Hlavní obsah

Stylová koupelna je očistou i pro duši

Právo, Karolina Černá

V koupelně trávíme dost času, tak bychom se v ní měli cítit příjemně. Nezáleží na tom, jakých je rozměrů, rozhodně by však měla mít styl. Jak ho vytvořit?

Foto: TRACHEA

Přírodní motiv na dvířkách – motiv japan sakura – od 2120 Kč/m2.

Článek

V koupelně omýváme nejen své tělo, ale i duši. Styl koupelny by měl proto odrážet také nás samé. Při pořizování můžeme vybírat zařízení a koupelnový nábytek jednoduchých linií a nenápadných barev stejně jako volit ze vzorů na dvířkách a obkladech psychedelickou inspiraci 60. let minulého století.

Foto: JIKA

Účelné a zároveň designové zařízení koupelny. Dolní části skříněk a zrcadla lahodí oku oblými tvary. Cena od 29 779 Kč.

Každému podle jeho fantazie, ovšem limitem zůstává vždy peněženka. Ani tak se nemusíme představy stylové koupelny vzdát. Důležité je přemýšlet o detailech, které nám pak budou v koupelně dělat radost.

Příroda

Ne každý si může dovolit koupelnu v místnosti podobné zimní zahradě. Máme-li ale rádi přírodu a pomyšlení na ni nás uklidňuje, nezkazíme nic vhodnými barvami či doplňky.

Foto: LAUFEN

Design na nejvyšší úrovni – koupelna od světoznámých designérů Laufen Palomba Collection nadchne asymetrickými tvary. Volně stojící vana a prostorově výrazné umyvadlo připomínají svým tvarem a velkorysými rozměry jezírko. Cena od 84 615 Kč.

Koupelnový nábytek nebo obklady volíme v přírodních barvách — od zlatohnědých po zelené tóny. Přírodní motivy (květiny, lístky, ptáci) mohou dominovat mezi vzory na nábytku nebo na koupelnových předložkách.

Foto: TRACHEA

Do přírodně laděné koupelny patří koupelnová dvířka v zemitě světlém fóliovaném provedení dub lanýž a zelený dekorativní obkladový panel za koupelnovými skříňkami v plastickém 3D frézování (od 2060 Kč/m2 fólie dub lanýž a 5444 Kč/m2 dekorativního panelu).

Zemité povahy budou jistě dbát na detaily — koberec v barvě mechu, trávy; dřevěná váza s větvičkami; vyřezávané figurky, miska s kameny. K oknu umístíme keřovitou rostlinu nebo palmu.

Foto: LAUFEN

Vana s panelem z dýhy z pravého dřeva je doplněna o praktický přídavný schod s madlem pro pohodlný vstup do vany. Cena koupelny od 84 594 Kč, samostatná vana 23 801 Kč.

Extravagantnější a movitější lidé si mohou pořídit vanu a umyvadla ve tvaru kapky či listu, méně movití možná seženou atypicky tvarované nástěnné zrcadlo.

Foto: J. A. P.

Celoskleněný obklad zdi v naivním přírodním designu (od 7865 Kč za 1 m2 skla) připomene spolu s čerstvými květinami procházku přírodou.

Moderna

Klasické jednoduché linie jsou dnes považovány za moderní, nakonec řady takto pojatých koupelen patří k nejlevnějším a přesto stále pěkným.

Foto: JIKA

Umyvadlo Jika Cubito upoutá jednoduchostí a funkčností. Chladivý efekt kovu a skla vyvažuje dřevo skříněk. Umyvadlo Jika Cubito, průměr 65 cm od 2556 Kč.

Najdeme vyváženost ve všech podobách: chladné tóny vyvažují teplé, měkké materiály, tvrdé, rovné linie doplňují oblé tvary.

Foto: TRACHEA

Ocelový bronz doplňuje jemná výmalba koupelny. Jiskřivá fólie ocelový bronz od 2420 Kč/m2.

