Protože majitelé mají rádi slunce, vybrali si parcelu orientovanou směrem k jihu. „Když jsme vybírali dům, rozhodovali jsme se mezi zděným domem, nebo dřevostavbou. Z důvodu rychlosti realizace vyhrála typová dřevostavba,“ začíná vyprávět majitelka domu.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

800 metrů nad mořem

„Rozhodli jsme se pro Atrium kvůli jeho historii a referencím. Kvalitní konstrukce pro nás byla důležitá i proto, že se nacházíme v 800 metrech nad mořem, takže dům musel splňovat určitá tepelně izolační kritéria. Je nízkoenergetický, při výstavbě jsme využili nabídku na zesílenou tepelně izolační vrstvu.“ Současně je dům krytý od příjezdové cesty a předsunutý co nejblíže k hraně svahu, aby bylo soukromí jeho obyvatel chráněno před případnou další výstavbou.

V široké hale jsou kromě knihovny i vestavěné skříně.

V široké hale jsou kromě knihovny i vestavěné skříně.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

„Nešlo nám ani tak o to, abychom měli perfektně vybavený dům, ale na pěkném místě,“ pokračuje majitelka. „Chtěli jsme především praktický dům, který nám bude sloužit a bude co nejjednodušší na údržbu i běžný provoz. Díky tomu, že jsme od začátku do konce měli možnost spolupracovat s firmou a ovlivnit vzhled, dispozice i vybavení, je opravdu NÁŠ, tedy podle našich představ a potřeb.“

Do interiéru si majitelka vybrala příjemné teplé ladění a zkombinovala dekory dřeva (laminátová podlaha a nábytek) s červenými doplňky.

Do interiéru si majitelka vybrala příjemné teplé ladění a zkombinovala dekory dřeva (laminátová podlaha a nábytek) s červenými doplňky.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

Úpravy typového domu

Přestože jde o typový dům (Nova 105), majitelé si ho po dohodě s firmou upravili podle svých potřeb. V původním projektu byl navržen jednolitý obytný prostor s jídelnou, kuchyní a obývacím pokojem. „Chtěla jsem velkou kuchyni a velký stůl v jídelně, mám ráda rodinu pohromadě, proto jsme zvolili oddělenou kuchyni. Navíc jsme zrušili spíž, kuchyni jsme zvětšili a vytvořili samostatný vstup do kuchyně z chodby.“

Další významnou změnou byl prostor pro saunu. Koupelna se zvětšila na úkor předsíně tak, aby se do ní sauna vešla.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

Majitelé chtěli nepříliš velký, praktický a pohodlný dům, v němž však bude současně dostatek prostoru a soukromí pro příležitostné návštěvy dětí s rodinami. Proto volili dům s dispozicí 4+1. Vchodovými dveřmi se vstupuje do předsíně s vestavěnými skříněmi a dále do chodby, která dělí přízemí na denní a klidovou, tedy noční zónu.

Ložnice rodičů je pojata v tlumených barvách.

Ložnice rodičů je pojata v tlumených barvách.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

„Přemýšleli jsme, zda chodbu zmenšit a na její úkor vytvořit při vstupu do ložnice šatnu, ale pak jsme se místo šatny rozhodli pro vestavěnou skříň,“ vysvětluje majitelka domu.

„Územní plán nařizuje vyšší sklon střechy, oproti projektu bylo nutné ji zvednout, a právě v tomto místě by bylo možné vybudovat schodiště do podkroví. Konstrukce krovu umožňuje v budoucnu půdní prostor využít jako obytný.“

Terasa, slunce a pohodlí

Denní zóna je orientována na východ a na jih, z obývacího pokoje lze vyjít na terasu také obrácenou k jihu.

Vůči typovému projektu je v koupelně změněno umístění toalety a sprchového koutu, aby zde mohla být sauna. Z pohledu majitelů je toto řešení maximálně funkční.

Vůči typovému projektu je v koupelně změněno umístění toalety a sprchového koutu, aby zde mohla být sauna. Z pohledu majitelů je toto řešení maximálně funkční.

FOTO: Archiv časopisu Rodinný dům

„Terasu jsme si dělali sami. Sluníčko sem jde po celý den, a to jak v létě, tak v zimě, ale v létě je vysoko a terasa i obývací pokoj zůstávají za poledne ve stínu pod střechou. V zimě naopak nízké paprsky vyhřívají dům. Západní stěnu terasy jsme uzavřeli, aby byla chráněna před větrem a deštěm.“