Cena Bohuslava Fuchse za nejlepší ateliérový projekt na Fakultě architektury je znovu obnovená studentská soutěž, kterou nyní pořádá Studentská obec fakulty architektury (SOFA).

Studenti přihlašují ateliérové práce

Cena je udílena dvakrát ročně nezávislou porotou a nese název po slavném architektovi Fuchsovi, který svou tvorbou ovlivnil dějiny české moderní architektury. V soutěži jsou uděleny tři ceny bez udání kategorie a pořadí. Cenu může získat student FA VUT, který odevzdá a vystaví svou ateliérovou práci za aktuální semestr.

Jedním z vítězů se stala Darina Bartková s projektem Bivak v sedle. Objekt byl navržen do Baníkovského sedla v hlavním hřebeni Západních Tater.

Návrh kombinuje stabilní konstrukci koliby a lehkou mobilní konstrukci stanu.

Návrh kombinuje stabilní konstrukci koliby a lehkou mobilní konstrukci stanu.

FOTO: archiv SOFA

Podle autorky návrh spojuje výhody tradičních horských kolib a horolezeckých bivaků. Studentka stavbu navrhla jako krátkodobý úkryt v případě letní bouřky nebo sněhové vichřice.

Oceněn byl i most v podobě kruhu

Ocenění si odnesl i Zdeněk Chmel za návrhy Domu umění v Českých Budějovicích. Cílem projektu bylo prozkoumat možnosti různých lokalit ve městě. Autor se svými návrhy zamýšlel nad možným zvýšením kvality veřejného prostoru. Navrhl tak například nevšední most v podobě kruhu.

Nápad galerie na soutoku: Dům umění v lokalitě Háječek - Sokolský ostrov.

Nápad galerie na soutoku: Dům umění v lokalitě Háječek - Sokolský ostrov

FOTO: archiv SOFA

Chmel navrhl i Galerii na nábřeží. U ní chtěl autor vyzdvihnout potenciál možného odhalení zakrytého vodního toku - Mlýnské stoky.

Zdeněk Chmel navrhl i galerii na nábřeží - Dům umění v lokalitě Senovážné náměstí.

Zdeněk Chmel navrhl i galerii na nábřeží - Dům umění v lokalitě Senovážné náměstí

FOTO: archiv SOFA

Pavel Kolář pak zabodoval s projektem "Budoucnost uvolněných továrních areálů". Zauvažoval nad možným využitím budov, které se nacházejí mezi severní hranicí kolejiště zlínského vlakového nádraží a korytem řeky Dřevnice. Jde o čtyři budovy stojící v první a druhé řadě bývalých výrobních objektů Baťových závodů.

Pavel Kolář navrhl nové využití budov mezi severní hranici kolejiště Zlínského vlakového nádraží a korytem řeky Dřevnice.

Pavel Kolář navrhl nové velmi funkční využití budov.

FOTO: archiv SOFA

V současné době v místě sídlí několik firem, které provozují lehkou strojírenskou výrobu a komerční plochy. Autorovým cílem bylo celý tento „okrsek“ oživit novou funkcí. V první řadě kladl důraz na dopravní obslužnost a pěší dostupnost. Budovy byly také zbaveny různých nežádoucích přístaveb a dostaveb.

Pokud by byl návrh v budoucnu realizován, budovy by měly sloužit k ubytování studentů, jako parkovací dům, sportovní zařízení a zbyl by i prostor pro komerční účely.

Možná budoucnost uvolněných továrních areálů.

Možná budoucnost uvolněných továrních areálů

FOTO: archiv SOFA

Konkurenci měli vítězové velkou, do soutěže bylo přihlášeno cca 400 projektů. Předsedkyní poroty soutěže byla Markéta Cajthamlová – známá architektka s pedagogickou zkušeností. Kromě tří osobností posuzovali práce svých spolužáků i laureáti minulého kola soutěže.