Důraz je kladen na hladké povrchy, častěji vedou pastelové barvy. Linie umyvadel je klasická obdélníková, někdy oválná. Mezi materiály převažují kov a sklo vyvažované imitacemi dřeva.

Foto: DŘEVOJAS

Moderní a zároveň vášnivý je díky vysokému lesku Senosan v červeném provedení model koupelnového nábytku Q Max. Cena 29 890 Kč.

Romantika

Hra tlumených světel a stínů, vášnivá červená či nevinná bílá – není třeba obklopit se srdíčky, aby byla v prostoru přítomna romantika.

Foto: J. A. P.

Zářící lampiony na černé obloze (motiv na celoskleněné zástěně od 7865 Kč/m2 skla) potěší spolu s tlumeným světlem každou romantickou duši.

Na trhu jsou k radosti romantiků k dostání vany a umyvadla kopírující některé secesní motivy. Prim hrají ornamentální prvky, vlnovky, křivky, přírodní tvary a vzory listů a květin.

Foto: LAUFEN

Designová koupelnová kolekce Il Bagno Alessi One doplněná křišťálovým lustrem a legendárním křeslem ve tvaru srdce od Vernera Pantona z produkce Vitry. Koupelnová kolekce bez lustru a křesla od 202 045 Kč.

Bílou nevinnost v koupelně podtrhne klasické zařízení a doplňky či vzory provedené v pastelových barvách. Pro ty, co mají hlavu v oblacích, jsou vhodné modravé tóny nebe a stopy paprsků zlatého slunce na stěnách.

Podlaha může být tmavomodrá jako hluboká tůň. V takovém prostoru se uplatní např. lehké pavučinové záclonky a mušle přivezené z dovolené u moře.

Foto: MYJOYS

Alespoň obrazně se necháme okouzlit romantikou jarních květů, a to díky luxusní koupelnové skříňce v provedení Aquila Flowers. Cena od 53 630 Kč.

Stojíme-li o vášnivější dojem z koupelny, nešetříme červenou barvou na stěnách nebo podlaze, ideální je vyvážená kombinace červené s neutrální barvou.

Foto: DŘEVOJAS

Moderní skříňka – závěsný model Infinity – v designu středomořské pláže v ceně 39 290 Kč. Interiér doplní lehké závěsy.

V romantické koupelně má svůj význam i vůně, ať z aromatické svíčky nebo difuzéru.

Retro

Retrovzory 60. až 70. let minulého století už byly tolikrát znovu v módě, že je složité definovat, co to vlastně retro je.

Foto: ROCA

Volně stojící umyvadlová mísa Art zaujme na pestrobarevném podkladu svým netradičním designem. Cena 6 241 Kč.

Abstraktní vzory jsou zkrátka nadčasové a v každém případě dokážou prostoru koupelny dodat hravost a originalitu.

Foto: LAUFEN

Barevná a vtipná koupelna zrcadlí městský životní styl. Dvojumyvadlo se zaoblenými hranami v bílo-růžové kombinaci se skříňkou, zrcadlo s osvětlením a vysoká skříňka s růžovými ornamenty dávají sbohem všednosti. Cena 123 582 Kč.

Vhodné je vzory umístit třeba na dvířka koupelnového nábytku nebo obložení stěny, ne však po celé její ploše — a když, tak pouze na jednu ze stěn (zejména jsou-li vzory velké).

Foto: J. A. P.

Obklad se vzorem quattro je elegantní a zároveň praktický – díky celistvému hladkému povrchu odpadá nepříjemné čištění spár. Cena od 7865 Kč/m2.

K retrovzorům jsou vhodné doplňky atypických tvarů (vázy, miska na mýdlo nebo dávkovač), avšak čistých linií.

Reklama

Související témata:

Související články

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká...

Jak proměnit koupelnu v oázu relaxace

Koupelnu jsme zařídili pohodlnou vanou a sprchou, jsme spokojeni s dispozicí i výběrem obkladu. Ale stále to není ono. Prostor jakoby působil nezabydleně,...

Výběr článků

Načítám