Hlavní obsah

Pod tradičním pláštěm rodinného domu v Podkrkonoší se skrývá moderní design

Rodina se třemi dětmi a dvěma psy, Krkonošský národní park a architekti Radovan Schaufler a Jakub Roskovec, tento štáb sudiček stál u zrodu domu na okraji nové čtvrti malého podkrkonošského města. Pod tradičním pláštěm najdete moderní dispozici i nové technologie.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Pohled z jižní strany. Protáhlý obdélníkový půdorys a sedlová střecha odpovídají zdejším tradičním venkovským stavením, prosklená stěna a terasa krytá pergolou představují současný styl bydlení.

Článek

Parcelu v mírném jižním svahu na okraji obce si majitelé vybrali, protože poskytovala hezký výhled na sousední čtvrť a do krajiny a slibovala, že v sousedství již s největší pravděpodobností nevyroste žádná další stavba, která by narušila výhled či klid bydlení.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Obložení horního podlaží ze svislých smrkových prken nemá daleko ke zdejším stodolám.

Podobu domu ovšem vzhledem k jeho umístění ovlivnily nejen představy stavebníků, ale také správa Krkonošského národního parku. Rodina snila o pohodlném moderním domě s dvojgaráží, krytou terasou a především s velkým společným prostorem, který bude obsahovat i pracovnu pro paní domu. Přáli si co nejvíce pobývat venku a maximálně využívat zahradu, kterou vytvořila sama paní domu.

Názor majitelů

„Možná bychom dnes potřebovali více úložného prostoru, ale žádná rodina s dětmi zřejmě nikdy nemá dost místa. S bydlením jsme velmi spokojeni a necítíme potřebu cokoliv měnit,“ hodnotí paní domu.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Obývací pokoj dosahuje až pod strop druhého podlaží, prostor na výšku zajímavě člení falešné stropní trámy z masivního dřeva. Z pracovny nahoře na galerii má paní domu výhled do obývacího pokoje i do zahrady před a za domem.

Krkonošský národní park předurčil stavbu obdélníkového půdorysu se sedlovou střechou. „Jako inspirace nám posloužil místní tradiční stavební typ, a proto nebyl s projektem žádný problém,“ vysvětlují architekti.

Dům osadili do západní části pozemku, co nejdále od příjezdové komunikace, podélnou osou téměř rovnoběžně s vrstevnicemi. Severní stranu mírně zapustili do svahu, aby se stavba se dvěma plnohodnotnými podlažími opticky snížila.

Přízemí je ukotveno do terénu pomocí soklu z lomového kamene skládaného na sucho, který stoupá z výšky 100 cm u garáže až do úrovně stropu na opačné straně domu. Obložení horního podlaží ze svislých smrkových prken nemá daleko ke zdejším stodolám a spolu s řadou oken, opatřených klasickými dřevěnými okenicemi, dodržuje místní tradiční výraz.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Přízemí

Za vjezdovými vraty každého příchozího vítá východní štít se širokými garážovými vraty. Přístup do domu vede podél jižní fasády, která je z velké části prosklená a lemovaná dřevěnou terasou a pergolou.

Společný obývací prostor, tedy kuchyň, jídelna a obývací pokoj se schodištěm do patra, se v létě rozšiřuje o krytou dřevěnou palubu s venkovním sezením, která volně přechází v travnatou plochu.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Terasa z dřevěných fošen leží v úrovni podlahy i trávníku, přízemí domu funguje jako bezbariérové.

Na galerii nad obývacím pokojem se nachází otevřená pracovna paní domu. Zázemí (technická místnost, WC, úložné prostory) spolu se schodištěm přiléhají k severní obvodové stěně a tvoří jakousi vnitřní tepelnou izolaci interiéru.

Foto: Ondřej Polák, www.dumabyt.cz

Patro

Na schodiště v patře navazuje podélná chodba, k níž se za sebou řadí dva dětské pokoje, dětská koupelna a v závěru ložnice rodičů, z níž se vstupuje do samostatné koupelny. Okna jsou orientována na jih a jejich poloha byla komponována tak, aby přiváděla do místností dostatek slunce a obohatila je o hezké výhledy.

Autoři
Radovan Schaufler (1959) a Jakub Roskovec (1967)
Autorizovaní architekti, vystudovali Fakultu architektury ČVUT Praha, od r. 1993 působí ve společné kanceláři Schaufler-Roskovec, od r. 2001 společnost Schaufler-Roskovec, s. r. o. Navrhují rodinné domy od studie po realizaci, obchodní stavby, občanské stavby, rekonstrukce, rozsáhlé stavební úpravy i interiéry. Získali ocenění v soutěžích Národní technická knihovna v Praze (2000) a Janáčkovo kulturní centrum v Brně (2003).

Jitka Pálková, www.dumabyt.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 137,5 m²

Užitná plocha 195,6 m²

Konstrukce betonové základové pasy, obvodové zdivo z tvárnic TESUZ zděných na sucho, vnější tepelná izolace minerální vlna, větraná vzduchová mezera, vnější obložení neupravené smrkové lamely, sokl z lomového kamene zděný na sucho, železobetonové monolitické stropy, příčky sádrokartonové, schodiště ocelodřevěné, krov ze sbíjených dřevěných příhradových vazníků, střešní krytina tašky Tondach

Výplně otvorů okna dřevěná Euro s izolačními dvojskly, dřevěné okenice, vnitřní dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní (výroba na míru)

Vytápění ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou

Cena cca 5500 Kč/m3 obestavěného prostoru

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám