Hlavní obsah

Praktický a pohodlný dům s výhledem na Šumavu ztělesnila typová dřevostavba

Novinky, Jitka Pálková

Hlavní dojem, který si odnese každý návštěvník tohoto domu, bude nejspíš pocit volnosti z krásného výhledu na šumavské pohoří. Tento ničím nerušený pohled si jeho majitelé mohou dopřávat každý den.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

Jižní stranu lemuje krytá terasa s příjemně stíněným sezením. Vedou sem francouzské dveře jak z obývacího pokoje, tak z ložnice. Vstupní partii zvýrazňuje dřevěné obložení fasády, které kontrastuje s hladkou bílou omítkou.

Článek

Protože majitelé mají rádi slunce, vybrali si parcelu orientovanou směrem k jihu. „Když jsme vybírali dům, rozhodovali jsme se mezi zděným domem, nebo dřevostavbou. Z důvodu rychlosti realizace vyhrála typová dřevostavba,“ začíná vyprávět majitelka domu.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

800 metrů nad mořem

„Rozhodli jsme se pro Atrium kvůli jeho historii a referencím. Kvalitní konstrukce pro nás byla důležitá i proto, že se nacházíme v 800 metrech nad mořem, takže dům musel splňovat určitá tepelně izolační kritéria. Je nízkoenergetický, při výstavbě jsme využili nabídku na zesílenou tepelně izolační vrstvu.“ Současně je dům krytý od příjezdové cesty a předsunutý co nejblíže k hraně svahu, aby bylo soukromí jeho obyvatel chráněno před případnou další výstavbou.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

V široké hale jsou kromě knihovny i vestavěné skříně.

„Nešlo nám ani tak o to, abychom měli perfektně vybavený dům, ale na pěkném místě,“ pokračuje majitelka. „Chtěli jsme především praktický dům, který nám bude sloužit a bude co nejjednodušší na údržbu i běžný provoz. Díky tomu, že jsme od začátku do konce měli možnost spolupracovat s firmou a ovlivnit vzhled, dispozice i vybavení, je opravdu NÁŠ, tedy podle našich představ a potřeb.“

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

Do interiéru si majitelka vybrala příjemné teplé ladění a zkombinovala dekory dřeva (laminátová podlaha a nábytek) s červenými doplňky.

Úpravy typového domu

Přestože jde o typový dům (Nova 105), majitelé si ho po dohodě s firmou upravili podle svých potřeb. V původním projektu byl navržen jednolitý obytný prostor s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem. „Chtěla jsem velkou kuchyni a velký stůl v jídelně, mám ráda rodinu pohromadě, proto jsme zvolili oddělenou kuchyni. Navíc jsme zrušili spíž, kuchyni jsme zvětšili a vytvořili samostatný vstup do kuchyně z chodby.“

Další významnou změnou byl prostor pro saunu. Koupelna se zvětšila na úkor předsíně tak, aby se do ní sauna vešla.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

Majitelé chtěli nepříliš velký, praktický a pohodlný dům, v němž však bude současně dostatek prostoru a soukromí pro příležitostné návštěvy dětí s rodinami. Proto volili dům s dispozicí 4+1. Vchodovými dveřmi se vstupuje do předsíně s vestavěnými skříněmi a dále do chodby, která dělí přízemí na denní a klidovou, tedy noční zónu.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

Ložnice rodičů je pojata v tlumených barvách.

„Přemýšleli jsme, zda chodbu zmenšit a na její úkor vytvořit při vstupu do ložnice šatnu, ale pak jsme se místo šatny rozhodli pro vestavěnou skříň,“ vysvětluje majitelka domu.

„Územní plán nařizuje vyšší sklon střechy, oproti projektu bylo nutné ji zvednout, a právě v tomto místě by bylo možné vybudovat schodiště do podkroví. Konstrukce krovu umožňuje v budoucnu půdní prostor využít jako obytný.“

Terasa, slunce a pohodlí

Denní zóna je orientována na východ a na jih, z obývacího pokoje lze vyjít na terasu také obrácenou k jihu.

Foto: Archiv časopisu Rodinný dům

Vůči typovému projektu je v koupelně změněno umístění toalety a sprchového koutu, aby zde mohla být sauna. Z pohledu majitelů je toto řešení maximálně funkční.

„Terasu jsme si dělali sami. Sluníčko sem jde po celý den, a to jak v létě, tak v zimě, ale v létě je vysoko a terasa i obývací pokoj zůstávají za poledne ve stínu pod střechou. V zimě naopak nízké paprsky vyhřívají dům. Západní stěnu terasy jsme uzavřeli, aby byla chráněna před větrem a deštěm.“

Technické údaje

Dispozice: 4 + 1

Užitná plocha: 105,4 m2

Zastavěná plocha: 124,72 m2

Konstrukce domu: ATRIUM IZO Plus — montovaná dřevostavba z prefabrikovaných sendvičových panelů o celkové tloušťce 288 mm (koeficient prostupu tepla U=0,19 W/m2K). Na vnitřní straně konstrukce je jako finální deska použita sádrovláknitá deska tl. 15 mm, která je umístěna na instalační předstěně, v níž jsou vedeny veškeré instalace. Z vnější strany je pod zateplovacím systémem opět sádrovláknitá deska a na ní fasádní tepelná izolace tl. 60 mm s omítkovým systémem.

Výplně otvorů: okna plastová bílá, izolační dvojsklo, vchodové dveře plastové bílé, vnitřní dveře dýha dub

Vytápění: plynový kondenzační kotel Vaillant + podlahové topení, v koupelnách žebříčkové radiátory, krbová kamna

Cena stavby: cena domu Nova 105 je cca 3 000 000 Kč včetně DPH (provedení na klíč)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám