu jsem si představovala jako nástěnný kus nábytku s různě nastavenými policemi a pan architekt podle toho zpracoval návrh. Veškerý nábytek jsme řešili tímto způsobem a vše bylo vyrobeno na míru.

Foto: www.modernibyt.cz

Zeď u jídelního koutu zdobí koláž, kterou si Martina přivezla z berlínského squatu.

Byt má atypický půdorys. Byly nutné nějaké kompromisy oproti vašemu očekávání?

Právě ta atypičnost prostoru nás přivedla k možnosti řešit vše na míru, protože bylo potřeba maximálně využít prostor. Zvláštní očekávání jsme neměli, chtěli jsme jen, aby prostor nebyl příliš fádní, proto se v bytě objevuje více barev a struktur.

S výsledkem jsme velmi spokojeni a nemám pocit, že bychom museli během realizace přistupovat na kompromisy. Jednoduše jsme vycházeli z toho, co byt nabízí, a nechali se dovést až k výsledku.

Na nábytku se opakuje kombinace dřevěných a bílých povrchů a zelená barva na stěnách. Tyto spojovací prvky vybral architekt, nebo jste si je sami přáli?

Já jsem chtěla zelenou barvu do ložnice, protože na mě působí uklidňujícím dojmem, a od toho se odvíjely další nápady. Odstíny zelené se objevují také na textiliích, které jsme vybírali s manželem sami. Dřevěné povrchy se v interiéru sice opakují, ale protože jde o různé druhy dřeva, výsledkem není monotónní kombinace.

Foto: www.modernibyt.cz

Zkosené stěny ložnice kopírují nejen skříně umístěné podél zdi, ale i postel, která má rovněž neobvyklý tvar.

Nábytek je vyroben převážně z wengé – nemusím kolem sebe mít příliš dřeva a právě wengé na mě působí elegantněji než běžné dřeviny. Nyní právě připravujeme dětský pokoj, ve kterém budou odstíny fialové barvy, limetka a kanadský javor. Půjde tedy o velmi světlý interiér, který nijak nenavazuje na zbytek interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantně jednoduchý dům pro dva

Říká se, že teprve třetí dům, který si postavíte, splňuje opravdu to, co skutečně potřebujete. Pavel s Danou tvrdí, že se jim to podařilo už napodruhé, a není...

Výběr článků

Načítám